Tarih: 12.09.2020 11:53

"Patara Yılı"nda, antik kentteki çalışmalar hızlandı

Facebook Twitter Linked-in

ANTALYA (AA) - Bu yilin "Patara Yili" ilan edilmesinin ardindan Likya Birligi'nin baskenti Patara antik kentinde sürdürülen kazi çalismalar tüm hiziyla devam ederken, Türkiye Is Bankasi 2016 yilindan beri yapilan çalismalara destek olmaya devam ediyor.

Cumhurbaskanligi tarafindan Türkiye'nin "2020 Turizm Yili" temasi olarak ilan edilen, Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan ilan edilmis Türkiye'deki 18 özel çevre koruma bölgesinden biri olan, Likya Birligi'nin baskenti Patara'da, kazi çalismalari tüm hiziyla sürüyor.

Türkiye'deki arkeolojik birikimin gün yüzüne çikarilmasi ve korunmasi amaciyla uzun soluklu projelere destek veren Türkiye Is Bankasi, istiraklerinden Sisecam ve Türkiye Sinai Kalkinma Bankasi (TSKB) ile birlikte Patara Antik Kenti'nde yapilan kazi çalismalarina 2016 yilindan bu yana destegini sürdürüyor.

Patara Antik Kenti'nde yapilan kazi çalismalariyla ilgili gelismeleri paylasmak üzere Is Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, Is Bankasi Kurumsal Iletisim Müdürü Bülent Yumusaker ve Patara Antik Kenti Kazi Baskani Prof. Dr. Havva Iskan Isik, Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi Genel Müdür Yardimcisi Umut Kutlu'nun katilimiyla bir inceleme ziyareti gerçeklestirildi.

Verilen bilgiye göre, Türk bilim insanlarinin özverili çalismalari sayesinde 32'nci yilina giren kazi çalismalariyla hem medeniyetler besigi olan Anadolu'nun kadim geçmisine isik tutuluyor, hem de dünya kültür mirasina katki saglaniyor.

Antalya'nin Kas ilçesinin Kalkan beldesi yakinlarinda bulunan Likya Birligi ve Eyaleti'nin baskenti Patara'da, Kültür ve Turizm Bakanligi'nin 1988 yilinda Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü kurucusu Prof. Dr. Fahri Isik baskanliginda baslattigi kazilar, 2009'dan bu yana Prof. Dr. Havva Iskan Isik liderliginde sürdürülüyor.

Verilen bilgiye göre, bilimsel kazi çalismalari, arkeologlarla birlikte epigrafi, nümizmatik, jeoarkeoloji, jeofizik, antropoloji, restorasyon, mimarlik ve su yapilari mühendisligi gibi farkli bilim dallarindan bir ekiple devam ediyor.

Patara, tümü ayakta duran tiyatrosu, liman caddesi, liman tapinagi, liman deposu, Tepecik erken yerlesimi, farkli dönemlerde insa edilen çiftli surlari, Delikkemer aquaduktu, bes hamam yapisi, bazilikasi, 10 kilisesi, 10 tapinak mezari, yüzyilin yazitbilim aniti denilen Yol Aniti/Monumentum Patarense’si ve daha sayisiz yapisiyla Anadolu'nun önemli antik kentleri arasinda yer aliyor.

Simdiye kadar Meclis Binasi, Tiyatro, Kent Kapisi ve Liman Caddesi'nin restore edildigi Patara'da, Suriçi Kilisesi, Bazilika, Mezar Kilisesi, Markia Mezari ise koruma çalismalari gerçeklestirilen diger yapilar arasinda bulunuyor.

Kazi, konservasyon ve restorasyon çalismalarinin devam ettigi antik kentte, 2000 yillik deniz feneri de orijinal tas malzemeleri ile yeniden ayaga kaldirilmayi bekliyor.

1905 yilina ait ilk Osmanli Telsiz Telgraf Istasyonu'nun onarim, güçlendirme, restorasyon ve müzelestirme projesi eylül ayi sonunda baslayacak.

Tiyatro, Karsilama Merkezi, çevre düzeni ve antik kentin aydinlatmasi kapsaminda yapilan uygulamalar ise tamamlandi.


- Kazi çalismalariyla ekonomik, sosyal ve kültürel yapiyla ilgili ipuçlari günümüze tasiniyor


Yasam izlerinin simdilik milattan 4 bin yil öncesine kadar dayandigi, ancak M.Ö. 8'inci binyila iz veren bulgularin oldugu, kalintilarin M.S. 14'üncü yüzyila kadar kesintisiz olarak takip edilebildigi Patara Antik Kenti'nde sürdürülen kazi çalismalariyla Helenistik, Yunan, Pers, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinin ekonomik, sosyal ve kültürel yapisiyla ilgili ipuçlari günümüze tasiniyor.

Sadece kültürel degil, zengin florasi ve faunasi içinde çok sayida endemik türünü barindiran Patara, dogal mirasi ile de son derece özel bir statüye sahip bulunuyor.

12 kilometre uzunlugundaki Patara plaji ise nesli tükenme tehlikesi altinda olan caretta caretta kaplumbagalarinin önemli yuvalama alanlari arasinda yer aliyor.

Türkiye Is Bankasi ayrica, Patara'nin yani sira Zeugma, Teos, Nysa ve Kaman/Kalehöyük'teki arkeolojik çalismalara da çesitli katkilar sagliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —