Pandemide tarımın önem kazanması traktör satışlarını artırdı

Pandemide tarımın önem kazanması traktör satışlarını artırdı

Pandemide tarımın önem kazanması traktör satışlarını artırdı

ISTANBUL (AA) - MEHMET FATIH ERDOGDU - TÜMOSAN Genel Müdürü Halim Tosun, pandemide Türkiye'nin tarima önem vererek iç pazara yöneldigini belirterek, "Traktör grubunda 50 beygir ile 105 beygir arasinda 200’e yakin model üreten TÜMOSAN, 2020'nin nisan-eylül döneminde geçen yila oranla satislarini yüzde 113 oraninda artirdi. Toplam Türkiye pazarinda ise geçen yila oranla yüzde 117 artis yasandi." dedi.

AA muhabirinin tarimsal alandaki makine üretimi ve savunma sanayisine iliskin sorularini yanitlayan Halim Tosun, bu yil sonunda yüzde 55-60 bandinda bir büyüme beklediklerini bildirdi.

Tosun, salginla birlikte tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de de tarima verilen önemin arttigina dikkati çekerken, Motor üretmek üzere 1976'da kurulan Albayrak Grubu sirketlerinden TÜMOSAN'in Ar-Ge çalismalariyla tarim sektöründen sonra savunma sanayisinin yerlilesmesinde de Türkiye’de ilk siralara yükselen markalardan oldugunun altini çizdi ve Türkiye'nin ilk dizel motor üreticisi olarak baslayip yerli traktörle devam eden TÜMOSAN'in savunma sanayisindeki üretimleriyle de ilgi odagi oldugunu hatirlatti.

Tarimsal alandaki tecrübe ve basarilarini savunma sanayisine tasidiklarini söyleyen Tosun, "Traktör sektöründe önemli ve süregelen basarilara imza atan TÜMOSAN son yillarda savunma sanayisinde de önemli projelerde çalismalarina hizla devam ediyor. Motor, transmisyon, aktarma organlari ve görev donanimlarina kadar yüzde 100’e yakin yerli ve milli zirhli bir araç olan Pusat’in prototipini üreterek standardizasyon testlerine basladik ve yakin bir zamanda da Türk savunma sanayisinin kullanimina sunacak hale geldik." dedi.

Tosun, Pusat’in yani sira hava ve deniz savunma sistemlerinde de çalistiklarini vurgulayarak, "Deniz Kuvvetleri Komutanligi bünyesindeki itici çekici vasitalarin motorlarindan, Hava Kuvvetleri Komutanligi bünyesinde kullanilan Uçak Durdurma Sistemlerin Geri Sarma Motorlarina kadar birçok farkli alanda gelistirdigimiz ürünler dikkat çekiyor." diye konustu.


- "Yillik 75 bin motor ve 45 bin traktör üretimi"


Konya’da 1,6 milyon metrekare arazi üzerinde bulunan üretim tesislerinde, tam zamanli yillik 75 bin motor ve 45 bin traktör üretim kapasitesine sahip olduklarini belirten Tosun, "Toprak isleme alet ve makineleri, ekim-bakim-gübreleme makineleri, hasat-harman makineleri, hayvancilik-tasimacilik ekipmanlari olmak üzere 4 ana ürün grubunda 280’in üzerinde farkli tarim makinesinin üretim ve satisini gerçeklestiriyoruz. Traktör grubunda ise 50 ile 105 beygir gücü arasinda 200’e yakin model üretiyoruz." ifadelerini kullandi.

Traktörün yani sira, farkli motor uygulamalari ile (marin, endüstriyel vb.) üretim ve satislarinin bulundugunu aktaran Tosun, "Ürünlerimizin tamamina yakin parçalarinin üretimi fabrikamizda gerçeklestigi için yedek parça tedariki konusunda da her zaman hizli aksiyon alabilmekteyiz. Bu basariyi savunma sanayisinde de gösterme gayesiyle 2014 yilinda Savunma Sanayi için çalismalar yapmaya basladik." dedi.

Savunma Sanayi Baskanligi'nin (SSB) yaptigi çagriyla gelisen ihale dönemi sonucunda TÜMOSAN ile SSB arasinda Güç Grubu Gelistirme Proje Sözlesmesi imzalandigina vurgu yapan Tosun sunlari söyledi:

"Mayis 2015‘te TÜMOSAN Savunma AS firmasi kuruldu. O tarihten bu yana TÜMOSAN, savunma sanayisi projelerinde hem aktif çalismakta hem de know-how saglamakta. Bu alanda kazandigimiz birikimimizi gelecek vizyonumuza tasimak istiyoruz. Türkiye’de kendi gelirine oranla tüm sektörler arasinda Ar-Ge çalismalarina en çok yatirim yapan firmalar arasindayiz. Su anda 460 çalisanimiz var. Ar-Ge alaninda 9 farkli departmanda 100’e yakin Ar-Ge mühendisi görev yapiyor. Mevcut Ar-Ge çalismalariyla özellikle savunma sanayisinde kullanilan motor ve güç gruplarinin Türkiye’de gelistirilebilecegini ve üretilebilecegini göstermek istiyoruz. SSB'nin büyük katki ve destekleriyle sürdürülen Ar-Ge çalismalarimizla, Türkiye’nin önümüzdeki yillarda dünyada alaninda söz sahibi bir ülke olacagini düsünüyoruz."


