Patara'daki heyecanlandıran yazıtın Roma senatörüne adandığı ortaya çıktı

Patara

Patara'daki heyecanlandıran yazıtın Roma senatörüne adandığı ortaya çıktı

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Patara Antik Kenti'nde yapilan kazi çalismalarinda ortaya çikartilan yazitin, hakkinda daha önce bilgi bulunmayan Roma senatörü Tiberius Claudius Flavianus Titianus Celer'i onurlandiran bir eser oldugu belirlendi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 2020'yi Patara Yili ilan etmesinin ardindan kentte yogunlasan kazi çalismalarinda antik tiyatronun sahne bölümünde bulunan yazit üzerinde yapilan incelemeler sona erdi.

Yazit bilimcilerinin (Epigrafist) yaptigi incelemede yaziti kentin önde gelen ailelerinden ve en zengin kadinlarindan Vilia Prokla'nin yaptirdigi ve yazitla Roma senatörü ve Kibris ile Pontus Eyaletlerinin valisi olan oglu Tiberius Claudius Flavianus Titianus Celer'i onurlandirdigi ortaya çikti.

Hakkinda simdiye kadar bilgi bulunmayan Celer ile ilgili birçok ayrinti aktaran yazit, kazi evinin bahçesinde bir süre bekletildikten sonra Demre Müzesi'nde sergilenecek.

Patara Antik Kenti Kazi Baskani Prof. Dr. Havva Iskan Isik, AA muhabirine, yazitin ellerine 27 parça halinde geçtigini söyledi.

Isik, büyük bir yangin tabakasinin içinde bulunan yazitin Antalya Konservasyon ve Restorasyon Laboratuvari uzmanlarinca restorasyonunun yapildigini bildirdi.

- Patara yurttasini onurlandiran yazit

Isik, eserin çok önemli bir Patara yurttasini onurlandiran bir yazit oldugunu belirterek, sunlari dile getirdi:

"Yazit ile onurlandirilan Celer, Patara'nin en önemli ailesinden geliyor. Annesi önemli görevler üstlenen oglunu onurlandiriyor. Celer'in bu yazittan Roma Senatörü oldugunu ögreniyoruz. Bu çok önemli. Ayrica Kibris ve Pontus Eyaleti'nin de valisi oldugunu ögreniyoruz. Celer'in birçok önemli görevi var. 10 kisilik dava suç yargiçlari grubu üyesi, tahil bagisindan sorumlu komitenin üyesi, 5. Makedonya lejyonunun senato sinifindan birisi. Yazit bunun gibi onun birçok görevini siraliyor. Patara halki ve annesi büyük makamlara gelmis önemli yurttasiyla çok gurur duydugu için onu tiyatronun sahne binasinda bir heykel ve yazitla ölümsüzlestiriyor. Yazitin milattan sonra 147 yilinda yapildigini tahmin ediyoruz."

Yazitin kendilerini çok heyecanlandirdigini vurgulayan Isik, "Bu çok önemli bir yazit. Celer'in annesi ve kendisiyle ayni adi tasiyan babasi hakkinda bilgimiz vardi. Ancak kendisi hakkinda yeterli bilgimiz yoktu. Ayrintili bir bilgiye sahip olmus olduk. Eski çag bilimcileri açisindan gerçekten çok kiymetli bilgiler var. Bize Patara Yili hediyesi oldu." diye konustu.

Yaziti yaptiran Celer'in annesi Vilia Prokla'nin çok zengin bir kadin oldugunu anlatan Isik, antik tiyatronun sahne binasindaki heykelleri yaptiran kisi oldugunu dile getirdi.

Isik, bu heykelleri de Roma Imparatoru Antoniunus Pius'a adadigini ifade etti.




Yurt Dünya 5.06.2020 11:27:46 0

İlginizi Çekebilir

1

Burdur'da A Milli Futbol Takımı'nın Avusturya galibiyeti coşkuyla kutlandı

2

Akdeniz Üniversitesinden 8 bin 864 öğrenci mezun oldu

3

Türkiye-Avusturya maçı, Adana, Mersin ve Hatay'da dev ekranlardan izlendi

4

Adana'da çöp toplama alanında çıkan yangın söndürüldü

5

Kahramanmaraş'ta binanın giriş katındaki depoda çıkan yangın söndürüldü

6

"Maraş sumak ekşi külü" Kahramanmaraş'ın 30. tescilli ürünü oldu

7

Antalya'da ekmek fabrikasında çıkan yangın büyümeden söndürüldü

8

GÜNCELLEME - Adana'da ahşap panel fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

9

Adana'da ahşap panel fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

10

Adana'da motosiklet sürücüsü yola çıkan yılan için trafiği durdurdu