Migros tedarikçileri ile gıda israfına dur diyecek

Migros tedarikçileri ile gıda israfına dur diyecek

Migros tedarikçileri ile gıda israfına dur diyecek

ISTANBUL (AA) - Sürdürülebilir büyüme stratejisi dogrultusunda çalismalarina yön veren Migros, gida israfinin önlenmesine yönelik dünya çapindaki “10x20x30” girisimine Türkiye’den katilan tek perakende sirketi oldu.

Migros'tan yapilan açiklamaya göre, gelecek nesillere yasanabilir bir dünya birakmak ve sürdürülebilir büyümeye katkida bulunmak hedefiyle çalismalarini sürdüren Migros, gida israfinin önlenmesi alaninda önemli bir çalismaya imza atti.

Dünya Kaynaklari Enstitüsü (World Resources Institute –WRI) tarafindan baslatilan “10x20x30” girisimine katilan tek Türk perakende sirketi olan Migros, 2030 yilina kadar gida imha oranini yüzde 50 azaltma taahhüdüne 20 gönüllü tedarikçisini de dahil etti.

80’den fazla ülkede yürütülen projede dünya çapinda 10 büyük gida perakendecisinin yani sira gida hizmet saglayicisi iki firma yer aliyor.


- Migros’un 20 tedarikçisinden gida atigini azaltma sözü


Birlesmis Milletler'in Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari’nda yer alan gida imhalarinin azaltilmasi hedefinin desteklenmesi amaciyla kurulan girisime katilan Migros, kendi operasyonlarinin yani sira tedarikçilerinin de gida atiklarini azaltmak için mücadele ediyor.

Projeye gönüllü olarak dahil olan 20 Migros tedarikçisine gida atiklarini azaltmalari amaciyla yil sonuna kadar globaldeki çalismalar hakkinda bilgi verilecek, egitimler düzenlenecek ve ton bazinda ölçümleme yapilabilmesi için Küresel Gida Kayip ve Israfi Önleme Protokolü’nün kullanimi saglanacak.

Migros ayrica WRI tarafindan olusturulacak ATLAS programinda tedarikçilerin gida atiklarinin kayit altina alinmasina rehberlik edecek.

Migros’un daveti ile gönüllü olarak girisime katilan tedarikçi sirketler ise söyle:

"AEP Anadolu Etap Penkon Gida ve Tarim Ürünleri, Agrobay Seracilik, Cemre Ekolojik Sebze Meyve, Coca Cola Içecek, Eti, Gedik Piliç, Güres Grup, Kor Yumurta, La Lorraine Unlu Mamuller, Meysan, Nestle, Torku (Panek, Panagro), Sagdiçlar (Bando), Sek Süt, Seyran Gida, Sütas, Sölen, Tat, Tadim, Ülker."


- “Tedarikçilerimizle 2030 hedefimize emin adimlarla yürüyecegiz”


Açiklamada görüslerine yer verilen Migros Ticaret AS Icra Baskani Özgür Tort, gida kaybi ve israfinin dünyada çok önemli rakamlara ulastigini belirterek, sunlari kaydetti:

“Her yil dünyada üretilen tüm gidanin üçte biri israf oluyor. Yilda 1 milyar tondan fazla gida kaybedilirken veya israf edilirken, 9 kisiden 1'i yetersiz besleniyor. Içinden geçtigimiz bu olagan disi süreç bize saglikli ve güvenilir gidaya erisimin önemini bir kez daha hatirlatti. Sürdürülebilirlik alanindaki çevresel, sosyal ve ekonomik önceliklerimizi Migros Iyi Gelecek Planimiz dogrultusunda takip ediyoruz ve bir gida perakendecisi olarak sürdürülebilir tarim ve gida kaynaklarinin verimli kullanimi ile birlikte gida israfinin önlenmesi öncelikli konularimiz arasinda yer aliyor. Gida kayip ve imhalarimizi azaltmak ve tüketilebilir durumdaki gidalarin yeniden degerlendirilmesini saglamak için bes senedir ölçümleme, analiz ve iyilestirme çalismalarimiza hiz verdik.”

Ayni zamanda Consumer Goods Forum’un (CGF) Dünya Perakende Baskanligini üstlenen Özgür Tort, “CGF çatisi altinda Gida Israfinin Önlenmesi koalisyonunda aktif rol alarak, dünyanin önde gelen üretici ve perakendeci firmalariyla bu alanda çözümler gelistiriyoruz. Bu baglamda, 2018 baz yilindaki gida imha tonajimizin gida satis tonajimiza oranini 2030 yilina kadar yariya indirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’de yillar önce baslatmis oldugumuz Gidaya Saygi, Saglikli Yasam Yolculugu, Kalan Tazeler Küçük Dostlarimiza gibi projelerimizle birlikte dünyaya referans olan birçok proje hayata geçirdik.

Son olarak, dünya çapinda yürütülen “10x20x30” girisimine 20 tedarikçi firmamizla birlikte katilarak, Türkiye’yi temsil etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu girisim ile perakendeci ve üretici firmalar güçlerini birlestirip etki alanlarini daha da genisletiyorlar. Bu girisime katilarak 2030 hedefimizi destekleyen tüm tedarikçi firmalarimiza tesekkür ediyorum.” degerlendirmesinde bulundu.

Bu arada, Migros gida imha oranlarini azaltmak için otomatik siparis sistemi, inovatif paketleme yöntemleriyle ürünlerin raf ömrünün uzatilmasi, olgun meyve-sebzeler de dahil olmak üzere tüm ürünlerde son tüketim tarihi/tavsiye edilen tüketim tarihi yaklasan ürünlerin indirimli satisi gibi operasyonel iyilestirmelere odaklaniyor.

Hala satisa dönmeyen gida ürünlerini ise öncelikli olarak, dijital bir web tabani üzerinden gida bankalari, sosyal marketlere bagislayarak ihtiyaç sahiplerine ulastiriyor. Insan tüketimine tercih edilmeyen ama tüketilebilir ürünleri sokak hayvanlarinin beslenmesi, hala kalan organik atiklari ise enerji üretimi için kullaniyor.

Migros ayrica, Tarim ve Orman Bakanligi öncülügünde tüketicilerin bilinçlendirilmesine yönelik kurulan Gidani Koru Sofrana Sahip Çik girisiminin de destekçileri arasinda yer aliyor.



Yurt Dünya 25.09.2020 11:43:39 0

İlginizi Çekebilir

1

Şehit polis Şimşek'in adı, memleketi Hatay'daki okulda yaşatılacak

2

Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da "Deprem Dirençli İskenderun" söyleşisinde konuştu:

3

Hatay'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonunda 2 şüpheli yakalandı

4

Burdur'da otluk ve kavaklık alandaki yangın söndürüldü

5

Mersin'de narenciye balı hasadı yapıldı

6

Adana'da, Gençlik ve Spor Bakanlığı açık saha tesislerinin toplu açılışı yapıldı

7

Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı etkinliklerle sürüyor

8

Hatay'da otomobilin motor kısmına sıkışan kedi yavrusunu itfaiye kurtardı

9

Bakan Yumaklı'nın katılımıyla Antalya'da orman yangını tatbikatı yapıldı

10

Isparta'da şarampole devrilen otomobilin sürücüsü öldü