- "Pusat, mayin patlatma testlerini basariyla geçti"

Savunma alaninda gelistirdikleri ürünlerin fuar tanitimlarina önem verdiklerini kaydeden Tosun, "IDEF 2019 Fuari’nda test asamasina gelen 8 1 senkromeçli otomatik sanziman ile 1 Mart 2017'de Ar-Ge çalismasi baslatilan tork konvertörlü tam otomatik sanzimanin endüstriyel prototipini tanittik. Ayrica Pusat için gelistirilen hibrit güç paketiyle Zirhli Muharebe Araçlari için gelistirilen ALP Güç Grubu dikkati çeken ürünlerimiz arasinda yer aldi." diye konustu.

Tosun, Pusat‘in en önemli özelliginin yüzde 100’e yakin yerli ve milli bir üretim olmasi oldugunu, tamamen TÜMOSAN’in kendi öz kaynaklariyla gelistirilen aracin, geçtigimiz günlerde uluslararasi standartlarda mayin patlatma testlerini de basariyla gerçeklestirdigini dile getirdi.

Sivil endüstriyel alanda 115 beygire kadar deniz araçlarina motor sagladiklarini aktaran Tosun, söyle devam etti:

"Bu alanda (Marin Motor) ürün çesitliligimizi artirmak konusunda önemli adimlar atmaktayiz. Temmuz'da Deniz Kuvvetleri Komutanligi’na bagli Tersaneler Genel Müdürlügü’ne alt sistem testlerinin ardindan 2 adet 450 beygir gücünde motor teslim ettik. Bu motorlar TGM uhdesinde kullanilan itici çekici vasitalara takildi ve halihazirda bu motorlarin sistem seviyesi testleri devam ediyor. Amacimiz Deniz Kuvvetleri’ndeki tüm motorlarin yerlilestirilmesi. Yabanci menseli ömürleri dolmus motorlari yerli üretimle degistirerek bu alanda katki saglamayi hedefliyoruz. Marin alaninda bu güçte bir motor, yerlilesme anlaminda Türkiye’de bir ilk. Bu motorlarin Ar-Ge çalismalari ve üretimi yine kendi öz kaynaklarimizla yapildi. Ilk olarak Deniz Kuvvetleri’nin 500 beygir gücüne kadar olan ihtiyaçlarini karsilamayi planlamaktayiz."

Türk Silahli Kuvvetleri envanterindeki araçlarinin güç artirim ve modernizasyonu için çalistiklarini ifade eden Tosun, "Bu araçlarin ve motorlarinin modernizasyonu ilgili Ar-Ge çalismalarimiz devam ediyor. Uçak durdurma sistemleri konusunda SSB bünyesinde sürdürülen bir projede, geri sarma motoru tedariki konusunda çalismaktayiz. Askeri uçaklarin kisa mesafede durdurulmasini saglayan bu sistemin motorlarini da biz üretmeye basladik. Söz konusu ürünün testleri ve kabul süreci tamamlandi." seklinde konustu.


- "Motor üretimi en büyük gücümüz"


En büyük güçlerinin motor üretimi oldugunu belirten Tosun, "SSB’nin öncülügünde FNSS ile TÜMOSAN 2019 Aralik'ta yerli motor tedariki konusunda sözlesme imzaladi. Bu kapsaminda Özel Maksatli Taktik Tekerlekli Zirhli Araçlar Projesi’nin motor tedarikini üstlendi. Yaklasik 36 ay sürecek olan bu projede çalismalar hizla devam ediyor. Çalismalar sona erdiginde yerli üretimlerle beraber yurtdisi bagimliligin azalmasina katki saglayacagiz." diye konustu.

Türkiye’de üretilen yerli ve milli araçlarin parçalarindaki yerlilesme oraninin da arttigina isaret eden Tosun, "Yerlilik oraninda motor, aktarma organlari ve güç grubu finansal agirlik olarak önemli bir unsur olmasi sebebiyle diger yerli üretici firmalarin da yerlilik oranlarinin artmasina vesile oluyoruz. Yani yurt içinde üretim yapan yan sanayinin de yerlilestirilmesine katki sagliyoruz. Türkiye’de dogrudan ve dolayli olarak 530 tedarikçi firmayla çalisiyoruz ki bu durum Türkiye’nin kaynaklarinin Türkiye’de kalmasi demektir." ifadelerini kullandi.

Tosun, TÜMOSAN'in Kovid-19 sürecinde tasarim ve üretim süreçlerinde herhangi bir aksama yasamadan, yerli ve milli kaynaklarla 48 beygir gücünden 500 beygir gücüne kadar motor üreterek ülke ekonomisine katki sagladigini aktardi.



Politika 17.11.2020 12:59:25 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı