Öksüz ve yaralı dağ ceylanı yavrularına anne şefkatiyle bakım

Öksüz ve yaralı dağ ceylanı yavrularına anne şefkatiyle bakım

Öksüz ve yaralı dağ ceylanı yavrularına anne şefkatiyle bakım

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Gazella gazella türü Hatay dag ceylanlarinin neslinin devami için Kirikhan ilçesinde kurulan Hatay Dag Ceylanlari Üretim Merkezi, 8 yeni yavruya ev sahipligi yapiyor.

Türkiye'de sadece Hatay'in Suriye sinirindaki ilçelerinde yasadigi belirlenen ve nesli tükenme tehlikesi altindaki "gazella gazella" türü Hatay dag ceylanlarinin sayilarinda, her geçen yil sevindirici artislar yasaniyor.

Dogum vakitleri haziran ayinda baslayan türler, bu dönemde popülasyon artisina önemli katki sagliyor.

Geçen senenin sonunda Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in imzasiyla "Hatay Dag Ceylani Yaban Hayati Gelistirme Sahasi" ilan edilen yaklasik 13 bin hektarlik arazide dogum yapan anne ceylanlar, yavrularinin bakimini üstlenirken, kimi yavrular kaybolabiliyor veya doga sartlarindan dolayi yaralanabiliyor.

Kaybolan veya yaralanan yavrular ise çogu zaman çobanlar tarafindan bulunarak Doga Koruma ve Milli Parklar Hatay Subesi kontrolündeki Hatay Dag Ceylanlari Üretim Merkezi'ne teslim ediliyor.

Bu sene merkeze getirilen 8 ceylan yavrusunu, görevliler biberonla besliyor, bakimlarini yapiyor ve sevgiyle büyümeleri için emek harciyor.

Yavrular, sabah, ögle ve aksam olmak üzere günde 3 ögün taze keçi sütü ile besleniyor. Merkezde görevli personel, yavrulara bakim sürecinde maske ve eldiven kullanarak hijyen kurallarina dikkat ediyor.

Yöre halkindan satin alinan keçi sütleri isitilarak biberonlara konuluyor. Üç ögün biberon yardimiyla keçi sütü içirilen narin yavrularin beslenme sekilleri, adeta bir bebeginkini andiriyor.

- "Amacimiz bu türlerin gelecek nesillere aktarilmasi ve korunmasi"

Doga Koruma ve Milli Parklar Hatay Subesi Kirikhan Sefi Nuri Akin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Hatay Dag Ceylanlari Üretim Merkezi'nin 2015 yilindan beri hizmet verdigini hatirlatti.

Merkez sahasinda su an için 35 bireyin bulundugunu, bunlarin 8'inin özel bölümde bakima alindigini anlatan Akin, söyle devam etti:

"Onlari da merkez içerisinde çitlerle çevrili özel bölümümüze aldik ve görevlilerimiz tarafindan bakimini üstlendik. Bunlar genelde çobanlarimiz tarafindan yarali ya da annesini kaybetmis sekilde bulunan yavrularimiz ve burada anne sütüne en yakin olan keçi sütüyle onlari biberon yardimiyla özenle besliyoruz. Amacimiz bu türlerin gelecek nesillere aktarilmasi ve korunmasi."

Yavrularin bakim sonrasi belli bir gelisime ulastiktan sonra merkez içerisindeki dogal yasamlarina birakilacagini kaydeden Akin, orada da 24 saat aktif güvenlik kameralarindan takiplerini yaptiklarini anlatti.

Akin, yil içerisinde merkez içerisinde yeni dogumlar da beklediklerini sözlerine ekledi.




Yurt Dünya 13.06.2020 12:20:21 0

İlginizi Çekebilir

1

GÜNCELLEME - Mersin'de çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2

Antalya'da sıcak hava ve nem etkili oluyor

3

Mersin'de çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

4

Antalya'nın 5 falez plajında mavi bayrak dalgalanmaya başladı

5

GÜNCELLEME - Adana'da çıkan anız yangını zeytinlik ve ormanlık alana sıçradı

6

Dijital fırsatlar kırsala taşınıyor, köyler dünyaya bağlanıyor

7

Adana'da çıkan anız yangını zeytinlik ve ormanlık alana sıçradı

8

Adana'da evde çıkan yangın söndürüldü

9

Depremzede Elif Çağla Kaplankıran, LGS sınavından tam puan aldı

10

Hatay’da iş yerinde çıkan yangın söndürüldü