Patara'da bulunan heykeller kazı ekibini heyecanlandırdı

Patara

Patara'da bulunan heykeller kazı ekibini heyecanlandırdı

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Patara Antik Kenti Kazi Baskani Prof. Dr. Havva Iskan Isik, antik tiyatroda yaptiklari kazida çok sayida heykel bulduklarini belirterek, "Bu bize Patara Tiyatrosu'nun, yapildigi dönemde nasil bir konseptle kurgulanmis olduguna dair mükemmel ipuçlari kazandirdi." dedi.

Ayni zamanda Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi de olan Isik, AA muhabirine, Patara'nin tarih sahnesinin en önemli liman kentlerinden oldugunu söyledi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 2020'yi "Patara Yili" ilan etmesinin ardindan antik kentteki bir çok eserde önemli faaliyetler yürüttüklerini anlatan Isik, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde de kazi ekibi olarak çalistiklarini bildirdi.

Antik kentteki tiyatronun etkinliklere hazirlanmasi için yaptiklari kazilari, çalismalari kisa sürede tamamlamayi umut ettiklerini vurgulayan Isik, oturma siralarinin tamami kullanildiginda tiyatronun 5 bin kisilik oldugunu dile getirdi.

Tiyatronun belli kisimlarinin kullanilacagina deginen Isik, buradaki bir etkinlikte tiyatroda yaklasik 4 bin kisinin oturabilecegini kaydetti.

- Her yeni eserde ilk günkü gibi heyecanlaniyorlar

Isik, tarihe damga vurmus birçok ismin iz biraktigi antik kentte bulduklari her yeni eserde, kaziya basladiklari ilk gün gibi heyecanlandiklarini belirterek, "Tiyatroda yaptigimiz çalismalardan birinde basi olmayan çok sayida heykel bulduk. Bu bize Patara Tiyatrosu'nun yapildigi dönemde nasil bir konseptle kurgulanmis olduguna dair mükemmel ipuçlari kazandirdi. Tiyatroda çok sayida yazit da var. Bu eserlere yönelik iyi bir çalisma süreci beni bekliyor. Önemli bir yazit ele geçirdik ama bununla ilgili detaylari bakanligimiz kamuoyuna açiklayacak." ifadelerini kullandi.

- Telsiz telgraf istasyonu yil sonunda müze olarak ziyarete açilacak

Ilk telsiz telgraf istasyonunun da Patara'da bulundugunu animsatan Isik, söyle devam etti:

"Çalisma yürüttügümüz istasyonun müzelestirme projesi tamamlandi. Kültür Varliklari Koruma Bölge Kurulunda kabul edildi. Çalismalari yakin zamanda baslayacak. Yil bitmeden müzeyi de tamamlayacagiz. Ziyaretçilerimiz burayi da gezebilecek. Ören yerindeki kent kapisina yönelik çalismayi tamamladik. 19 metre genisligindeki, 10 metre yüksekligindeki 2 bin yillik oldugu tahmin edilen ve su aktarma göreviyle dünyada emsalsiz olan kent kapisini koronavirüs sürecinde tamamladik. Mükemmel bir çalisma oldu. Eksik parçalarin yerine, orijinal parçalar bulunarak konuldu. Depremle ilgili deformasyonlar vardi, hepsi giderildi ve çok güzel hale geldi."




Yurt Dünya 28.05.2020 11:45:01 0

İlginizi Çekebilir

1

Burdur'da A Milli Futbol Takımı'nın Avusturya galibiyeti coşkuyla kutlandı

2

Akdeniz Üniversitesinden 8 bin 864 öğrenci mezun oldu

3

Türkiye-Avusturya maçı, Adana, Mersin ve Hatay'da dev ekranlardan izlendi

4

Adana'da çöp toplama alanında çıkan yangın söndürüldü

5

Kahramanmaraş'ta binanın giriş katındaki depoda çıkan yangın söndürüldü

6

"Maraş sumak ekşi külü" Kahramanmaraş'ın 30. tescilli ürünü oldu

7

Antalya'da ekmek fabrikasında çıkan yangın büyümeden söndürüldü

8

GÜNCELLEME - Adana'da ahşap panel fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

9

Adana'da ahşap panel fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

10

Adana'da motosiklet sürücüsü yola çıkan yılan için trafiği durdurdu