Olimpos'ta kültür mirası eskisinden daha fazla korunacak

Olimpos

Olimpos'ta kültür mirası eskisinden daha fazla korunacak

ANTALYA (AA) - TAHSIN KÜÇÜKKARACA - Antalya'daki dünyaca ünlü Olimpos Antik Kenti için hazirlanan Koruma Amaçli Imar Plani'nin bölgedeki kazi çalismalarina olumlu etki ederek kültür mirasinin eskisinden daha fazla korunmasini saglamasi bekleniyor.

Likya Antik Sehri'ne ev sahipligi yapan Olimpos'un Kazi Baskani Prof. Dr. Yelda Olcay Uçkan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Kültür ve Turizm Bakanliginca Antalya'nin Kumluca ilçesindeki Olimpos'a yönelik hazirlanan Koruma Amaçli Imar Plani'na göre arkeolojik veri barindirmadigi belirtilen 24 hektarlik bir alanda sit statüsü degisikligi yapildigini animsatti.

Bölgede bungalov evlerin düzensiz sekilde artmasiyla altyapi, ulasim ve dere taskinina iliskin sorunlarin ortaya çikmaya basladigini aktaran Uçkan, bunlarin çözümüne iliskin bölgeden gelen talebe karsi plan çalismasi baslatildigini anlatti.

Öncelikle bölgenin jeoradar sistemiyle tarandigina deginen Uçkan, "Olimpos Antik Kenti'nde 36 parselde 81 noktada sondaj çalismasi yapildi. Buradan çikan sonuçlara göre rapor hazirlanip, koruma kuruluna iletildi. Kurul üyeleri de o raporlar dogrultusunda belirli bir alanin 3. derece sit alani olmasina karar verdi. Yani bu karar masa basinda alinmis degil." diye konustu.

Uçkan, belirli bir alanin 3. derece sit alani ilan edilmesinin kazi çalismalarina herhangi bir olumsuz etkisinin olmadigini vurguladi.

- Düzensiz yerleskenin önüne geçilecek

Planla düzensiz yerleskenin de önüne geçilecegini aktaran Uçkan, "Sit statüsü degisligi kazi çalismalarina daha da olumlu etki saglayacak. Planla çarpik yapilasmanin önüne geçilecek, bungalov tarzi evlerin yogunlugu yüzde 50 oraninda düsürülecek. Kültür mirasi eskisinden daha fazla korunacak." dedi.

Sosyal medyada, "Olimpos betonlasacak, ranta açilacak" gibi iddialarin ortaya atildigini ancak bunlarin gerçegi yansitmadigini ifade eden Uçkan, planin bölge insaninin genel ihtiyaçlari dogrultusunda yapilmis bir çalisma oldugunu kaydetti.

Uçkan, ahsap bungalov evlerin tarzinda da bir degisiklik yapilmayacagini belirtti.

- "Kazi alaninin siniri 200 hektardan 250 hektara çikarildi"

Yapilan çalismalarda 2 bin 385 bungalov ev tespit edildigini, plan sonrasi bu yapilarin sayisinin büyük oranda düsecegini anlatan Uçkan, bölgedeki 64 bin 577 metrekarelik bir bungalov alaninin düzenlemeler sonunda 24 bin metrekareye düsürülecegini bildirdi.

Içerisinde Bizans ve Roma'ya ait hamam, kilise, liman, tapinak, saray, tiyatro, köprü ve mezarlarin oldugu Olimpos Antik Kenti'nin toplam 600 hektarlik sit bütünü oldugunu belirten Uçkan, "Milattan önce 167-168 yillarinda basilan Likya Birlik sikkelerinde Olimpos'un adi geçmekte. En son kazilarda milattan önce 5. yüzyila ait eserler gün gün yüzüne çikarildi. Kentin günümüze ulasmis kalintilarinin çogu orman içinde agaç ve çalilarla örtülü. Planla arkeolojik varliklarin bulundugu antik kentte kazi alaninin siniri 200 hektardan 250 hektara çikarildi." ifadelerini kullandi.

Planla bölgenin daha düzenli hale getirilecegini vurgulayan Uçkan, Olimpos'taki sit statüsü degisikliginin kiyi bandiyla da ilgisi olmadigini sözlerine ekledi.



Yurt Dünya 22.05.2020 10:56:27 0

İlginizi Çekebilir

1

Kahramanmaraş'ta Çerkes sürgününün 160. yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi

2

Antalya'daki Çerkesler, 160. yılında soykırımı ve sürgünü andı

3

Mersin'deki kurultay yapay zeka ve sinyal işleme alanlarında öğrencilere bilimsel fırsatlar sundu

4

Eğirdir Gölü'nde bulunan el bombaları gölden temizlendi

5

Mersin'de devrilen traktörün altında kalan sürücü öldü

6

Burdur'da Afet ve İtfaiye Oyunları Yarışması düzenlendi

7

Antalya'da bir kişinin silahla öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınan 3 kişi adliyede

8

Samandağ'da larva ve uçkuna karşı ilaçlama yapıldı

9

Altınözü 2. Kitap Fuarı açıldı

10

Toroslar Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü kurdu