Opel Corsa-e Ralli "Önce Güvenlik" sloganı ile yola çıkıyor

Opel Corsa-e Ralli

Opel Corsa-e Ralli "Önce Güvenlik" sloganı ile yola çıkıyor

ISTANBUL (AA) - Opel Corsa-e Ralli "Önce Güvenlik" slogani ile yola çikiyor.

Sirketten yapilan açiklamaya göre Opel, ulusal sampiyonada kullanilmak üzere tamamen elektrikli bir yaris otomobili gelistiren dünyanin ilk otomobil üreticisi konumunda bulunuyor.

ADAC (Alman Otomobil Kulübü) Opel e-Ralli Kupasi’nin ana odak noktasini güvenlik olusturuyor. Corsa-e Ralli’nin gelisimi bir basari olarak öne çikiyor. Daha önce hiç kimse elektrikli bir tek marka kupasi düzenlemediginden, ilgili kurallar ve düzenlemeler yaris otomobili ile paralel olarak gelistiriliyor.

Opel ve ADAC, bu süreçte Alman Motorsporlari Federasyonu (Deutscher Motor Sport Bund - DMSB) ile yakin is birligi içinde çalisiyor.

Corsa-e Ralli aracinin seri üretiminin olmasi Opel Motorsport mühendislerinin isini önemli ölçüde kolaylastiriyor. Sonuç olarak Corsa-e, son derece zorlu Avrupa tip onay standartlarini ve UN ECE R100.02 yönetmelik kurallarini karsiliyor. Bu yönetmelik, karayolu tasitlarinin elektrikli güç-aktarma organlari ve bataryalarinin tip onay kosullarini kapsiyor.

Yüksek gerilim bilesenlerinin ve hatlarinin minimum yalitim direnci ve yangindan korunma kosullari ise bunlardan sadece bazilari oluyor. Batarya sistemlerinin (REESS, Yeniden Sarj Edilebilir Enerji Depolama Sistemleri) mekanik bütünlük, titresim, termal sok, mekanik darbe, yangina dayaniklilik, asiri sarj, asiri desarj, asiri isi ve harici kisa devre korumasi açisindan bu yönetmelige uymasi gerekiyor.

Yaris otomobilinde Lifeline Zero 360 yangin söndürme sisteminin olmasi gerekiyor. Bu sistem elektriksel olarak yalitkan bir söndürme maddesi ile çalisiyor. Içinde yakit bulunmayan, elektrikle çalisan bir otomobilin yangin riski, içten yanmali motora sahip geleneksel bir otomobile göre genellikle çok daha düsük oluyor.

Elektrikli yaris otomobilinin güvenligi için yüksek voltaj sisteminin sürekli izlenmesi de önemli. Sistem kokpit içinden ve disindan manuel olarak kapatilabiliyor. Ayrica kaza gibi ciddi durumlarda bir saniyeden daha kisa bir süre içinde sistem otomatik olarak kapaniyor.

Ana Alarm Gösterge Sistemi, isik bildirimleriyle sürekli olarak yüksek voltaj sisteminin mevcut durumu hakkinda sürücüye bilgi veriyor.

Alman Motorsporlari Federasyonu (DMSB), etkinlik sirasinda kati güvenlik yönetmeliklerine uyulmasini saglamaktan sorumlu. Buna Uluslararasi Spor Kanunu kapsaminda olan otomobilin teknik sartnamesi de dahil oluyor.

Buradaki sartnameler çok kapsamli ve oldukça spesifik oldugundan, DMSB su anda Opel ve TÜV Thüringen (Teknik Gözetim Kurumu) ile is birligi ile hem uzmanlarin hem de kullanicilarin ihtiyaçlarini karsilayan bir güvenlik konsepti gelistiriyor.

Özel etaplardaki görevlilerden servis alani personeline kadar tüm ralli personelinin egitimi de DMSB’nin görev ve sorumluluk alanina giriyor. Dolayli veya dogrudan elektrikli yaris otomobili ile isi olan kisiler için mavi-yesil-sari-turuncu-kirmizi olmak üzere renklere göre siniflandirilmis farkli güvenlik sertifikalari gerekiyor.

Sadece kirmizi sertifikaya sahip kisilerin Opel Corsa-e Ralli aracinin veya bir baska elektrikli yaris otomobilinin yüksek voltaj sistemi üzerinde çalisma yapmasina izin veriliyor.

ADAC Opel e-Ralli Kupasi için gelistirilen yeni güvenlik konsepti, elektrikli yaris otomobillerinin kullanimina yönelik tüm alanlari kapsiyor. Yeni güvelik konsepti, teknik sartnameleri, takimlarin ve yaris görevlilerinin egitimini kapsadigi gibi özel etaplardaki ve servis alanindaki izleyicilere yönelik bilgileri de kapsiyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Opel Araç Gelistirme Baskani Marcus Lott, sunlari kaydetti:

“Opel’de güvenlik her zaman önceliktir. Mühendislerimiz hem yollarda hem de yaris parkurlarinda mümkün olan en iyi sürüs dinamikleri ve üstün sürüs keyfi için yogun bir çaba harciyor. Ancak diger yandan güvenlik konusunu da büyük bir hassasiyetle ele aliyor. Dolayisiyla müsteriler, organizatörler ve hayranlarimiz ADAC Opel e-Ralli Kupasi konusunda da bize sonuna kadar güvenebilirler. Hepimiz önümüzdeki sezon heyecan verici ve güvenligin son derece ön planda tutuldugu yarislar izlemek istiyoruz.”

DMSB Spor Direktörü Michael Günther ise “DMSB, teknik ve sportif güvenlik yönergelerinin uygunlugunu titizlikle takip etmekten sorumlu. Görevimiz, tüm katilimcilarin güvenligini garanti altina alarak, heyecan verici bir yaris için elektrikli yaris otomobillerine özgü güvenli bir konsept gelistirmek. Buna tüm katilimcilarin bilgi eksikliklerinin giderilmesi ve ortadan kaldirilmasi da dahil.” ifadelerini kullandi.



Yurt Dünya 20.10.2020 20:01:43 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana Valisi Köşger koruyucu ailelerle iftarda buluştu

2

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu

3

Kahramanmaraş'ta depremde 109 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi B Blok'a ilişkin davanın görülmesine devam edildi

4

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay Valiliğini ziyaret etti

5

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, seçim çalışmalarını sürdürdü:

6

Yüreğir'de yapımı tamamlanan aile sağlığı merkezi açıldı

7

İskenderun'da 4 ruhsatsız tabanca ele geçirildi

8

Hatay'da 6 düzensiz göçmen yakalandı

9

Muratpaşa Belediye Başkan adayı Manavoğlu, AESOB'u ziyaret etti

10

Hatay'da seçim güvenliği toplantısı yapıldı