Örtü altı hasadına başlanan yayla domatesine talep arttı

Örtü altı hasadına başlanan yayla domatesine talep arttı

Örtü altı hasadına başlanan yayla domatesine talep arttı

BURDUR (AA) - BILAL ALTIOK - Burdur'un Gölhisar ilçesinde 25 yil önce Kaymakamligin öncülügünde yetistirilmesine baslanan örtü alti yayla domatesine artan talep üreticisini sevindirdi.

Bati Toroslarin eteklerinde Dalaman Çayi su toplama havzasinda deniz seviyesinden 945 metre yükseklikteki yaylaya kurulu Gölhisar Ovasi'nda 1995'te Kaymakamlik personelinin deneme maksadiyla yetistirmeye basladigi örtü alti domates, bugün ilçede 3 bin dekarlik sera alaninda yilda yaklasik 60 bin ton üretiliyor.

Sahil kesimindeki sera domatesinin bitmesinden sonra hasat dönemi baslayan Gölhisar domatesi, zincir marketlerden, bazi Avrupa, Balkan, Kafkasya ve Arap ülkelerinden talep görüyor.

Iyi tarim uygulamasiyla organik yollarla üretilen Gölhisar domatesi, rengi ve aromasiyla gerek yurt içi gerekse yurt disi pazarinda yogun alici buluyor.

- Kendine has aromasi var

Gölhisar Tarim ve Orman Müdürü Yusuf Kavçakar, AA muhabirine, ilçede domates yetistiriciliginin her yil artarak gelistigini söyledi. Gölhisar'da yetisen domatesin kendine has aromatik özelliginden dolayi pazarda taninirligi oldugunu vurgulayan Kavçakar, Gölhisar domatesinin veriminin yüksek oldugunu dile getirdi. Dekar basina ortalama 15 ile 20 ton arasinda verim alindigina deginen Kavçakar, bazi seralarda bu rakamin çok daha üzerine çikilabildigini ifade etti.

- "Bombus arisiyla domates çiçeklerinin döllenmesi saglaniyor"

Kavçakar, son yillarda Antalya piyasasina hakim büyük tarim firmalarin Gölhisar'da domates yetistirmeyi tercih ettigini belirterek "Bio ari denilen Bombus arisiyla domates çiçeklerinin döllenmesi saglaniyor. Zararli böceklerle biyolojik ve biyoteknik feremon tuzaklarla mücadele ediliyor. Bundan dolayi domatesler organik olarak üretildiginden tercih sebebidir. Bakanligimizca seralarda iyi tarim, biyolojik mücadele, bombus arisi, mazot, gübre küçük aile desteklemesi gibi birçok destekleme veriliyor." diye konustu.

- "Bu yil ki fiyatlar geçen yila göre biraz daha iyi"

Üretici ve tüccar Bekir Ural da genel olarak iç piyasada Izmir, Balikesir, Ankara, Istanbul, Samsun basta üzere Türkiye'nin birçok yerine domates dagitimi yaptiklarini kaydetti. Domatesi ihraç da ettiklerini aktaran Ural, "Iç piyasada talep çok yüksek. Ihracat yapan firmalar da domates istemeye basladi. Bu yilki fiyatlar geçen yila göre biraz daha iyi." dedi.

- "Iç piyasa su an daha cazip"

Bir firmanin üretim müdürü Önder Çoban da büyük zincir marketlerden ve yurt disindan yogun siparis aldiklarini söyledi.

Siparisleri bazen yetistiremediklerini belirten Çoban, "Günlük üretim kapasitemiz yaklasik 32 ton. Iç piyasa su an daha cazip. Yurt disindan talep var ancak maliyetimizin altinda fiyat veriyorlar. Salkim domatesin su an üreticiden çikisi 3 ile 4 lira arasinda. Raf ömrü uzun güzel bir domatestir." ifadelerini kullandi.

Üretici Ali Acar da Gölhisar domatesinin lezzeti oldugunu vurgulayarak "Bir defa yediginizde yine alirsiniz. Görüntüsü de farklidir, topraklarimiz çok verimlidir. Hasat zamani uzun mahsulümüz kalitelidir." dedi.



Politika 8.08.2020 11:26:04 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı