"Pandemi hemşirelerini" en çok tedbirsiz davrananlar üzüyor

"Pandemi hemşirelerini" en çok tedbirsiz davrananlar üzüyor

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele sürecinde yogun ve özverili bir çalisma yürüten hemsireler, fedakarca mücadelelerine ragmen hala tedbirsiz davranilmasinin üzüntüsünü yasiyor.

Türkiye'nin Kovid-19 ile mücadelesinde ailelerinden uzakta özverili bir çalisma yürüten saglik çalisanlari, hastalarin sagliklarina kavusmalari için gece gündüz ter döküyor.

Türkiye'de salginin görüldügünden bu yana hastalarin sagligina kavusmasindan baska hiçbir sey düsünmeyen hemsireler, sevdiklerinden ayri kalsa da hem yogun bakim ünitelerinde hem de pandemi servislerinde fedakarca görev yapiyor.

Hemsireler, tedbirlere uyulmasi konusunda çagrida bulunuyor.

- "Yogun bakimdakilere görseler maskesiz bir adim bile atmazlar"

Antalya Atatürk Devlet Hastanesinde Kovid-19 vakalarinin bulundugu yogun bakim ünitesinde çalisan 40 yasindaki Zehra Çakmak, ameliyat hemsiresi oldugunu, pandemi servisindeki meslektaslarinin Kovid-19'a yakalanmasi nedeniyle yogun bakim ünitesine geçtigini söyledi.

Hastalari iyilestirmek için herkesin elinden gelenin fazlasini yaptigini vurgulayan Çakmak, tulum, önlük, maske, siperlik ve gözlük takip görevlerini yapmaya çalistiklarini dile getirdi.

Çakmak, bütün zorluklara ragmen hastalara yardimci olmanin kendilerini mutlu ettigini belirterek, su degerlendirmede bulundu:

"Bütün hastalari annem, babam gibi görüyorum. Bazen 'Belki yarin bu yatakta ben olabilirim.' diye düsünüyorum. Bu duygularla hastalara yardim ediyorum. Bu kadar çabanin içinde insanlarin tedbirlere uymadigini görünce çok üzülüyoruz. Maskesiz gezenler için bazen, 'Keske yogun bakimdakilerin fotografini çekip onlara gösterebilsem.' diye düsünüyorum. Eminim o fotograflari görseler, maskesiz bir adim bile atmazlardi. Biri 3 yasinda 2 çocugum var. Evden çikarken 'Tekrar ailemi görebilecek miyim?' endisesiyle çikiyorum. Her gün is çikisi eve 'Acaba hastalik getirdim mi?' tedirginligi ile geliyorum. Aylardir çocuklarimi öpemiyorum, rahatça sarilamiyorum. O yüzden herkesin kurallara uymasini istiyorum."

- "Hastanede bir gün geçirselerdi, bir an bile maskeyi çikartmazlardi"

Ayni hastanenin pandemi servisinde çalisan Hatice Acar ise Kovid-19'u yenen hastalarin sevinciyle mutlu olduklarini, vefat eden oldugunda da üzüldüklerini ifade etti.

Hastalarin tedavisi sürerken bir yandan da psikolojik destek verdiklerini anlatan Acar, sunlari kaydetti:

"Hastalarin bir çogu psikolojik olarak da bu durumdan etkileniyor. Biz onlara bugünlerin geçecegini uzun uzun anlatiyoruz. Onlar bizimle konusunca rahatliyorlar. Ne kadar yorulsak da onlarin karsisinda hep güçlü durmaya çalisiyoruz. Kadin bir hastamizin esi de yogun bakim servisinde tedavi görüyordu. Sonra vefat etti. Ne biz, ne de yakinlari esinin öldügünü söyleyemedik. Esini çok seviyordu. Bizi de çok üzdü. Insanlari maskesiz görünce hep hastalarimiz aklimiza geliyor. Onca mücadele ediyoruz. Uyariliyor, ama hala maskesiz gezenler var. Inanin hastanede bir gün geçirselerdi, bir an bile maskeyi çikartmazlardi."



Yurt Dünya 22.10.2020 09:51:49 0

İlginizi Çekebilir

1

Kahramanmaraş'ta Çerkes sürgününün 160. yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi

2

Antalya'daki Çerkesler, 160. yılında soykırımı ve sürgünü andı

3

Mersin'deki kurultay yapay zeka ve sinyal işleme alanlarında öğrencilere bilimsel fırsatlar sundu

4

Eğirdir Gölü'nde bulunan el bombaları gölden temizlendi

5

Mersin'de devrilen traktörün altında kalan sürücü öldü

6

Burdur'da Afet ve İtfaiye Oyunları Yarışması düzenlendi

7

Antalya'da bir kişinin silahla öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınan 3 kişi adliyede

8

Samandağ'da larva ve uçkuna karşı ilaçlama yapıldı

9

Altınözü 2. Kitap Fuarı açıldı

10

Toroslar Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü kurdu