Tarih: 16.10.2020 13:27

Mobil Oil Türk'ten sürücüler için kış bakım uyarıları

Facebook Twitter Linked-in

ISTANBUL (AA) - Mobil Oil Türk AS, sürücülerin, kis aylarina girilmeden önce motor yagi, silecek, lastik, far ve antifrizi mutlaka kontrol ettirmesi gerektigine dikkati çekti.

Mobil Oil Türk AS'den yapilan açiklamada, hava sicakliklarinin düsmesiyle beraber soguk kis aylarina girilmeden önce sürücülerin almasi gereken bakim önlemlerini siralandi.

Buna göre, zorlu kis sartlari eski veya yeni model bir çok otomobil için önemli riskler barindiriyor. Sürücüler kis aylarinda daha çok ariza yasiyor ve servise gitme olasiligi diger mevsimlere göre ciddi oranda artiyor. Özellikle, kaygan veya buzlu yol sartlarinda olusan kazalar ile tuz veya toz gibi etkenler nedeniyle olusan korozyon, servislerin kis aylarini yogun geçirmesine neden oluyor.

Bu kapsamda, motor yagi, silecek, lastik, far ve antifrizin kis döneminden önce kontrol edilmesi gereken en önemli noktalarin basinda geliyor. Kis aylarina hazir olmanin ilk kosulu kis lastiklerinden geçiyor. Kis lastiklerinin yaz lastiklerine göre derin olan disleri, yagisli havalarda ve buzlu yol kosullarinda daha iyi bir yol tutusu sagliyor. Böylece olasi kazalarin önüne geçilirken, aracin baglantili diger aksamlari da korunmus oluyor.

Radyatörlerdeki suyun donmasini önleyen antifriz sivisinin mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Özellikle sifir derece ve altina inen hava sicakliklarinda suyun donmamasini saglayan antifriz, sogutma sistemindeki kireçlenme, asinma, pas gibi olumsuz etkilere karsi da otomobilinizi koruyor.


- Silecekler, cam suyu ve far ayarlari kontrol edilmeli


Kis aylarinda en çok kullanilan parçalarin basinda gelen sileceklerin, yazin asiri isiya kaldiginda verimliligini yitirebilme ihtimaline karsin kontrolü ve gerekirse degisimi önem arz ediyor.

Bu dönemde en çok kullanilan cam suyunun ve silecek suyunun yola çikmadan kontrol edilmesi gerekiyor. Kis aylarinda uzun ve kisa farlar ile sis farlarinin düzgün çalismasi için mutlaka kontrol edilmesi önem gerektiriyor.

Asiri isi degisiklikleri nedeniyle olusan çukurlar ve yol yüzeyinde bulunan tuz ve kum gibi asindirici maddeler otomobilin direksiyon ve süspansiyon sisteminin asinmasini hizlandirabiliyor. Salincak, alt rotil gibi temel süspansiyon elemanlarinin, özellikle tuzdan kaynaklanan kirlenme nedeniyle düzenli olarak kontrol edilmesi önem arz ediyor.


- Frenlere özel dikkat gerekiyor


Fren sistemine ait donanimlar yilin diger mevsimlerine oranla kis aylarinda daha yogun bir asinmayla karsi karsiya kaliyor. Bu nedenle, fren ve freni olusturan parçalarin her zaman büyük bir titizlikle ele alinmasi ve en ufak aksaklikta degistirilerek yenilenmesi gerekiyor. Bu noktada eski bilesenlerin kullanilmasi, sürüs güvenligini zayiflatarak kazalarin artmasina neden olabiliyor.

Uzun süre kullanilmis veya yaz aylarinda uzun yollara maruz kalmis filtreler, kis aylarinda otomobillerin geç isinmasina neden olabiliyor. Kis aylarinda hava, yakit ve polen filtresinin uzman kisilerce kontrol edilmesi öneriliyor.

Sifirin altindaki hava sicakliklarinda aracin aküsü voltaj veya güç kaybina ugradigi için kis öncesi hizli ve pratik bir akü testi yapilmasi önem arz ediyor.


- Motor yaginda güven ve kalitenin önemi


Hava sicakliklari düsmeden önce kontrol edilmesi gereken bir diger nokta ise motor yagi. Motor yagi aracin kalbi sayilan motorun, tüm aksamlarinin saglikli bir sekilde çalismasi için kritik önem tasiyor. Bu bakimdan, kis aylarindan önce motor yagi seviyesinin kontrol edilmesi ve eksikse tamamlanmasi gerekiyor.

Düsük sicakliklarda motor yaginin akiskanligini sürdürmek, yüksek sicakliklarda ise yagin asiri seyreltilmesinin önüne geçmek için motor yaginin kaliteli ve güvenilir bir markadan seçilmesi motorun ömrü için önem arz ediyor.

Dünyanin önde gelen sentetik motor yagi Mobil 1 ile kaliteli hizmetin avantajli fiyatlarla sunuldugu Mobil 1 Center yaglama merkezlerinde, uzman ekip kontrolünde yapilan yag degisiminin yani sira 10 kritik nokta kontrolü ücretsiz olarak sunularak, lastiklerden frenlere, yag seviyesinden süspansiyon sistemine kadar toplamda 10 kritik nokta kontrolü uzman ekiplerce sadece 15 dakikada saglaniyor.






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —