Mısır, verimiyle Hataylı çiftçilerin yüzünü güldürdü

Mısır, verimiyle Hataylı çiftçilerin yüzünü güldürdü

Mısır, verimiyle Hataylı çiftçilerin yüzünü güldürdü

HATAY (AA) - HÜSEYIN YILDIZ- Verimli topraklariyla bilinen Hatay Amik Ovasi'nda, geçen yila oranla daha genis bir alana ekilen misir verimiyle üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Misirdaki bereketli sezon ve alim fiyatlari Hatayli çiftçileri mutlu etti. Bölge genelinde misirin ekim alani bu yil 190 bin dekara yükselirken, rekoltenin de 230 bin tonun üzerinde olmasi bekleniyor. Amik Ovasi'nda geçen yil 74 bin dekara misir eken üreticiler, 73 bin tona yakin rekolte elde etmislerdi. Misirin kilograminda geçen yil 1,15 lira olan taban fiyatin, bu yil 1,30 liraya yükselmesi ve dekar basina verimin gözle görülür oranda artisi Hatayli çiftçileri sevindirdi.

Hatay Tarim ve Orman Müdürü Ergün Çolakoglu, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Amik Ovasi'nda 540 bin dekarlik alanda hububat ekildigini ve verimin son yillara göre daha iyi oldugunu söyledi. Bu yil çiftçilerin pamuk yerine misir ekimini daha çok tercih ettiklerini belirten Çolakoglu, söyle konustu:

"2 yilda bir münavebe yapmak gerektigi için çiftçilerimiz pamuk alanlarinin yerine misir ekmeyi tercih ediyorlar. Geçen yil misir ekim alanimiz 74 bin dekar alan iken bu yil 190 bin dekara çikti. Bu yilki rekoltemiz 230 bin tonun üzerinde olmasini bekliyoruz. Su an açiklanan fiyatla 1,30 liranin üzerinde satislar yapilmaktadir. Çiftçilerimizin memnuniyeti sevindirici. Verimimiz çok iyi, dekar basi 1,2 tonun üzerinde verim almis bulunuyoruz."

Hatay’in bitkisel üretimin yogun yapildigi bir il oldugunun altini çizen Çolakoglu, kent genelinde 540 bin dekarin üzerinde hububat ekildigini vurguladi.

- "Bereketli bir yil geçiriyoruz" -

Misir üreticisi Fatih Yüksel de bu yil ilk ürün olarak misir ektigini, verimden dolayi da oldukça memnun oldugunu dile getirdi.

Bu yil bugday hasadinda yüzde 20 civarinda verim artisi görüldügünü aktaran Yüksel, "Fiyat yönünden de devletimizin açikladigi fiyatla bereketli bir yil geçiriyoruz. Sulama yönünden de herhangi bir sikinti yasamadik. Devletimiz barajimizi da yükseltti su yönünden sikinti çekmedik. Geçen yil pamuktan yana sikinti yasadigimizdan dolayi bu yil birinci ürün olarak misir ekmeyi tercih ettik verimden ve fiyattan dolayi memnun kaldik." diye konustu.

Çiftçi Yüksel, daha önce havuç, kavun ve pamuk ekimi yaptiklarini, bunlarin yerine artik misir ekmeyi planladiklarini söyledi.




Yurt Dünya 28.08.2020 12:13:40 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'daki teleferik kazasında kurtarma ekiplerinin kask kamerasındaki görüntülere ulaşıldı

2

Afetzedelere adli yardımın sağlanacağı tır, Türkiye Barolar Birliğine teslim edildi

3

Finike'de Turizm Haftası kutlandı

4

Mersin'de yasa dışı bahis operasyonunda 5 şüpheli yakalandı

5

10. Kamu Bilişim Zirvesi başladı

6

Burdur'da çıkan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı

7

Hatay'da devrilen minibüsteki 9 tarım işçisi yaralandı

8

Adana'da dergi binasında 2 kadını bıçakla yaralayan kadın tutuklandı

9

Adana'da hamile kadının öldüğü kazaya karışan otobüsün şoförü tutuklandı

10

Hatay'da makilik alanda çıkan yangın söndürüldü