Tarih: 21.09.2020 13:59

MTA Oruç Reis gemisinin kaptanı Cankat Uzşen, AA'ya konuştu:

Facebook Twitter Linked-in

ANKARA (AA) - MURAT TEMIZER - MTA Oruç Reis sismik arastirma gemisinin kaptani Cankat Uzsen, daha önce birçok gemide görev aldigini belirterek, "Farkli ülkelere gidince onlarin sismik arastirma ve sondaj gemilerini görünce acaba bir gün bizim devletimizin de böyle gemileri olur mu diye düsünürdük. Bunu hayal ederdik. Sonrasinda devletimizin 'Milli Enerji ve Maden Politikasi' çalismalariyla bu gemilere kavustuk." dedi.

Uzsen, Oruç Reis gemisiyle Dogu Akdeniz'de devam eden görev sürecine ve yasananlara iliskin AA muhabirine degerlendirmelerde bulundu.

Demre-1 lokasyonuna 9 Agustos'ta hareket etmeden önce 35 günlük yogun çalisma programi için geminin Antalya Limani'na geldigini animsatan Uzsen, burada kumanya, malzeme, yakit ve su ikmalleri yapildigini söyledi.

Uzsen, personel arasinda da devir teslimin yapilmasinin ardindan 10 Agustos'ta Navtex (Denizcilere Duyuru) mesajiyla proje sahasina intikal edildigini anlatti.

Gemide, kaptan, güverte ve makine zabitleri, gemi adamlari ile jeofizik operasyonlarinda görevli teknik personelle toplam 54 kisi olduklarini aktaran Uzsen, "Ekip sürekli gemideydi herhangi bir degisim olmadi. Pandemi sürecinde kurumumuz gerekli tedbirleri aldigi için herhangi bir sikinti yasamiyoruz. Gemiye katilirken yapilan saglik kontrolleri, gemiye gelirken kurum tarafindan servis ayarlanmasi gibi uygulamalarla biz bu süreci herhangi bir sikinti yasamadan atlattik." diye konustu.

- "Mavi Vatan'da görev yapmak gurur ve onur"

Uzsen, gemide 12'ser saat çalisacak sekilde iki vardiya düzeninin uygulandigini belirterek, yapilan isin hassasiyetinin göz önünde bulunduruldugunu ve bu nedenle dinlenmenin çok önemli oldugunu vurguladi.

Özellikle mesai saatlerinde uyku düzenlerine çok dikkat ettiklerinin altini çizen Uzsen, "Gemimiz tüm uluslararasi sularda çalisan sismik gemilerdeki olanaklara sahip. Personelimiz televizyon seyredebiliyor, dinlenme salonunda oturup çesitli oyunlar oynayabiliyor. Kütüphanemiz, masa tenisimiz ve spor salonumuz var. Ayrica internete erisim imkanimiz var. Tüm personelimiz istirahat saatlerinde tüm bunlardan sinirsiz sekilde faydalanabiliyor." degerlendirmesinde bulundu.

Kaptan Uzsen, "Mavi Vatan" olarak kabul ettikleri bölgede görev yapmanin önemine isaret ederek, söyle devam etti:

"Bu bölgede Türk Silahli Kuvvetlerimizin aldigi tedbirlerle yaptigimiz operasyonlarda, herhangi bir müdaheleye devletimiz tarafindan müsaade edilmedi. Bu süreç donanmamizin bizimle olmasiyla gemi çalisanlari ve bizler için ekstra bir motivasyon kaynagi olmustur. Bizler de görevimizi layikiyla yerine getirmeye çalistik. Hiçbir sekilde en ufak bir endisemiz dahi olmadi. 'Mavi Vatan' olarak kabul ettigimiz bölgede görev yapmak bizim için gurur ve onur meselesi."

- "Planli bakimin ardindan çalismaya devam"

Rutin olarak 35 günlük periyodun sonrasinda planli bakim ve tutum çalismalarinin ardindan yapilacak testlerle operasyonlara hazirlandiklarini ifade eden Uzsen, "Bu planli bakim ve tutum çalismalari yapilip ikmaller ve personel degisimi tamamlandiginda Antalya açiklarinda test seyri yapacagiz. Akabinde kurum talimatiyla çalismaya devam edecegiz." ifadelerini kullandi.

Uzsen, 2010'dan beri uzun yol kaptani olarak çalistigini belirterek, sözlerini söyle tamamladi:

"Çalistigim gemiler içinde yabanci ve Türkiye bayrakli gemiler vardi. Farkli ülkelere gidince onlarin sismik arastirma ve sondaj gemilerini görünce acaba bir gün bizim devletimizin de böyle gemileri olur mu diye düsünürdük. Bunu hayal ederdik. Sonrasinda devletimizin 'Milli Enerji ve Maden Politikasi' çalismalariyla bu gemilere kavustuk. Kavustuktan sonra bunlara bakarak acaba bir gün bizlere nasip olur mu Oruç Reis'te çalismak derdik. Çabaladik, çok çalistik, meslegimizde dogru sekilde ilerledik. Bu sayede simdi buradayiz. Bu, benim ve personelimiz için büyük bir sans."

Yüzde 90 yerli tasarim, isçilik ve entegrasyonu olan Oruç Reis gemisi, kita sahanligi ve dogal kaynak aramalari basta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve osinografik arastirmalari gerçeklestirebiliyor.

Tam donanimli ve çok amaçli dünyadaki 5-6 arastirma gemisinden biri olan gemide, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik arastirmasi yapilabiliyor. Gemi, 8 bin metre derinlige kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinlige kadar iki boyutlu sismik operasyonlari gerçeklestirebiliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —