Patara Deniz Feneri'nin eski ihtişamına kavuşması için "hassas" çalışma yürütülüyor

Patara Deniz Feneri

Patara Deniz Feneri'nin eski ihtişamına kavuşması için "hassas" çalışma yürütülüyor

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Patara Antik Kenti'nde bulunan 26 metre uzunlugundaki deniz fenerinin kulesinin 2021'de tamamlanmasi planlaniyor.

Patara Antik Kenti'nde Roma Imparatoru Neron'un prestij eseri olarak yaptirilan deniz fenerini orijinal tas malzemeleriyle yükseltmek için çalismalar devam ediyor.

Tas yigini seklindeki yapinin çevresinde gerçeklestirilen arkeolojik kazilarda eserin orijinal malzemeleri gün yüzüne çikarildi. Burada bulunan taslar, bölgede kurulan "tas hastanesi"ne getiriliyor. Istanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde yapilan veri degerlendirmesi çalismalari kapsaminda taslar, tek tek modelle ve deprem simülasyonuna yönelik 3D optik tarama, statik ve güçlendirme malzemesi için ultrason taramasindan geçiriliyor.

Veri degerlendirilmesinin bitmesiyle 26 metre uzunlugundaki fener kulesinin bir ay sonra yükselmeye baslamasi ve 2021'de tamamlanmasi planlaniyor.

- "Çok asiri dikkatli ilerliyoruz, çok önemli bir eser"

Patara Antik Kenti Kazi Baskani Prof. Dr. Havva Iskan Isik, AA muhabirine, deniz fenerinin çok detayli bir restorasyon sürecinin bulundugunu söyledi.

Ultrason ve optik taramalarla altyapi çalismalari yaptiklarini aktaran Isik, bu islemin ardindan taslari orijinal yerlerine yerlestirmeye baslayacaklarini dile getirdi.

Isik, çalismalarin ardindan yeniden islevine döndürülecek olan fenerin isiginin yanmaya basladigini belirterek, söyle konustu:

"Çok asiri dikkatli ilerliyoruz. Çünkü çok önemli bir eser. Deniz feneri sadece Patara için degil, Türkiye arkeolojisi için büyük öneme sahip bir yapidir. Patara'daki fenerin birebir modeli olabilecek bir örnegi sadece sikke üzerindeki bir benzeriyle tanimlayabiliyoruz. O da bir sikke üzerindeki Messina Deniz Feneri'dir. Imparator Neron eserinin yanina üstü altin kaplanmis bronz büyük harflerle, bu deniz fenerini denizcilerin selameti için yaptirdigini deklare etmistir. Neron'un Patara'nin iç limanina da bir deniz feneri yaptirdigini tespit ettik. Ikinci fenere batakligin içinde oldugu ve sularin olmasi nedeniyle ulasmak ve kazi yapabilmek mümkün degil."

- "Antalya ve Türkiye önemli bir simge kazanacak"

Antik dönemden günümüze ulasabilen çok az sayida deniz fenerinin olduguna isaret eden Isik, dünyanin yedi harikasindan biri olarak kabul edilen Iskenderiye Deniz Feneri'nin sadece alt dokusunun ayakta oldugunu ifade etti.

Geri kalan kisminin denizin içinde oldugunu vurgulayan Isik, sözlerini söyle tamamladi:

"Bir de ayakta duran en önemlilerinden kabul edebilecegimiz Ispanya'daki La Coruna Deniz Feneri. O da geçirmis oldugu restorasyon faaliyetleri nedeniyle dis görünüsünde kendi öz dokusunu kaybetmistir. Bu nedenle Patara Deniz Feneri'ne baktigimizda çok büyük oranda kendi orijinal malzemesiyle ayaga kaldirilabilecek bir fenerdir.

Bu fenerin restorasyonuyla sadece Patara degil, mecazi anlamda bir fenerin isiginin altinda Antalya ve Türkiye önemli bir simge kazanacak. Önemli bir marka degerine sahip olacak bir fenerdir. Patara denizinin önünden geçen her denizci de bir zamanlar onlarin selametli yolculugu için yapilmis olan ve simdi Türkiye topraklarinda olan bu fenerin isigini selamlar."




Yurt Dünya 21.09.2020 11:27:36 0

İlginizi Çekebilir

1

İskenderun'da altyapı çalışması sırasında su borusu patladı

2

Burdur'da iki otomobilin çarpıştığı kazada sürücüler yaralandı

3

Antalyalı gazeteciler, Nürnberg'de Türk toplumu temsilcileriyle buluştu

4

Kamyonete tutunup patenle ilerlemeye çalışırken otomobilin altında kalan çocuk öldü

5

Hataylı depremzede öğrenciler, Bolu'da konser verdi

6

Mersin'de uçuruma devrilen iş makinesinin operatörü öldü

7

Adana'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi

8

Hatay'da depremzede çocuklar için şenlik düzenlendi

9

Mersin'de Gazze için yardım kampanyası başlatıldı

10

Mersin'de asayiş uygulaması yapıldı