Patateste 50 bin tonluk dış satım izni üreticileri sevindirdi

Patateste 50 bin tonluk dış satım izni üreticileri sevindirdi

Patateste 50 bin tonluk dış satım izni üreticileri sevindirdi

ADANA (AA) - EREN BOZKURT - Tarim ve Orman Bakanliginca, patateste 50 bin ton ihracata izin verilmesi üreticileri ve sektör temsilcilerini mutlu etti.

Ticaret Bakanliginin, 7 Ocak'ta yayimlanan tebligiyle ihracati Tarim ve Orman Bakanliginin ön iznine baglanan patateste, "50 bin ton dis satim yapilabilecegi" müjdesi, üreticiler ve sektör temsilcileri tarafindan olumlu karsilandi.

Adana Çiftçiler Birligi Baskani Mutlu Dogru, AA muhabirine yaptigi açiklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle restoran ve lokantalarin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulmasinin patates talebinde daralmaya sebep oldugunu söyledi.

Çukurova'nin normalde patateste erkenci ürün bölgesi oldugunu ancak bu yil hasadin yaklasik 15 gün geciktigini anlatan Dogru, söyle konustu:

"Bu yil Çukurova'da hasat diger bölgelerle ayni anda basladi. Adana, Hatay ve Izmir'de hasadin ayni zaman diliminde baslamasi, bütün bu ürünlerin de ayni anda piyasaya girmesiyle hem talep hem de fiyatlar geriye gitti. Üretici de bundan zarar gördü. 3-3,5 lirayla baslayan fiyatlar, 1,5-2 liraya kadar geriledi. Bunun da tek çaresi var, ihracati açmak ve patatesi yurt disina satarak piyasayi çiftçi lehine yeniden düzenlemek. Patateste ihracat açilmasa üretici çok zarar edecekti, bu nedenle çok dogru bir karar alindi."

Dogru, üreticilerin karardan çok memnun oldugunu vurgulayarak, "Hem patates üreticileri hem de tüccarlar dört gözle bu karari bekliyordu. Tüm sektör için iyi, dogru ve zamaninda alinmis bir karar oldu. Ilk etapta 50 bin ton izin verildi. Neticelerini görelim, stoklara göre soganda yapildigi gibi tekrar izin verilebilir. Karari çok olumlu buluyoruz." diye konustu.

- "Atilan bu adim hepimizi mutlu etti"

Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan da ilk hasatta 3-3,5 lira olan patateste, fiyatin hizla düstügünü dile getirdi.

Ihracat izni kararindan çok memnun olduklarini aktaran Dogan, sunlari kaydetti:

"Sayin Tarim ve Orman Bakanimiz Bekir Pakdemirli'nin, çiftçilerimizin ve tüccarlarin sesini duyup patateste 50 bin ton ihracata izin verildigini duyurmasi üreticileri çok sevindirdi. Atilan bu adim hepimizi mutlu etti. Insallah Bakanligimiz diger ürünlerde de bundan sonra önümüzü açar. Hem çiftçimiz hem de tüccarimiz memnun kalir. Su an patates tekrar toparlanma sürecine girdi. Insallah bu 50 bin ton ihracat kararinin ardindan ihtiyaca göre kisitlama biraz daha açilir."



Politika 17.05.2020 10:49:57 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı