Patara'da 2 bin 400 yıllık "mutfak" ve "kadın odası" bulundu

Patara

Patara'da 2 bin 400 yıllık "mutfak" ve "kadın odası" bulundu

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Birçok medeniyete ev sahipligi yapmasindan dolayi "medeniyetlerin besigi" olarak nitelendirilen Antalya'nin Kas ilçesindeki Patara Antik Kenti'nde yapilan kazilarda 2 bin 400 yillik oldugu tahmin edilen "mutfak" ve "kadin odasi" bulundu.

Arkeolojik kazilardan elde edilen bulgularda, insan yasamina dair önemli izler bulunan Likya Birligi'nin baskenti Patara Antik Kenti'nde yapilan kazilarda bulunan eserler bilim dünyasini heyecanlandiriyor.

Kentin yerlesim yerlerinin yogunlukta bulundugu Tepecik bölgesinde yapilan kazilarda 2 bin 400 yillik oldugu tahmin edilen bir mutfak bulundu. Ayrica bulunan ayna, süs ve koku kaplarinin yer aldigi "kadin odasi" da dikkati çekti.

Patara Antik Kenti Kazi Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Erkan Dündar, AA muhabirine, Patara'daki Tepecik yerlesiminin antik kentin en erken buluntu ve mimari yapilarinin bulundugu alan oldugunu söyledi.

Burada yaptiklari kazilar sayesinde Likya Birligi döneminde insanlarin konut yasamlarina iliskin bilgilere ulastiklarini vurgulayan Dündar, Tepecik'te konut yapilarinin yani sira bir askeri garnizonun da oldugunu dile getirdi.

Büyük Iskender'in Likya bölgesine geldigi zaman buradan kisa süreli geçtigini anlatan Dündar, "Ele geçirdikten sonra birçok yerde yaptigi gibi buraya garnizon kuruyor. Garnizonda kalan askerler ailelerini de buraya getiriyor. Bir nevi askeri lojman gibi. Kazilarimizda ok uçlari, hançer, mizrak, sapan tasi gibi savas aletlerinin yani sira konut yasamina iliskin de buluntular ele geçirdik." diye konustu.

- Kadin odasi da bulundu

Dündar, bunlardan kendilerini en heyecanlandiranin ise bir evde bulduklari mutfak oldugunu belirterek, söyle konustu:

"Mutfaga ait esyalari toplu halde bulduk. Ezme kaplari, depolama kaplari, yag kaplari, güveçler ve çok önemsedigimiz bir saç ayagi bulduk. Mutfak o dönemki yasantiya ait bize önemli bilgiler verdi. Kazilarda bir kadin odasi da bulduk. 'Kadin odasi' diye adlandirilan bir odada dokuma tezgahi agirliklari, kadina ait ufak tefek esyalar, ayna, süs ve koku kaplari bulduk. Kadin her dönemde kadin. Kendi güzelligine dikkat ediyor."

Tepecik bölgesinde evlerin tas temelli, kuru duvar örgülü olduguna dikkati çeken Dündar, evlerin üst yapilarinin ise kerpiçle yükseltilmis düz damli oldugunu, bugünkü Elmali ilçesindeki yayla evlerine benzedigini kaydetti.

Dündar, bölgenin görselligi olmadigi için ziyaretçilerin fazla dikkatini çekmedigini ancak akademik ve bilimsel verilerin kendileri için çok önemli oldugunu söyledi.




Güncel 3.10.2020 11:37:23 0

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonlarında 30 şüpheli yakalandı

2

Mersin'de "change araç" operasyonunda 12 kişi yakalandı

3

Antalya'da 22 yıl 6 ay hapis cezası bulunan firari yakalandı

4

Şehit Astsubay Çavuş Mehmet Ali Horoz, Kahramanmaraş'ta son yolculuğuna uğurlandı

5

Hatay'da iki motosikletin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı

6

Adana'da evinde ruhsatsız 3 silah ele geçirilen zanlı tutuklandı

7

Kahramanmaraş'ta şehit polisin oğlu ile kızına sürpriz doğum günü kutlaması

8

Kahramanmaraş'ta lise öğrencileri de havacılık ve savunma sanayine dahil edildi

9

Antalya'da toptancı halinde çıkan yangında, 4 ardiye kullanılamaz hale geldi

10

Maviyemişin "kültür elçisi" profesör, 24 yılda üretimi şehir şehir yaydı