Osmaniye’deki Emekli Hayvanlar Çiftliğinde, literatür taraması yapıldı

Osmaniye’deki Emekli Hayvanlar Çiftliğinde, literatür taraması yapıldı

Osmaniye’de, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) tarafından kurulan Emekli Hayvanlar Çiftliğinde, akademisyenler tarafından literatür taraması yapıldı.

Osmaniye’de, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) tarafından kurulan Emekli Hayvanlar Çiftliğinde, akademisyenler tarafından literatür taraması yapıldı. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilimdalı doktora öğrencisi Mustafa Karagöz, topladıkları numunelerle, hayvanlarda izlenen parazitlerin araştırmasını yapacaklarını söyledi. Mustafa Karagöz, merkeze bağlı Yeniköy Köyü'nde ki HAYTAP Emekli Hayvanlar Çiftliğinde bulunan tek tırnaklı hayvanlarda iç ve dış parazitlere yönelik araştırma başlattı.


EKTOPARAZİTER HASTALIKLARIN TEŞHİSİ İÇİN TARAMA YAPILDI


Veteriner Hekim Karagöz, “Osmaniye’de bulunan HAYTAP Emekli Hayvanlar Çiftliğine gelerek buradaki, eşek, katır ve atlar gibi tek tırnaklı hayvanlarda, ektoparaziter hastalıkların teşhisi için burada bulunmaktayız. Hayvanlardan numune topladık. Hem deri kazıntısı, tüy ve dışkı alarak hayvanlarda izlenen parazitlerin araştırması yapılacak.” Dedi. 
HAYTAP Genel Sekreteri Ali Laçinbala ise konuşmasında, “Bizlere emanet edilen canların yaşam konforu için elimizden gelen her şeyi yapmaktayız. Canlarımızın hastalıklardan korunması ve parazitlerden daha hızlı şekilde savunarak yaşam konforlarının iyileştirilmesi için böyle güzel bir bilimsel çalışmada çiftliğimizin tercih edilmesi bizlere gurur verdi.” Diye konuştu.

 
PARAZİTER YÖNDEKİ ÇALIŞMALARA LİTERATÜR HAZIRLANACAK 


İklim değişikliğine de değinen Laçinbala, “Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinden gelen hocalarımız, canlarımızın paraziter yönden denetlemesini yaptı ve yapacakları bilimsel çalışma sonrasında da yine bu canlarımıza diğer tek tırnaklı hayvanlarda oluşabilecek paraziter yöndeki çalışmalara bir literatür hazırlayacaklar. Bu çalışma için Emekli Hayvanlar Çiftliğimizin aracı olması bizleri de ayrıca mutlu etti. Çünkü onların konforu bizim konforumuz gibi sahipleniyoruz. Bunun yanı sıra küresel ısınmaya da değinecek olursak, karayolu olarak gittiğimiz yollar küresel ısınmanın etkisiyle yoğun kar yağışı ve hızlı bir şekilde erimesiyle birlikte Ceyhan Irmağımızın kenarında konuşlanmış olan çiftliğimizdeki karayollarımızı birden bir, bir buçuk metrelik su ırmaklarına dönüştürüveriyor. Son 15 yıl içerisinde su yükseklikleri dengesiz bir şekilde ve ani sis baskınlarıyla 10 metre ilerimizi göremeyeceğimiz şekilde karayollarımızı da etkiliyor. Lütfen, siz doğa ve hayvan sever dostlarımız, küresel ısınmaya destek veren alet edevat ve kozmetikleri kullanmayın istiyoruz” dedi. 


SONUÇLAR TEMİZ ÇIKTI


Veteriner hekim Ali Laçinbala, çalışmanın 6 sürdüğünü, 3’er ay arayla numuneler alındığını ve hayvanların temiz çıktığını belirterek, “Yapılan araştırmalar sonucunda, aylık düzenli paraziter uygulama yapılan tek tırnaklı hayvanlarımızın sağlıklı oldukları ve parazitler enfestasyon görülmediği tespit edildi. Bu sonuçla birlikte özellikle ülkemizde son yıllarda spor amaçlı tek tırnaklı hayvan kullanımında halk sağlığının tehdidi konusunda düzenli parazitler mücadele şart olduğunu ifade etmek istiyoruz” dedi. 



Osmaniye 6.12.2024 14:42:00 0