Organ nakline adanan ömrüyle hep "umut" oldu

Organ nakline adanan ömrüyle hep

Organ nakline adanan ömrüyle hep "umut" oldu

ANTALYA (AA) - TAHSIN KÜÇÜKKARACA - Türkiye'de organ ve doku nakli uygulamalarinin öncülerinden olan ve geçen hafta hayatini kaybeden Prof. Dr. Tuncer Karpuzoglu, arkasinda unutulmayacak izler birakti.

Organ naklini Anadolu'ya yaymak için 1980'de Ankara Üniversitesi Tip Fakültesinden ayrilarak 1973'de Ankara Üniversitesine bagli olarak kurulan Antalya Tip Fakültesinde yeni bir baslangiç yapan Karpuzoglu, azmiyle binlerce insana umut oldu.

Antalya'da 38 yil önce imkansizliklar içinde ilk böbrek naklinin gerçeklestirildigi ve bugün dünyanin konustugu yüz, çift kol, rahim nakillerinin yapildigi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoglu Organ Nakli Merkezinin mimari 82 yasindaki Karpuzoglu'nun 24 Eylül'de vefati, herkesi üzdü.

Akdeniz Üniversitesi kurucu rektörü de olan Prof. Dr. Tuncer Karpuzoglu'nun ilk hastalarindan Akdeniz Böbrek Hastalari ve Organ Nakli Sosyal Yardimlasma Dernegi (AKBÖHONDER) Baskani Mehmet Sahan, binlerce hayata dokunan Karpuzoglu'nu AA muhabirine anlatti.

- "Risk alarak yaptigi ameliyatla sagligima kavusturdu"

Yaklasik 43 yil önce rahatsizlanmasi üzerine gittigi hastanede kendisine nefrit (böbrek iltihabi) teshisi konuldugunu aktaran Sahan, ilk baslarda önemsemedigi rahatsizliginin hizli ilerlemesi nedeniyle yogum bakima kadar süren bir süreci yasadigini ifade etti.

Kendisine böbrek nakli önerildigini ancak o dönemde organ nakli kavraminin yeni olmasi nedeniyle korktugunu anlatan Sahan, çobanlik yapan 38 yasindaki dayisinin böbregini bagislayacagini söylemesi üzerine çalismalara basladiklarini dile getirdi.

Sahan, dayisinin köyden gelerek tahlillerin yapildigini belirterek, söyle konustu:

"Doku uyumu yüzde 38 çikti. Çok düsük bir uyum orani. O zaman organ nakli Türkiye'de iki üniversite hastanesinde yapiliyordu. Diger hastanedeki doktorlar sonucun olumsuz olacagini, vücudumun böbregi reddedecegini söyledi. Ancak Tuncer hocam riske girdi, 'Bu nakli yapacagim.' dedi. Dayimi üç ay kimseye göstermedik. Çünkü akrabalarimiz dayimi kararindan caydirabilirdi. Üç ay sonra nakil gerçeklesti. Karpuzoglu, risk alarak yaptigi ameliyatla sagligima kavusturdu. 26 yil boyunca da Karpuzoglu'nun yaninda devlet memuru olarak çalistim."

Çok disiplinli ve çaliskan olarak nitelendirdigi Karpuzoglu'nun kapisina gelen her insana yardimci oldugunu vurgulayan Sahan, "Hastalariyla kendi çocugu gibi ilgilenirdi. Binlerce hastanin babasiydi, bizler öksüz kaldik. Onu unutmamiz mümkün degil. Mekani cennet olsun." dedi.

- Hastalara yardim eli uzatmak için AKBÖHONDER kuruldu

Karpuzoglu'nun Akdeniz Üniversitesi bünyesindeki organ nakli merkezini, Orta Dogu'nun en iyi nakil hastanesi haline getirmeyi hayal ettigine dikkati çeken Sahan, yillar içinde yapilan operasyonlarla merkezin dünyanin en iyi organ nakli merkezleri arasinda yerini aldigini kaydetti.

Daha fazla hastaya ulasmak için Karpuzoglu'nun girisimiyle 1994'de AKBÖHONDER'i kurduklarina deginen Sahan, sunlari belirtti:

"Hocamin girisimleriyle kurdugumuz dernekle nakil bekleyen yüzlerce insana maddi ve manevi destek sagladik, yol gösterici olduk. Dernek bünyesinde doku ve organ nakli konusunda farkindalik olusturmak amaciyla da çalismalar yaptik. Dernege basvuran hastalari dogru sekilde yönlendirdik. Böbregimin yeniden iflas etmesi nedeniyle haftada 3 gün diyalize giriyorum. Uygun kadavradan nakledilecek böbrekle yeniden sagligima kavusacagim günü bekliyorum. "




Yurt Dünya 30.09.2020 12:08:26 0
Anahtar Kelimeler: organ nakline adanan ömrüyle hep "umut" oldu

İlginizi Çekebilir

1

Serik kaymakamı Şahin, şehit annelerini ziyaret etti

2

Adana'da yangın çıkan evdeki 3 kişi dumandan etkilendi

3

GÜNCELLEME - Antalya'da 4 bin polisle "Huzur Akdeniz Uygulaması" yapıldı

4

Adana'da Anneler Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi

5

Depremde eşi ve 4 çocuğunu kaybeden Demirtaş, Anneler Günü'nü buruk karşılıyor

6

Adana şalvarı coğrafi işaretle tescillendi

7

Doğumda vefat eden kızının 3 evladına 10 yıldır annelik yapıyor

8

Mersin Milli Eğitim Müdürü Durmuş, nükleer alanında eğitim gören öğrencilerle buluştu

9

Adana'da destekle kurulan bahçeden müşteriler satın alacakları çilekleri kendileri topluyor

10

Anamur’da "Karayolu Trafik Güvenliği Haftası" etkinliği düzenlendi