Öğrenciler atık yağların biyodizele dönüştürülmesi için harekete geçti

Öğrenciler atık yağların biyodizele dönüştürülmesi için harekete geçti

Öğrenciler atık yağların biyodizele dönüştürülmesi için harekete geçti

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Bostancı Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen “Çevrenin Genç Sözcüleri” programına katıldı. Bitkisel atık yağlar ve bu atıkların çevreye ve insan sağlığına zararını araştıran öğrenciler, bitkisel atık yağların doğru şekilde toplanması ve geri dönüştürülmesi konusunda farkındalık oluşturmak için makale yazdı.
Öğrenciler, yediğimiz yemeklere lezzet katan yağların çevre ve insan sağlığı için tehlikeli hale gelmemesi için çöpe atılmaması ya da lavaboya dökülmemesi gerektiğine dikkat çekti. 1 litre bitkisel atık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirlettiğini ifade eden öğrenciler, evlerde oluşan ve toplanmayan bitkisel atık yağların su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturduğunu belirtti. Bitkisel atık yağların biriktirilerek toplanma noktalarına teslim edilmesi gerekiyor.

Bitkisel atık yağlar biyodizele dönüşüyor
İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Bostancı Fen ve Teknoloji Lisesi Biyoloji Öğretmeni Mesude Arıyan’ın danışmanlığında makalelerini yazan Çevrenin Genç Sözcüleri ekibi, “bitkisel atık yağların çevreye zarar vermeden biyodizele dönüşüm yolculuğu” ile ilgili Kolza Biodizel A.Ş. Genel Müdürü Göktan Gürcü ile online röportaj yaptı. Doğa için zararlı olan bitkisel yağlardan nasıl biyoyakıt elde edildiğiyle ilgili bilgiler veren Gürcü, “Mevzuata göre ev ve iş yerlerinde oluşan bitkisel atık yağların lavaboya, kanalizasyona veya toprağa dökülmesi, çöpe atılması, yetkisiz kişiler tarafından toplanması ve tekrar kullanılması yasaktır” dedi.
Tek tek evlerden bitkisel atık yağ toplanmasının zor bir işlem olduğunu ve araçların kullandığı yakıt sonucu karbon salınımının arttığını belirten Gürcü, evlerde oluşan bitkisel atık yağların bir şişede depolanıp muhtarlıklarda bulunan atık kumbaralarına atılabileceğini sözlerine ekledi.


Güncel 23.03.2021 17:51:11 0

İlginizi Çekebilir

1

Türk Telekom'dan çevreci veri merkezi çözümleri

2

Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer: "Antalya ve çevresi, yenilenebilir enerji dönüşümünde öne çıkacak"

3

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak

4

Adanalı öğrenciler otonom su altı aracı "ALESTA" ile Singapur'da yarışacak

5

e-ATA, Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te test edildi

6

Mipo Türkiye'de akıllı telefon pazarının yeni markası oldu

7

Bakan Kacır, TÜBİTAK 31. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni'nde konuştu:

8

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Antalya'da konuştu:

9

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Antalya'da Türk Telekom'un toplantısında konuştu:

10

Çukurova 16. Kitap Fuarı'nın TEKNOFEST standına yoğun ilgi