Patara'da 2 bin yıllık "yılan figürlü sunak" bulundu

Patara

Patara'da 2 bin yıllık "yılan figürlü sunak" bulundu

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Antalya'nin Kas ilçesindeki Patara Antik Kenti'nde yapilan kazi çalismalarinda yilan figürlü "sunak" bulundu.

Birçok medeniyete ev sahipligi yapmasindan dolayi "medeniyetlerin besigi" olarak nitelendirilen Patara Antik Kenti'nde yapilan kazilarda bulunan eserler, bilim dünyasini heyecanlandiriyor.

Arkeolojik kazilardan elde edilen bulgularda, insan yasamina dair önemli izler bulunan Likya Birligi'nin baskenti Patara Antik Kenti'nde, Roma hamami ve surlarin bitistigi bölgede yapilan kazilarda yilan figürlü sunaga rastlandi.

Bulundugu yerden çikartilarak kazi evinin bahçesine konulan sunak, restorasyon çalismasinin ardindan Demre Müzesi'nde sergilenecek.

Antalya Bilim Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Patara Antik Kenti Kazi Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Mustafa Koçak, AA muhabirine, sunagin sunu sözcügünden geldigini, antik dönemde mezarin yanina konulan genelde silindir seklinde olan büyük tastan obje oldugunu söyledi.

- "Sunagin, Patara'da baska bir örnegi yok"

Bulduklari sunagin üzerinde büyük bir yilan figürünün oldugunu ifade eden Koçak, 2 bin yillik oldugunu tahmin ettiklerini dile getirdi.

Koçak, bulduklari parçanin mermerden oldugunu belirterek, "O dönemlerde çok tanrili dinlere inaniliyordu. Yeralti tanrilarini sakinlestirmek için bu sunak üzerinde birtakim sunular yapiliyordu. Yilanin da yeralti tanrilarini simgeledigini düsünüyorlar. Bu sivi ya da ekmek, et gibi yiyeceklerle sunular yapiliyor. Bunlari getirip sunagin üzerine koyuyorlardi. Bu aslinda mezar kültürüne ait bir mobilya. Patara'da ilk kez yilan figürlü sunak bulduk. Benzerleri Mugla'daki bazi antik kentlerde de bulundu. Patara'da ise baska bir örnegi yok. Bu sunak Patara'nin disariyla kurdugu iliskileri gösteriyor."

Antik kentte figürdeki yilana neredeyse birebir benzeyen devasa kara yilanlari gördüklerini söyleyerek, "Bu yilanlar zaman zaman karsimiza çikiyor. Çok zararsiz hayvanlar. Insanlari görünce kaçip gidiyorlar. Sunaktaki yilan da buradaki yilanlara çok benziyor. Tahminimizce yillar önce de bu yilanlari burada görüyorlardi." sözlerine yer verdi.






Yurt Dünya 19.10.2020 12:04:28 0

İlginizi Çekebilir

1

"Asrın felaketi"nin merkez üssünde hak sahiplerinin 3'te birinden fazlası evine kavuştu

2

Adana'da 15 firari hükümlü yakalandı

3

Antalya'da kaçak tütün operasyonunda 2 şüpheli yakalandı

4

Akdeniz ve Ege'deki yaban hayatı fotokapanlarla görüntülendi

5

Mersin'de terör örgütü DEAŞ operasyonunda 3 şüpheli yakalandı

6

Mersin'de bahis sitelerinde para nakline aracılık iddiasıyla 35 zanlı yakalandı

7

Hatay Payas'taki afetzedeler evlerine yerleşmeye başladı

8

Hatay'da otomobile tutunarak giden bisikletlinin tehlikeli yolculuğu kamerada

9

Hatay'da depremde hayatını kaybeden öğretmenin adı atölyeye verildi

10

Mersin'de şiddete uğrayan otizmli gencin ailesi bakıcıya verilen cezayı az buldu