Mersin'de şair ve gök bilimci Aratos'un anıt mezarının ana hatları ortaya çıkarıldı

Mersin

Mersin'de şair ve gök bilimci Aratos'un anıt mezarının ana hatları ortaya çıkarıldı

MERSIN (AA) - Mersin'in Mezitli ilçesinde, Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde devam eden kazi çalismalarinda Helenistik dönemin ünlü gök bilimci ve sairi Aratos'un anit mezarinin ana hatlari ortaya çikarildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Baskani Prof. Dr. Remzi Yagci baskanliginda, Aratos'un anit mezari üzerinde yürütülen kazi çalismalari devam ediyor.

Mezitli Belediyesince satin alinarak Kültür ve Turizm Bakanligina devredilen arazide gerçeklestirilen kazilarda, Aratos'un anit mezarinin ana hatlari ortaya çikarildi.

Prof. Dr. Yagci, AA muhabirine yaptigi açiklamada, 20 Temmuz'da baslayan kazi çalismalarinin 75 gündür sürdügünü söyledi.

Kazilarda anit mezarin çevresinde 2 sira altigen yapinin ve kemerin ortaya çikarildigini dile getiren Yagci, "Burasi bir kratere benziyor, bir astronoma yakisir dairesel plani var. Ortadaki dairesel yapinin çevresindeki 2 sira ile toplam 3 siranin olusturdugu radyal bir plani mevcut. Saglam ve büyük bir anitsal yapiya ulastik." diye konustu.

- "Anit mezar, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girebilir"

Aratos'un anit mezarinin arkeoloji ve turizm açisindan büyük önem tasidigini vurgulayan Yagci, sunlari kaydetti:

"Bilimsel açidan ilk defa, Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nin ve bölgenin arkeolojisine farkli bir boyut getiren anit mezar ortaya çikiyor. Bugüne kadar bilinen sütunlu cadde, antik liman, tiyatro ve hamam gibi yapilarin disinda çok farkli bir sey çikti. Bu yapi, antik kente hareketlilik saglayarak bölge turizmini etkileyebilir. Önce kültür mirasina ilgi duyanlar ve daha sonra da bölgeye gelen turistler burayi ziyaret edebilir. Aratos'un ismi, Helenistik ve Roma dönemlerinde çok bilinse de günümüze kadar ulasmis durumda. Amerikan Ulusal Havacilik ve Uzay Ajansi (NASA), ayda bir kratere Aratos adini vermis. Dolayisiyla Aratos'un anit mezarinin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girecegini düsünüyorum."



Güncel 2.10.2020 17:19:51 0

İlginizi Çekebilir

1

OKÜ "60+ Tazelenme Üniversitesi" akademik yılı törenle başladı

2

Antalya'da yaşayan Rus vatandaşı Müslüman oldu

3

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Hatay'da konuştu: (2)

4

Türkiye 60 milyon turist hedefine adım adım ilerliyor

5

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Hatay'da konuştu: (1)

6

Mersin'de yaşamını yitiren Prof. Dr. Erdal Baykan Adana'da son yolculuğuna uğurlandı

7

Adana'da bal kooperatifine makine desteği verildi

8

Adana'da kansere "Umuda Koş" etkinliğiyle dikkat çekildi

9

Adana'da kamyonet yangını söndürüldü

10

Kahramanmaraş'ta polis, teröristlerce kaçırılan otobüsü kurtarma tatbikatı yaptı