Ömer Özkan bebek "özlenen" anneliği yaşattı

Ömer Özkan bebek

Ömer Özkan bebek "özlenen" anneliği yaşattı

ANTALYA (AA) - HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Rahmi olmadigi için hamile kalamayan, profesörler Ömer ve Özlenen Özkan çiftinin 2011'de kadavradan yaptigi rahim nakliyle annelik umutlari yeseren Derya Sert, yaklasik 10 yillik serüvenin ardindan dünyaya getirdigi "Ömer Özkan" ismi verilen bebegiyle evine gitmek için gün sayiyor.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, yaklasik 10 yil önce 7 saat süren bir operasyonla dünyada bir ilk gerçeklestirildi. Kadavradan alinan rahim, çocuk sahibi olmak isteyen ancak rahmi olmadigi için olmayan Derya Sert'e nakledildi. Bu süre içerisinde bir kaç deneme yapilan Sert, 4 Haziran'da hamileliginin 28. haftasinda 760 gram agirliginda, doktorunun ismi de verilen "Ömer Özkan" bebegi dünyaya getirdi.

Sert'in mutlulugunu en az onun kadar, operasyonu basarili sekilde gerçeklestiren Akdeniz Üniversitesi Tip Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve esi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Özlenen Özkan da yasadi.

Operasyon süresince bir dönem hem akademisyenlik hem de annelik duygularini birlikte yasayan Özlenen Özkan, kendi gebelik süreçleri gibi Derya Sert'in asamalarini da takip etti.

Kendisinin ikinci dogumunu yaptigi günlerde Derya Sert'in anne olamamasinin üzüntüsünü yasayan Özkan, geçen 10 yilin ardindan Sert'in anne olmasinin mutluluguna ortak olmus, bu anlar da cep telefonu kamerasina yansimisti.

- "Ömer Özkan" bebek 995 grama ulasti

Özlenen Özkan, AA muhabirine, Ömer Özkan Sert bebegin 3,5 haftayi tamamladigini ve saglik durumunun iyi oldugunu söyledi.

Dünyaya 760 gram gelen bebegin 995 grama ulastiginin bilgisini veren Özkan, "Bebegin kuvözde takibi yapiliyor, anne sütüyle besleniyor, her sey gayet iyi gidiyor. Ne zaman kuvözden çikacagina o bölümdeki hocalarimiz karar verecek ama böyle giderse bir ya da 1,5 ay içinde taburcu etmeyi planliyoruz." ifadelerini kullandi.

Anne Sert'in sagliginin da keyfinin de gayet iyi oldugunu vurgulayan Özkan, su anda sadece bebegi için süt sagma görevini yerine getirdigini anlatti.

Özkan, ayni operasyonda Sert'e nakledilen rahmin de alindigini ve artik hiçbir sikintisinin olmadigini ifade ederek, "Bu süreçten sonra Derya ile ilgili herhangi bir takibimiz olmayacak. Kadavradan alinan rahim görevini yapti. Hedef, bebege bir yuva olup, büyümesini saglamasiydi. Bebegimiz saglikli sekilde dogdu. Onun onayiyla da rahmi aldik." diye konustu.

Sert'in anne olma sürecinde bir kaç deneme yapildigini ancak her denemede farkli bir uygulama gerçeklestirdiklerini aktaran Özkan, son denemede basariya ulasilmasinin mutlulugu içinde olduklarina isaret etti.

Sert'in daha önce de gebelik süreçleri yasadigini, ancak saglikli dogumun gerçeklesmedigini animsatan Özkan, duygularini söyle dile getirdi:

"Ikinci gebeligim, Derya'nin da bir gebeligine denk gelmisti. Beraber bebeklerimizi elimize almayi planliyorduk ama öyle olmadi. O yüzden çocuklarimi her öpüsümde Derya aklima geliyordu, 'Keske Derya'nin da bebegi olsa da bu duyguyu tadabilse' diyordum. Allah'a sükür, bebegi oldu. Bundan sonra bu duyguyu o da tadacak, çok mutluyum. Orada hem annelik hem de akademisyenlik duygularim vardi, çünkü orada 10 yillik bir emek vardi. 10 yil çok sey yasadik, Derya ile Ömer hocayla beraber. Çok emek verdik."

- "Darisi diger rahmi olmayan kadinlarin basina"

Özkan, rahmi olmadigi için anne olamayan ve nakil olmayi hayal eden çok sayida anne adayi bulundugunu belirtti.

Rahim nakli operasyonlarinin devam edebilmesi için bir mevzuatin hazirlanmasi gerektigine dikkati çeken Özkan, "Inanilmaz talep var. Mevzuattan sonra talepler siraya konulacaktir. Derya'nin anne olmasindan dolayi çok mutluyuz, darisi diger rahmi olmayan kadinlarin basina." dedi.

Antalya'da gerçeklestirilen nakil ile ilgili gelismelerin aktarilmasi için degisik ülkelerden talepler oldugu bilgisini veren Özkan, Kovid-19 salgini bittikten sonra hem yurt disindan Antalya'ya gelecek akademisyenlerin olacagini hem de kendilerinin yurt disina gidip, çalismalari anlatacaklarini sözlerine ekledi.



Yurt Dünya 30.06.2020 12:54:01 0

İlginizi Çekebilir

1

Başkan Taşdelen istifa etti

2

Bahçe Belediye Başkanı Kadıoğlu her yerde

3

Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Gazi Jandarma Üsteğmen Selahattin Erdem’i Evinde Ziyaret Etti

4

Kadirli’de Traktör Devrildi 4 Kişi Yaralandı

5

Tüdkiyeb Genel Başkanı Nihat Çelik, Bingöl’de Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Birlik Başkanlarıyla Bir Araya Geldi

6

Yalçın’dan Güral'a Plaket

7

Bahçe’de Deaşlı şahıs yakalandı

8

Osmaniye’de Özel Heyecanı

9

Müteahhitler Birliği’nden Etkinlik

10

Huzurevinde Nikah Töreni