Mersin'de şair Aratos'un anıt mezarı kazılarında iç duvara ulaşıldı

Mersin

Mersin'de şair Aratos'un anıt mezarı kazılarında iç duvara ulaşıldı

MERSIN (AA) - Mersin'de, Helenistik dönemin ünlü sairi ve gök bilimci Aratos'un anit mezarinin oldugu degerlendirilen alanda yapilan kazilarda iç duvarin büyük bölümünün ortaya çikarildigi bildirildi.

Mezitli Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, Milattan Sonra 2. ve 3. yüzyillarin önemli limanlarindan Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Baskani Prof. Dr. Remzi Yagci baskanligindaki ekiple baslanan arkeolojik kazi çalismalari devam ediyor.

Helenistik dönemin ünlü sairi ve gök bilimci Aratos'un anit mezarini bulmayi hedefleyen ekip, çalismalarin 6'nci gününde iç duvarin büyük bölümünü ortaya çikardi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Yagci, anit mezarin, antik kentteki sütunlu caddeye 150 metre uzaklikta oldugunu kaydetti.

Elde edilen bulgularin, hem bilimsel açidan hem de Mersin turizmi açisindan önemli oldugunu aktaran Yagci, "Yaptigimiz çalismalarin sonucunda parça parça oldugu için sekli konusunda yeterli bilgiye sahip olunamayan anit yapiyi çikarmaya çalisiyoruz." ifadesini kullandi.

- "2 sira altigen bir altyapiyla karsi karsiyayiz"

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Kaplan da kazida kisa sürede sevindirici sonuçlarin alinmasindan mutluluk duyduklarini vurgulayarak, "Ele geçen bulgulara karsin henüz yolun basindayiz. Kazilardan anlasilabilecegi üzere içinde yuvarlak bir yapi merkezde onun etrafinda ise 2 sira altigen bir altyapiyla karsi karsiyayiz. Kazi ilerlediginde bu unsurlarin plan görünümleri degisebilir daha net bilgileri ilerledigi zaman söyleyebilecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

Mezitli Belediye Baskani Neset Tarhan da Aratos’un anit mezarini bir an önce günes isigina çikarmak istediklerini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Soli Pompeiopolis Antik Kenti, Aratos’un mezari ve ileride kazisina baslanacak olan Antik Limani ile Mezitli’yi ve Mersin’i tüm dünya taniyacaktir. Anit mezarin belli bölümleri yavas yavas ortaya çikmaya basladi. Ben de her firsatta buraya gelerek çalismalara destek veriyor, gelismeler hakkinda bilgi aliyorum. Ancak bunu sadece belediyenin gücüyle, Kültür ve Turizm Bakanligini gücü ile sonuçlandirmak mümkün degil. Mersinler gelsin ve nasil kazi yapildigini görsünler istiyorum. Tarihi neymis, burada kimler yasamis, bilgi alsinlar. 2-3 bin yillik tarihi olan Mezitli’yi, Aratos’un mezari çiktigi zaman tüm dünya duyacak. Onun için herkesin tekrar destegini istiyorum."




Güncel 11.08.2020 09:44:41 0

İlginizi Çekebilir

1

Türk Telekom'dan çevreci veri merkezi çözümleri

2

Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer: "Antalya ve çevresi, yenilenebilir enerji dönüşümünde öne çıkacak"

3

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak

4

Adanalı öğrenciler otonom su altı aracı "ALESTA" ile Singapur'da yarışacak

5

e-ATA, Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te test edildi

6

Mipo Türkiye'de akıllı telefon pazarının yeni markası oldu

7

Bakan Kacır, TÜBİTAK 31. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni'nde konuştu:

8

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Antalya'da konuştu:

9

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Antalya'da Türk Telekom'un toplantısında konuştu:

10

Çukurova 16. Kitap Fuarı'nın TEKNOFEST standına yoğun ilgi