MERSIN (AA) - SERKAN AVCI - Türkiye'nin önemli muz üretim merkezlerinden Mersin'de, sübvansiyonlu tarim kredisi ve örtü alti tarim destekleriyle son yillarda üretim alani 50 bin dekara ulasan "tescilli ürün" Anamur muzu, bölgedeki çiftçilerin en büyük gelir kaynaklari arasinda yer aliyor.
Cografi konumu ve mikroklima özelligine sahip Anamur ve Bozyazi ilçesinde üretimi yapilan muz, sera ortaminda dogal yollarla yetistiriliyor.
Kokusu, tadi ve kabugunun ince olmasiyla ithal muzlara oranla daha çok tercih edilen Anamur muzunda hasat devam ediyor.
Sübvansiyonlu tarim kredisi, örtü alti tarim destekleri ve hibe kredi firsatlariyla son yillarda üretim alanlarini genisletme imkani bulan üreticiler, ithalattaki yüksek vergi oraninin devam etmesini, devlet desteklerinin de sürmesini istiyor.
Anamur-Bozyazi Ziraat Odasi Baskani Ahmet Seref Gümüs, AA muhabirine, Tarim ve Orman Bakanligi ve Ticaret Bakanliginin bölgedeki muz üretimiyle yakindan ilgilendigini söyledi.
Muz üretiminde son yillarda önemli gelismelerin yasandigina isaret eden Gümüs, daha önceki yillarda 4-5 aylik süreçte üretimi gerçeklestirilen muzun, üreticilerin gelisen teknolojiye ayak uydurmasiyla su an 12 aya yayildigini kaydetti.
Gümüs, verilen desteklerden üreticilerin çok memnun oldugunu ve bunun sürmesini istediklerini belirtti.
- Havza sistemi önerisi
Devlet destekleriyle ithalatta gerileme yasandiginin altini çizen Gümüs, sunlari kaydetti:
"Muz üretiminde hevenk bazinda dünya birincisiyiz. Tarim ve Orman Bakanligimizin muzu havza sistemine almasini istiyoruz. Seralarimizin olusmasinda devletimizin çok büyük ve göz ardi edilemeyecek katkilari var. Devletimiz sübvansiyonlu tarim kredisini üreticilerimize vermeseydi tasi tas üstüne koyamazdik. Bakanligimiz muzu havza sistemi kapsamina alinmasi için harekete geçerse oda ve üreticiler olarak destek verecegiz."
- "Muz üretimi devlet destegiyle büyük bir ilerleme kaydetti"
Üretici Okay Ok, seraciligin giderek gelismeye basladigini aktardi.
Muzdaki rekoltenin her yil katlanarak arttigini vurgulayan Ok, söyle konustu:
"Muz üretimi ilk baslarda sayiyla gösterilebilecek rakamlardaydi. Son 15 yildir muz üretimi devlet destegiyle büyük bir ilerleme kaydetti. Üretimde aldigimiz kredinin yüzde 50'sini devlet karsiliyor. Bakim, onarim, tarla alim kredisine çok büyük destek veriyor. Basta Cumhurbaskanimiz olmak üzere bakanligimiza ve ilgili kurumlara tesekkür ediyoruz. Muzdaki politikanin devam etmesini istiyoruz."