Tarih: 26.10.2020 13:04

Oppo Reno4 kendi zekasıyla karar alabiliyor

Facebook Twitter Linked-in

ISTANBUL (AA) - Oppo, Reno4'ü donattigi yapay zeka destekli yeni akilli sensörle, telefon sahibinin kimligini tespit edebiliyor ve ayrintili içerik gösterip göstermemek konusunda kendi zekasiyla karar alabiliyor.

Oppo'dan yapilan yazili açiklamaya göre, bilgi teknolojileri yasam tarzlarimizi degistiriyor, internet üzerinden giderek daha fazla insan birbirine baglaniyor. Bu durum özel bilgilerin korunmasini da akilli telefon kullanicilari açisindan en zor meselelerden biri haline getirirken, akilli telefon üreticilerini, teknolojiyi güncellestirmeyi, kisisel verilerin ve özel bilgilerin çok yönlü olarak korunmasini odak alan ürünler yaratmaya zorluyor.

Oppo, kisa bir süre önce tanittigi Reno4'ü yapay zeka destekli yeni bir akilli sensörle donatti. Bu akilli sensör akilli telefon sahibinin kimligini tespit edebiliyor ve telefonun dokunmadan çalismasini saglarken, ayrintili içerik gösterip göstermemek konusunda kendi zekasiyla karar alabiliyor. Yapay zeka destekli yeni akilli sensör sayesinde Oppo Reno4, yapay zeka asistani, özel bilgilerin güvenligi ve dokunmadan el hareketleriyle telefonu çalistirmak gibi fonksiyonlari entegre bir sekilde yerine getirebiliyor.


- Akilli sensörler özel bilgileri koruyor


Oppo, sosyal etkilesimin araci olan akilli telefonlarin bir tehdit degil, özel bilgilerin koruyucusu olmasi gerektigine inaniyor.

Bir pazar arastirmasi yapan sirket, akilli sensörün sagladigi fonksiyonlarla kisisel bilgilerin korunmasi alanindaki boslugun kapanmasina yardimci olabilecegini gördü. Geçmiste endüstri bu konuda iki çözüm sunuyordu. Birincisi hareketleri algilayan bir radar çipi kullanmakti. Bu, mobil telefonlarin enerji tüketimini azaltiyor fakat ayni zamanda sensörün kapladigi alani artirip ekranin gövdeye oranini küçültüyordu. Radarin tanima yetkinligi sinirli oldugu için uygulanabilen senaryolar da kisitli kalabiliyordu. Ikinci çözüm ise hareketleri ve yüzleri taniyacak sekilde gerçek zamanli çekim yapan siradan bir kamera kullanmakti. Bu seçenekte akilli kontrol saglanabiliyor fakat enerji tüketimi çok daha yüksek oluyordu. Her iki çözümün de kendi sinirlari olmasi sebebiyle Oppo baska bir yol bularak, akilli telefon üzerindeki casusluk faaliyetlerini önlemek amaciyla yapay zeka ile güçlendirilmis sensör kullanmaya karar verdi.

Söz konusu sistem düsük enerji tüketen bir sensör ve akilli bir tanima algoritmasinin birlikte kullanilmasindan olusuyor. Oppo, casusluk önleme islevini ileri teknolojiye sahip akilli ev cihazlarindan ögrendi. Örnegin, ev güvenlik izleme donanimi insanlari tespit etmek ve yasam alanlarinin güvenligini saglamak için DVS teknolojisi kullaniyor. Buna benzer bir sekilde, Reno4'e mesaj geldiginde yapay zeka destekli sensör, kullanicinin yaninda veya arkasinda ekrana bakan baskalari olup olmadigini tespit edebiliyor. Böyle bir durum varsa, kullanicinin kisisel bilgilerini korumak için mesajin içerigi gizleniyor.

Tanima algoritmasi mesajlarin özel kalmasini kapsamli bir sekilde sagliyor ve fark edilen yüzlerin sayisina göre aksiyon karari aliyor. Eger sadece bir yüz fark ediliyorsa ana kamera bunun kullanicinin kendi yüzü olup olmadigini tespit etmek üzere devreye giriyor. Eger öyleyse, mesajin tamami gösteriliyor. Eger sensör ekrana bakan birden fazla kisi oldugunu (veya kimsenin bakmadigini) tespit ederse mesajin alindigi bilgisi veriliyor, ama içerik gösterilmiyor.

Yapay zeka destekli akilli sensör teknolojisi Reno4'e gelismis yapay zeka yetkinlikleri kazandirdi. Sensör, "Akilli Temassiz Kontrol", "Akilli Döndürme" ve "Akilli Her Zaman Açik Ekran" gibi fonksiyonlar için de kullanilabiliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —