Patlatma Taş Nedir?

Patlatma Taş Nedir?

Patlatma taşlar doğal taşların patlatılarak kırılmasıyla elde edilir

Patlatma taşlar doğal taşların patlatılarak kırılmasıyla elde edilir. Doğada bulunan birçok doğal taşı patlatma yöntemi kullanılarak daha küçük ve kullanılabilir hale getirmek için patlatma işlemi yapılır. Bundan dolayı da patlatma taş denir. Birçok patlatma taş türü bulunsa da en çok tercih edilen patlatma taş çeşitleri

  • Mermer
  • Traverten
  • Limra

olarak bilinmektedir. Patlatma taşların bu kadar fazla tercih edilmesinin başlıca sebeplerinden birisi, tabi ki doğal görünümünü kaybetmemesi, kimyasal maddelere ve etkilere maruz kalmadığı sürece yapısını değişmeden korumasıdır. Patlatma taşlar en çok villa yapılarında ve ofis dekorasyonlarında kullanılmaktadır. Son dönemlerde konforuna önem verenler de evlerinde bu patlatma taşları dekorasyon malzemesi olarak kullanmaya başlamaktadır. Patlatma taşlar birçok amaçla kullanılmaktadır. Bunlardan birkaçı şu şekildedir:

  • Dış cephe kaplamaları
  • İç yapı dekorasyonu
  • Bahçe duvarı kaplaması
  • Adım taşı

Yapıda kullanıldığı yere göre isim alır.

Patlatma Taşların Özellikleri Nelerdir?

Patlatma taş ebatları müşteri isteğine göre belirlenmektedir. Patlatma taş dış cephekaplama uygulamalarında kullanılan taş ebatları genelde 5x15cm ebatlarında olmaktadır. Farklı renk ve ebatlarda kullanılan patlatma taşlar, estetik görünümleri sayesinde oldukça fazla talep görmektedir. Patlatma taş ile duvar dekorasyonu vermekte mümkündür. Evlerde oldukça sık tercih edilmeye başlanan bu yöntem yeni bir devrin başlamasına sebep olmuş olabilir. Artık düz tek bir renk boyadan sıkılan insanlar, bu şekilde doğal taşlar ile evlerine ayrı bir hava katarak yaşam alanlarını daha elit bir görünüme kavuşturmaktadır.

Patlatma Taş İmalatı Nasıl Yapılır?

Patlatma taş imalatı, doğal taşın dinamit ya da farklı yöntemler kullanılarak patlatılması ve daha sonra bu taşlarında makineler içinde sıkıştırılarak tekrar patlayarak kırılması sağlanır. Daha sonra bu taşların yapıştırılacak yüzeyleri makineler yardımıyla kesilir ve uygulamaya hazır hale getirilir. Bu taşlar tamamen doğal olmasından dolayı uzun ömürlü ve bakteri barındırmayan türdendir.

Belirlenen ölçülerde kesilen bu patlatma taşlar, renk ve boyutlarına göre sınıflandırılarak satışa ve paketlemeye hazır hale getirilir. Patlatma taş dekorasyon işlerinin genelinde beyaz ve beyaza yakın renkler kullanılır. Hem ortamı daha enerjik gösterir hem de içerisi aydınlık olur. Patlatma taş duvar fiyatları imalatı yapılırken kullanılan yapıştırıcı kimyasal içermemelidir. Duvara patlatma taş yapılırken, işlem yapılan alanda kimyasallar olmamalıdır. Uygulama alanı doğal ve doğala yakın olmalıdır. Aksi takdirde patlatma taşların yapısı zamanla bozulur ve çözünmeye başlar.

Patlatma taş iç mekân uygulamalarında iki farklı şekilde kullanılabilir. Bunlardan ilki duvara yapılan patlatma taşlar, ikincisi de döşemeye yapılan yani zemine yapılan patlatma taşlardır. Zemine yapılan patlatma taş renkleri oldukça çeşitlilik göstermekle birlikte, patlatma taş ölçüleri genelde standart olarak gelir.

Patlatma Taş Ne ile Yapıştırılır?


Patlatma taşların yapıştırma işlemi yapılırken kalekim adı verilen yapıştırma yapı malzemesi kullanılır. Bu malzeme çaşitli yapı elemanlarının duvara ya da zemine yapışmasını sağlar. Patlatma taş siyah ise siyah kalekim, patlatma taş beyaz ise beyaz kalekim kullanılmalıdır. Aksi takdirde uygulama sırasında taşlara bulaşacak olan kalekimlerin temizlenmesi oldukça zor olur ve temizlenmemesi durumunda ortaya çirkin bir görüntü çıkar. Ancak zıt renkleri kullanmakta çok hoş olacaktır. İşçiliğine güvenen ustalar bunu tercih edebilirler.

