Organ ve doku naklinin öncülerinden Prof. Dr. Karpuzoğlu, son yolcuğuna uğurlandı

Organ ve doku naklinin öncülerinden Prof. Dr. Karpuzoğlu, son yolcuğuna uğurlandı

Organ ve doku naklinin öncülerinden Prof. Dr. Karpuzoğlu, son yolcuğuna uğurlandı

ANTALYA (AA) - Türkiye'de organ ve doku nakli uygulamalarinin öncülerinden olan ve tedavi gördügü hastanede hayatini kaybeden Akdeniz Üniversitesi kurucu rektörü Prof. Dr. Tuncer Karpuzoglu, son yolculuguna ugurlandi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörlügü yaninda düzenlenen törende, 82 yasindaki Karpuzoglu'nun tabutunun üzerine Türk bayragi örtüldü. Karpuzoglu'nun esi Gülten Karpuzoglu ile yakinlari, tabutun basinda bir süre dua etti.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, törende, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoglu'nun bilime ve insanliga büyük hizmetlerde bulundugunu söyledi.

Karpuzoglu'nun, 35 yil önce babasinin böbrek ameliyatini gerçeklestirdigini hatirlatan Özkan, sunlari kaydetti:

"Benim cerrah olmamda en büyük ilham kaynagi oldu. Birçok insan egitti, cana can katti. Asistanlik yillarimizda, hocamizin ameliyatina katilmak için birbirimizle yarisirdik. Bilime çok önem verirdi. Son dönemlerinde nefes almakta zorluk çekerken bile ziyaretlerimizde bize ciddi tavsiyelerde bulundu. Hocam, bize teslim ettiginiz bayragi layikiyla tasimak için elimizden geleni yapacagimiza size söz veriyoruz. Huzur içerisinde uyuyun. Mekaniniz cennet olsun."

- "Seni hiçbir zaman unutmayacagiz"

Karpuzoglu'nun nakil yaptigi ilk hastalardan Akdeniz Böbrek Hastalari ve Organ Nakli Sosyal Yardimlasma Dernegi (AKBÖHONDER) Baskani Mehmet Sahan da gittigi tüm doktorlarin "ölür" dedigi bir dönemde, Karpuzoglu'nun yaptigi böbrek nakliyle hayata tutundugunu dile getirdi.

Karpuzoglu'nu 1978'ten beri tanidigini anlatan Sahan, "1979'da dayimin verdigi böbregi, bana o sartlar altinda nakletti. Beraber 26 yil görev aldik. Onun ayni zamanda memuruydum. Ruhun sad olsun hocam. Seni hiçbir zaman unutmayacagiz. Mekanin cennet olsun." dedi.

Törene katilan Vali Ersin Yazici, Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Haciarifoglu, Il Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, hastane personeli ve akademisyenler, Prof. Dr. Karpuzoglu'nun esi Gülten Karpuzoglu'na taziyelerini iletti.

Karpuzoglu'nun cenazesi, törenin ardindan üniversite camisinde kilinan cenaze namazi sonrasi Duaci Mezarligi'nda topraga verildi.

Türkiye'de organ ve doku nakli uygulamalarinin öncülerinden olan Prof. Dr. Tuncer Karpuzoglu, 31 Kasim 1991'de Akdeniz Üniversitesindeki Organ Nakli bölümünü kurmus ve bölümdeki ilk organ naklini gerçeklestirmisti. Akdeniz Üniversitesi'nde halen Prof. Dr. Tuncer Karpuzoglu'nun ismini tasiyan Organ Nakli Enstitüsü bulunuyor.



Yurt Dünya 25.09.2020 14:46:58 0

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da 4 firari hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

2

Şehit polis Şimşek'in adı, memleketi Hatay'daki okulda yaşatılacak

3

Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da "Deprem Dirençli İskenderun" söyleşisinde konuştu:

4

Hatay'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonunda 2 şüpheli yakalandı

5

Burdur'da otluk ve kavaklık alandaki yangın söndürüldü

6

Mersin'de narenciye balı hasadı yapıldı

7

Adana'da, Gençlik ve Spor Bakanlığı açık saha tesislerinin toplu açılışı yapıldı

8

Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı etkinliklerle sürüyor

9

Hatay'da otomobilin motor kısmına sıkışan kedi yavrusunu itfaiye kurtardı

10

Bakan Yumaklı'nın katılımıyla Antalya'da orman yangını tatbikatı yapıldı