Patara'da bulunan "yazıt" kazı ekibini heyecanlandırdı

Patara

Patara'da bulunan "yazıt" kazı ekibini heyecanlandırdı

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Patara Antik Kenti'nde kazi ekibi, antik tiyatroda yaptiklari düzenleme çalismasi sirasinda tarihi yazit ortaya çikardi.

Antalya'nin Kas ilçesinde yer alan ve milattan önce 1. yüzyilin ortalarinda 23 kentten olusan Likya Birligi'nin baskenti olarak bilinen Patara'nin önemi bugüne kadar artarak hep devam etti.

Tarih sarmalinda Büyük Iskender'den Imparator Neron'a, "Noel Baba" olarak bilinen Aziz Nikolas'tan 2. Abdülhamid'e kadar içerisinde birçok hikayeyi biriktiren Patara, "medeniyetlerin besigi" olarak kabul ediliyor.

Kentte 32 yildir kazi yapan Prof. Dr. Havva Iskan Isik ve ekibi, tarihe damga vurmus birçok ismin iz biraktigi antik kentte bulduklari her yeni eserde kaziya basladiklari ilk gün gibi heyecanlaniyor.

Likya Birligi'nin meclis binasi, tarihi deniz feneri, antik tiyatrosu, Imparator Neron tarafindan yaptirilan hamami, dünyada esi olmadigi belirtilen yol kilavuz aniti, kiliseleri, su kemerleri de bulunan Türkiye'nin en önemli antik kentlerinden Patara, her restorasyonda ve düzenleme çalismalarinda kazi ekibine yeni eserler sunuyor.

En son bulunan yazit da kazi ekibini mutlu etti.

- "Parçali halde büyük bir eser"

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi ve Patara Antik Kenti Kazi Baskani Prof. Dr. Havva Iskan Isik, AA muhabirine, antik tiyatroda yaptiklari düzenleme çalismasi sirasinda Patara'da eski dönemlerde yasayan önemli yurttaslardan birisini onurlandiran yazit bulduklarini söyledi.

Yazitin, parçali halde çok büyük bir eser olduguna dikkati çeken Isik, "Bizi heyecanlandirdi. Önemli bir yazit. Bize 'Patara Yili' hediyesi oldu. Antalya Konservasyon Restorasyon Laboratuvari uzmani Murat Karadag tarafindan hemen onarimina baslandi. Patara kazisinda görevli yazit bilimcileri (Epigrafist) okuma çalismalarina basladi. Bu yurttasin adi ve yazitin içerigi kisa sürede ortaya çikacaktir." diye konustu

Isik, Patara'nin önemli bir antik kent oldugunu, her an kendilerine bir sürpriz yaptigini kaydetti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, 2020'yi "Patara Yili" ilan etmisti.



Spor 7.05.2020 11:16:33 0

İlginizi Çekebilir

1

Yazdıkları mektuplar milli futbolcularca paylaşılan çocuklar duygularını anlattı

2

Atakaş Hatayspor'un Erzurum kampı başladı

3

Mersin'de düzenlenen "Deniz ve Güneş Festivali" sona erdi

4

Alanyaspor, yeni sezon hazırlıklarına başladı

5

Burdur'da İşitme Engelliler Türkiye Hentbol Şampiyonası düzenlendi

6

Erdemli'de mahalleler arası futbol turnuvası başladı

7

Hatayspor'da kulüp başkanlığına Levent Mıstıkoğlu getirildi

8

Mersin'de spor okulları törenle hizmete girdi

9

Bedensel engelli antrenör, masa tenisinde milli sporcular yetiştirmeyi hedefliyor

10

Mersin'de dağ koşusu etkinliği düzenlendi