Orman yangınlarıyla mücadelede İHA ve 3 boyutlu meteorolojik sunum dönemi

Orman yangınlarıyla mücadelede İHA ve 3 boyutlu meteorolojik sunum dönemi

Orman yangınlarıyla mücadelede İHA ve 3 boyutlu meteorolojik sunum dönemi

ADANA (AA) - MUZAFFER ÇAGLIYANER - Türkiye'nin orman varligini tehdit eden yanginlarla mücadelede kullandigi insansiz hava araçlari (IHA) ve 3 boyutlu meteorolojik sunumlar, söndürme çalismalarinda etkin rol aliyor.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, AA muhabirine, müdürlüklerinin geçmisten bugüne teknolojiyi en iyi kullanan ve son teknolojiyi yakindan takip eden bir kurum oldugunu söyledi.

Türkiye'de elektronik ortamda ilk seçim sayiminin 1981 yilinda Orman Genel Müdürlügüne ait bilgisayarlarla yapildigini belirten Karacabey, "Sayin bakanimizin bize gösterdigi vizyon çerçevesinde teknolojiyi kullanma konusunda hep bir adim ötesini hedefliyoruz. Özellikle bu yil ilk defa kullanmaya basladigimiz IHA'larin, yanginlari gözetleme ve yönetme anlaminda ciddi katkilari oldu." dedi.

Genel müdürlük bünyesinde Türkiye çapinda 125 tanesi termal kamerali 776 yangin gözetleme kulesi oldugunu anlatan Karacabey, "Bu sistemimizin üzerine IHA'lardan aldigimiz görüntü ve verileri de ekleyince, mevcut kullandigimiz sistemin bir adim önüne geçmis olduk. IHA'lar gözetleme kulelerimizin göremedigi vadilerde baslayan yanginlari erken tespit edebiliyor. Bu sayede bölgeye müdahaleyi daha erken yaparak daha az alanin yangindan etkilenmesini sagliyoruz ve yanginin büyümesinin önüne geçmis oluyoruz." diye konustu.

- IHA'lar gece gören gözlerimiz

Orman yanginlarinda gündüz kadar gece yapilacak müdahalenin de önemli oldugunu vurgulayan Karacabey, sunlari kaydetti:

"Bizim yangin yönetim helikopterlerimiz maalesef gece uçamiyor. Bu nedenle sahanin geceki durumunu ve yanginin ilerleyisini göremiyorduk. IHA'lar, geceleri sahayi görememekten kaynakli eksikligimizi ortadan kaldiriyor. Gece nerelerde sicak noktalar var, yangin nereye ilerliyor, bunlari IHA sayesinde ögrenebiliyoruz. Bu sistemin üzerine meteorolojiden gelen yine yerli üretim 3 boyutlu verileri ve araç takip sistemimizi de ekleyerek ileride çok daha verimli ve karar vermemizi kolaylastiracak bir sistemi hayata geçiriyoruz."

- Türkiye, orman yanginlarini söndürmede 1 numara

Türkiye'nin büyük bir orman varligina sahip olduguna ve her yil çikan yanginlarin bu varligi tehdit ettigine deginen Karacabey, bu tür yanginlari söndürmede Türkiye'nin en basarili ülke oldugunu kaydetti.

Karacabey, "Bu gelismis yerli üretim teknolojiyi kullanarak tüm bu saydigimiz alanlarda daha basarili olacagimiza ve orman varligimizin kaybolmasini önlemek adina önemli kazanimlar elde edecegimize inaniyorum." ifadesini kullandi.



Yurt Dünya 12.09.2020 11:23:01 0

İlginizi Çekebilir

1

Burdur'da A Milli Futbol Takımı'nın Avusturya galibiyeti coşkuyla kutlandı

2

Akdeniz Üniversitesinden 8 bin 864 öğrenci mezun oldu

3

Türkiye-Avusturya maçı, Adana, Mersin ve Hatay'da dev ekranlardan izlendi

4

Adana'da çöp toplama alanında çıkan yangın söndürüldü

5

Kahramanmaraş'ta binanın giriş katındaki depoda çıkan yangın söndürüldü

6

"Maraş sumak ekşi külü" Kahramanmaraş'ın 30. tescilli ürünü oldu

7

Antalya'da ekmek fabrikasında çıkan yangın büyümeden söndürüldü

8

GÜNCELLEME - Adana'da ahşap panel fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

9

Adana'da ahşap panel fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

10

Adana'da motosiklet sürücüsü yola çıkan yılan için trafiği durdurdu