Osmaniye'de tescilli yerfıstığı "Ayşehanım" tanıtıldı

Osmaniye

Osmaniye'de tescilli yerfıstığı "Ayşehanım" tanıtıldı

OSMANIYE (AA) - Adana Dogu Akdeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü tarafindan 2018 yilinda gelistirilerek tescili yapilan "Aysehanim" yer fistiginin tanitimi gerçeklestirildi.

Osmaniye Valisi Erdinç Yilmaz, Degirmenocagi köyündeki demonstrasyon tarlasinda düzenlenen "Milli Yerfistigi Çesidimiz Aysehanim'in Yayginlastirilmasi Yayim Projesi" tanitim toplantisinda projede emegi geçenlere tesekkür etti.

Yilmaz, yerli yerfistigi olan Aysehanim'in kaliteli ürün oldugunu belirterek, kentte 10 dekarda 2 demonstrasyon tarlasi kuruldugunu söyledi. Türkiye'de yerfistigi konusunda Osmaniye'nin önemli bir yeri oldugunu ifade eden Yilmaz, söyle konustu:

"Yerfistigi üretimde Adana’dan sonra ikinci sirada yer aliyoruz. Geçen yil 50 bin ton üretim yapmisiz bu yil da 60 bin ton rekolte bekleniyor. Kentimiz isletme anlaminda Türkiye’de üretilen yerfistigi hasadinin yüzde 80-90’inin islendigi merkez halindedir. Dolayisiyla Osmaniye yerfistiginin üretiminde, ihracatinda çok önemli yer tutmaktadir. Kentte 3 bin 500 kadar ailemiz yerfistigi üretiminde yararlanmakta ve istihdam edilmektedir."

Yilmaz, ayrica kentte yerfistigi müzesi yapilmasi için çalisma yürütüldügünü de sözlerine ekledi.

AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durusoglu, milli ve yerli yerfistigi Aysehanim'in kent için önemli oldugunu animsatti.

Projenin Adana Dogu Akdeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü tarafindan gelistirildigini anlatan Durmusoglu, "Osmaniye denildiginde yerfistigi, yerfistigi denildiginde Osmaniye akla geliyor. Biz inaniyoruz ki bu yeni tohum çesidi Aysehanim ile beraber tüm dünyaya kendi yer fistigimizin tanitimini yapacagiz. Kentimizin su anda yerfistigi ve Kadirli turpu cografi isaretli ürünüdür. Karatepe kilimlerine de cografi isaret belgesini almak için çalismalarimiz sürüyor." dedi.

AK Parti Osmaniye Milletvekili Ismail Kaya da yerli ve milli yerfistigi tohumu gelistirilmesinin sevindirici bir gelisme oldugunu belirtti.

Kaya, Aysehanim yerfistigi tohumun gelistirilmesinin kaliteyi beraberinde getirecegini kaydetti.

Konusmalarin ardindan etkinlige katilanlar Aysehanim yerfistiginin hasadini yapti.



Yurt Dünya 15.09.2020 16:17:12 0

İlginizi Çekebilir

1

Kahramanmaraş'ta Çerkes sürgününün 160. yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi

2

Antalya'daki Çerkesler, 160. yılında soykırımı ve sürgünü andı

3

Mersin'deki kurultay yapay zeka ve sinyal işleme alanlarında öğrencilere bilimsel fırsatlar sundu

4

Eğirdir Gölü'nde bulunan el bombaları gölden temizlendi

5

Mersin'de devrilen traktörün altında kalan sürücü öldü

6

Burdur'da Afet ve İtfaiye Oyunları Yarışması düzenlendi

7

Antalya'da bir kişinin silahla öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınan 3 kişi adliyede

8

Samandağ'da larva ve uçkuna karşı ilaçlama yapıldı

9

Altınözü 2. Kitap Fuarı açıldı

10

Toroslar Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü kurdu