MÜSİAD Sidney Başkanı Gençtürk: "Çin’le sorun yaşayan Avustralya’nın dış ticaretteki alternatifi Türkiye’dir"

MÜSİAD Sidney Başkanı Gençtürk:

MÜSİAD Sidney Başkanı Gençtürk: "Çin’le sorun yaşayan Avustralya’nın dış ticaretteki alternatifi Türkiye’dir"

MELBOURNE (AA) - Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) Sydney Baskani Hasan Gençtürk, Çin ile çesitli konularda gerilim yasayan Avustralya’nin dis ticaretteki alternatifinin Türkiye olabilecegini söyledi.

Avustralya ve Türkiye arasindaki ticareti iki ülkenin yararina artirmak için harekete geçen MÜSIAD Sidney, Avustralya Federal Parlamentosu Dis Ticaret ve Yabanci Yatirimlari Çesitlendirme Komisyonuna, dis ticaretteki jeopolitik krizlerin etkisinin azaltilmasi için Türkiye ile daha yakin is birlikleri kurulmasi yönünde rapor sundu.

Raporda, ihracat pazarlarini ve tedarik zincirini Çin disinda çesitlendirmek isteyen Avustralya’ya, Avrupa, Orta Dogu, Orta Asya, Rusya ve Kuzey Afrika gibi büyük pazarlarin ana tedarikçisi olan Türkiye’de bulunan dis ticaret firmalari, ihracatçilar ve sektör kuruluslari ile daha yakin ortakliklar kurulmasi gerekliligi anlatildi.

- "Avustralya is çevreleri, her yil fazladan milyarlarca dolar kazanabilir"

Avustralya'nin gerek ihracat ve ithalatta son 20 yilda Çin’e olan asiri bagimliligini azaltmak gerekse Kovid-19 sürecinde daha da artan iki ülke arasindaki gerilimin ticari iliskileri sekteye ugratacagini dikkate alarak pazar çesitlendirmesi yapmak istedigi biliniyor.

Bu konuyu arastirmak için kurulan Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinden olusan komisyona, bugüne kadar aralarinda MÜSIAD Sidney’in de bulundugu 34 farkli kisi ve kurulus tarafindan görüs bildirilmis durumda.

MÜSIAD raporunda, Türk ihracatçilarinin var olan is aglarinin, Avustralya is dünyasi için her yil milyarlarca dolar fazladan kazanç yaratabileceginin alti çizildi.

- "Rapordaki öneriler sözlü olarak da anlatilacak"

MÜSIAD Sidney Baskani Hasan Gençtürk, AA muhabirine yaptigi açiklamada, hazirladiklari 13 sayfalik raporun listeye alindigini ve bir sonraki asamada konuyla ilgili bakanlarin da katilacagi oturumda raporda yer verdikleri önerilerin sözlü olarak anlatilacagini söyledi.

Avustralya’daki birçok ithalatçinin Çin menseli tedarikçilere alternatif aradigi bir dönemde Türkiye’nin Avrupa kalitesinde ve makul fiyatlarda imalat yapan bir ülke olarak daha çok göz önüne alinmasi için çalistiklarini belirten Hasan Gençtürk, ‘‘Çin ile artan gerilimde, Avustralya’nin dis ticaretteki alternatifi Türkiye’dir.’’ ifadelerini kullandi.

- "Avustralyalilarla kurulacak ortakliklar bir kazan-kazan senaryosu yaratacak"

Iki ülke arasindaki ticari iliskilerin gelismesi için ellerinden gelen her türlü çabayi gösterdiklerini, bu sebeple söz konusu komisyon nezdinde bilimsel dis ticaret verilerine dayanan güçlü bir argüman öne sürdüklerini hatirlatan Gençtürk, “Türkiye, Avustralya’nin 6 trilyon dolarlik bir pazara açilan kapisi olmaya elverisli bir ülke. Gerek is gücü gerek var olan satis ve dagitim aglariyla, Avustralyali sanayici ve ihracatçilar ile kurulacak ortakliklar ciddi anlamda bir kazan-kazan senaryosu yaratacaktir.” dedi.

- "Avustralya, Türk ihracatçilarinin Asya’ya açilan kapisi olmali"

Avustralya ve Türkiye arasindaki tarihi dostlugun, ticari iliskilerin daha ileri bir asamaya tasinmasini gerektirdigine inandiklarini ve ülkede yerlesik Türk is adamlari olarak bu konuda çabalarini sürdürdüklerini dile getiren Gençtürk, “Türkiye, nasil Avustralyali firmalarin bölgeye açilan kapisi ise, Avustralya da öyle Türk ihracatçilarin Asya’ya açilan kapisi olmali.” ifadesini kullandi.

Iki ülke arasinda dis ticaret rakamlari 1,2 milyar dolar düzeyinde gerçeklesirken Avustralyali firmalarin Türkiye’de çesitli sektörler yatirimlari bulunuyor. Türk ihracatçilar da farkli ürün gruplarinda ülkenin ana tedarikçisi konumunda oldugu gibi, daha genis ürün gruplarinda pazar paylarini artirma potansiyeline sahipler.

Avustralya’nin Çin’den baslayan Kovid-19 salgini hakkinda uluslararasi arastirma yapilmasina öncülük etmesinin yani sira, Çin'in Hong Kong ve Güney Çin Denizi’ndeki uygulamalari nedeniyle de iki ülke arasindaki siyasi iliskiler bir süredir gergin durumda bulunuyor.



Politika 29.07.2020 14:15:36 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı