Tarih: 28.05.2020 11:14

Ödüllü Eğriçayır Balı üretimi için Torosların zirvesindeki "tatlı" mesai başladı

Facebook Twitter Linked-in

MERSIN (AA) - DERVIS ÇÖMEZ - Mersinli aricilar, "en kaliteli bal" üretim mesaisi için Toros Daglari'nin 2 bin 300 rakimindaki yaylalarin yolunu tuttu.

Geçen yil Kanada'nin Montreal kentinde düzenlenen 46. Dünya Aricilik Kongresi'nde "Dünyanin En Iyi Bali" ödülüne layik görülen Egriçayir Bali'nin üreticileri, yeni sezona umutlu basladi.

Üreticiler, seyahat kisitlamasindan muaf tutulmalari kendileri için kaldirilmasi ve hava sicakliginin 30 dereceyi geçmesinin ardindan yüzlerce çesit çiçekle bezenen Toroslarin yaylalarina yerlesti.

Rakimin 2 bin 300 oldugu bölgede, haziran ayindaki bal sagimina kadar konaklayacak aricilar, en kaliteli bali üretmek için mesai yapmaya basladi.

Üreticilere, zorlu yolculuklarinda eslik eden Mersin Ari Üreticileri Birligi Baskani Adem Kurt, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kentin aricilik potansiyelinin güçlü oldugunu söyledi.

Birlige kayitli 3 binden fazla üretici ve 1000'e yakin hobi ariciligi yapan kisinin bulundugunu aktaran Kurt, Toros Daglari'nin meslekteki önemini anlatti.

- "Üreticilerin yüzde 90'i arilarini yaylalara çikartti"

Kurt, Toroslarin çiçek çesitliligiyle kaliteli bal üretiminin en dogru adreslerinden biri oldugunu belirterek, "Üreticilerimizin yüzde 90’i bölgenin iklim yapisindan dolayi arilarini yaylalara çikartti. Havanin güzel olmasi, floranin zengin olmasina büyük katki sunmaktadir." dedi.

Üreticilerden Celal Çay da sezondan ümitli olduklarini vurgulayarak, "Arilarimizi çikarttigimiz bölgede yagmurlar ile renk renk çiçekler açti. Bol bal alacagimizi ümit ediyoruz. Arilarimizi getirdigimiz bölgede agaç yok, sadece kir bitkileri var. Dolayisiyla ürünün çok olacagi ortam var." ifadesini kullandi.

Egriçayir Bali'nin ünlü ve ödüllü bir ürün oldugunu animsatan Çay, söyle konustu:

"Tüketiciler, ürettigimiz organik balin aroma ve lezzetinden vazgeçemiyor. Ülkemize kaliteli bal üretiminde dünya birinciligini getirmenin gururuyla daha kaliteli üretime devam etmekteyiz. Bölgemizde ürettigimiz ballarla gelecek yillarda daha fazla ödül almayi hedefliyoruz."

- "Bu yil ihracat düsünmüyoruz"

Çay, bu yil ihracat yerine artan talep nedeniyle iç piyasaya yöneleceklerini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Geçen yil yurt disina ürünlerimizi göndermistik ama dünya genelinde yeni tip koronavirüs nedeniyle organik ari ürünlerine asiri derecede talep oldu. Biz de önceligimizi kendi insanimiza ayirdik. Iç talep yeteri kadar var, bu nedenle de ihracati düsünmüyoruz. Balimiz organik oldugu için kisitli üretiliyor."

Balin kilograminin 150-300 liraya satisa sunulmasi bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —