Migros, meyve ve sebzelerinin tazeliğini blockchain ile takip edecek

Migros, meyve ve sebzelerinin tazeliğini blockchain ile takip edecek

Migros, meyve ve sebzelerinin tazeliğini blockchain ile takip edecek

ISTANBUL (AA) - Migros, satisa sundugu gida ürünlerinin tarladan magaza raflarina ulasana kadar geçen tedarik süreçlerinde seffaflik saglamak amaciyla blockchain teknolojisi kullanmaya basladi.

Migros'tan yapilan açiklamaya göre, blockchain sistemini ilk olarak tazelik ve izlenebilirlik duyarliligi en yüksek kategorilerden biri olan taze meyve sebze ürün gaminda hayata geçiren sirket, 750'nin üzerinde farkli ürünün bilgisini blockchain'e tanimladi.

Migros'un Microsoft ve Obase ile is birligi içinde hayata geçirdigi blockchain altyapisi sayesinde, meyve sebze ürünlerinin HKS (Hal Kayit Sistemi) üzerindeki hareket bilgileri ve mevcut olmasi durumunda kalite kontrol kayitlari blockchain zincirine yaziliyor. Böylece müsteriler HKS etiketleri üzerindeki karekodlari okutarak bu güvenilir ve degistirilemez kayitlara ulasabiliyor. Kayitlarin asla degistirilemedigi blockchain teknolojisiyle Migros, meyve sebze gibi tazeligin kritik önem tasidigi gida gruplarinda müsterilerin güvenle alisveris yapmalarini saglamayi hedefliyor.

Açiklamada, degerlendirmelerine yer verilen Migros CIO'su Kerim Tatlici, konuya iliskin sunlarin kaydetti:

"Türkiye gida perakende sektörünün ilk Ar-Ge merkezine sahibiz. Gelecegin perakendesine yön vermek önceligimiz. Büyük verinin etkin kullanimi, yapay zeka ve görüntü isleme tabanli teknolojiler gelistirmek yaninda bir diger önemli konu da blockchain teknolojisini kullanabilmek. Merkezi olmayan yapisi sayesinde güveni tam merkezine alan bu teknolojiyi; ilk olarak güvenin en öne çiktigi kategori olan taze meyve sebze grubumuzda deneyimledik. Su anda satinalma islemi ile kaydetmeye basladigimiz ürün hareketleri yakin gelecekte; ürünlerin tedarikçilerimizde izledigi yolculugu da kapsayarak genisleyecektir. Böylece cirosunun yüzde 77'si tarima dayali ürünlerden olusan Migros'un tarim bizim gelecegimiz vizyonu ile de paralel; müsterisi ile tedarikçisi olan çiftçiler arasindaki güvene dayanan köprüyü blockchain teknolojisi ile daha da seffaf hale getirmis olacagiz."

Ar-ge ve altyapi çalismalarina 2019 yilinda baslanan "Blockchain ile Meyve Sebze Seffaflik Projesi", deneme asamasinda Migros çalisanlariyla test edildi. Proje, Kasim 2020 içerisinde Migros mobil uygulamasinda yer alacak "Migros Blockchain" menüsünden müsterilerin erisimine açilacak.




Yurt Dünya 11.11.2020 15:06:30 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'da derede erkek cesedi bulundu

2

Adana'da refüjdeki ağaca çarpan otomobilin sürücüsü yaralandı

3

Antalya'da seyir halindeki midibüste çıkan yangın söndürüldü

4

Türk Kızılayından Hatay'da depremzede çocuklara yönelik 23 Nisan etkinliği

5

Mersin'de balıkçılar deniz kaplumbağaları konusunda bilinçlendiriliyor

6

Hatay'da kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli yakalandı

7

İskenderun Körfezi'nde ürün tankeri gemisi kalkış esnasında karaya oturdu

8

Hatay'da aydınlatma direğine çarparak devrilen otomobilin sürücüsü yaralandı

9

Belen Kaymakamı Yılmaz, muhtarlarla buluştu

10

Mersin'de kaybolan 79 yaşındaki kişi aranıyor