Osmaniye'de engelliler, atık malzemeleri ekonomiye kazandırıyor

Osmaniye

Osmaniye'de engelliler, atık malzemeleri ekonomiye kazandırıyor

OSMANİYE - MENDERES ÖZAT - Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, bedensel engelliler, atık malzemelerden yaptıkları eşyalarla hem el becerilerini geliştiriyor hem de kazanç sağlıyor.

Kadirli Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezince başlatılan "Atıkları Sanata Dönüştürüyoruz" projesi kapsamında bedensel engelliler atölye çalışmalarına katılıyor.

Engelliler, atölyede doğadan topladıkları ve evlerinden getirdikleri kumaş, ip, boncuk gibi atık malzemeleri yeniden değerlendiriyor.

Usta öğreticilerin koordinasyonunda engelliler, çanta, anahtarlık, ayna, çerçeve ve süs eşyaları yaparak atık malzemeleri yeniden ekonomiye kazandırıyor.

Yaptıklarıyla el becerilerini geliştirmenin yanı sıra sosyalleşen engelliler, yeniden ekonomiye kazandırdıkları eşyaları satarak gelir de elde ediyor.

Engelli Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Sinan Açıkgöz, AA muhabirine, engellilerin hem çevreyi korumak ve hem de aile bütçesine katkıda bulunmak amacıyla atık malzemeleri el işi ürünlere dönüştürdüğünü söyledi.

Engellilerin emek vererek yaptığı çalışmalara her zaman destek olduklarını aktaran Açıkgöz, şöyle konuştu:

"Merkeze gelen engelliler, çevreden ve evden topladıkları atıkları sıfır masrafla geri dönüşümle ve sanata dönüştürüyor. Ürettikleri ürünleri burada sergiliyoruz. Maddi olarak kendilerine güzel kazançlar sağlıyorlar. Buradaki yaptıkları hem kendilerine hem de arkadaşlara güzel terapi oluyor, keyif alıyorlar. Atık malzemelerden yaptıklarının sonunu gördükleri zaman daha özverili çalışıyorlar. Bu anlamda engelli koordinasyon merkezi kendileri için çok güzel bir yer oluyor."

Yürüme engelli 2 çocuk annesi Güneş Dertli (51), atık malzemeleri değerlendirerek aile bütçesine katkıda bulunduğunu anlattı.

Atık malzemeleri sanat eserine dönüştürerek kendisini daha güçlü hissettiğini aktaran Dertli, "Bizim başaramayacağımız iş yok. Engelli Koordinasyon Merkezine gelerek boş vaktimizi değerlendiriyoruz. Kendimizi güçlü ve işe yarar olarak görüyoruz. Atık malzemeleri ellerimizle geri dönüştürüyoruz. Taşlardan tablolar, soda şişelerinden vazolar yapıyoruz. O kadar çok atık malzeme var ki bunlar ellerimizde sanat eserine dönüşüyor. Burada kendimi çok mutlu hissediyorum. Üretim için engel olmadığını düşünüyorum." diye konuştu.

Engelli bireylerden 48 yaşındaki Baki Bilgiç ise boş zamanlarını atık malzemeleri değerlendirerek geçirdiğini ve bu işi severek yaptığını söyledi.

Usta öğretici Zuhal İnanç da engelli bireylerin evlerdeki ve doğadaki atıkları değerlendirerek güzel ürünler ortaya çıkardıklarını kaydetti.



Yurt Dünya 2.12.2023 13:16:41 0

İlginizi Çekebilir

1

Yolcu gemisi "L'austral" Alanya Limanı'na demirledi

2

Adana'da 3 milyon 907 bin makaron ele geçirildi

3

Adana'da sahte altın imal edip piyasaya sürdükleri iddiasıyla 4 kişi tutuklandı

4

Çevreye duyarlı öğrenciler geri dönüşüm malzemelerinden enstrümanlar yaparak orkestra kurdu

5

Allianz Türkiye, afet eğitimini oyunla buluşturdu

6

Antalya'da ağaca çarpan motosikletin sürücüsü öldü

7

YÖK Başkanı Özvar'dan "Köy Üniversitesi Projesi"ne ilişkin açıklama:

8

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana'da ziyaretlerde bulundu

9

Silifke'de Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası yapıldı

10

Milli yüzücü Arel, Sırbistan ve Kuzey Makedonya'da madalya için kulaç atacak