Patlatma taşların yapıştırılmasında kullanılacak olan kalekiminflex özellikte olması gerekir. Eğer zemin düzgün ise bir torba kalekim ile 8 – 10 m² alanında bir yer yapmak mümkündür. Yapıştırma malzemesi hazırlanırken çok fazla su kullanılmamalıdır. Yapıştırıcı kek kıvamında olmalı, duvara ya da zemine uygulandığında akmamalı ve baskı uygulandığında şekillenebilmelidir. Aksi takdirde bıraktığınız taşlar istemediğiniz şekilde yerleşebilirler.

Patlatma Taşlar Boyanabilir Mi?

Patlatma taşlarını boyamak mümkündür. Ancak bu asla tavsiye edilen bir uygulama değildir. Doğanın bize sunmuş olduğu bu muhteşem doğal taş görünümlerini, boya yaparak kapatmak pek mantıklı olmaz. Hem doğal rengini kaybedecek ve yapmacık görünecek, hem de estetik görünmesini sağlayan gözenekli yapısı kaybolacaktır. Ancak yine de boyamak istiyorum derseniz yağlı boyayı inceltip uygulamak gerekir. Sprey boya en temiz sonuç veren boya malzemesidir.

Patlatma Taşların Kullanım Alanları Nelerdir?

Patlatma taşların kullanım alanlarına detaylıca inecek olursak çoğunlukla evine farklı bir hava katmak isteyenlerin tercihi haline gelmiş durumdadır.

Salon: Televizyon arkası duvarlarda tercih edilen bu mekânda led ya da spot ışıklandırmalar ile patlatma doğal taşlarınız ayrı bir görünüm kazanır ve görenleri hayran bırakır.

Hol: Daire içi hollerde yapılacak olan duvar uygulamalarında alttan ışıklandırma ile bambaşka bir boyut kazanan görünümüyle gözlerinizi doyuracaktır. Doğal yapısını koruyarak yaptığınız bu uygulamaya ek olarak yapacağınız otantik dokunuşlarda farklı bir hava katmanıza yardımcı olacaktır.

Bahçe Duvarı Kaplaması: Bahçe duvarlarında da kullanılabilecek olan bu patlatma taşlar, genelde dış tarafta kullanılır ancak biz bu patlatma taşların iç tarafta kullanılmasını daha doğru buluyoruz. Sadece girip çıkarken gördüğünüz bir şeye para vermek hiç mantıklı görünmüyor. Bahçe duvarlarının kaplaması genelde özel evlerde, villalarda ve müstakil evlerde tercih edilmektedir.

Zemin Kaplaması: Zeminlerde de kullanılabilen patlatma taşlarının zemin için en uygun olan çeşidi ise mermerdir. Mermerler çoğunlukla zeminlerde kullanılır ve kullanımı da oldukça yaygındır. Hem dayanıklı olması hem de su geçirmemesinden dolayı en büyük tercih sebebidir.      Merdivenlerde ve ıslak hacimlerde daha yaygın kullanıldığı görülmektedir.

 

Patlatma Taşların Temizliği Nasıl Yapılır?

Patlatma taşlar temizlenirken gayet yavaş ve sakince işlem yapılmalıdır. Kesinlikle kimyasal madde içeren temizlik ürünü kullanılmamalıdır. Uygulama esnasında derzler için kullanılan yapıştırıcı malzemenin cinsine göre temizlik maddesi seçilmelidir. Derzlere zarar gelmesi durumunda aralardan sıvı geçişi olur ve zamanla aşınarak yıpranmasını sağlar. Derz boşluklarında açıklık ya da hasar varsa temizlik yapılmadan önce bu açıklıklar tamir edilmelidir.

 

 



Yurt Dünya 8.02.2021 17:21:00 0
Anahtar Kelimeler: Patlatma Nedir?

İlginizi Çekebilir

1

Alanya'da otomobil ile motosikletin çarpışması sonucu 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

2

GÜNCELLEME - Antalya'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

3

Mersin'de 2 kişinin öldüğü, 35 kişinin yaralandığı kazaya ilişkin servis otobüsü şoförü tutuklandı

4

Adana'da "Aşırılık ve Radikalleşme" projesi kapsamında 8 ülkeden 40 genç bir araya geldi

5

Kahramanmaraş'ta depremzede 300 çocuk için sünnet şöleni düzenlendi

6

Antalya'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

7

Megisti-Kaş Yüzme Yarışı yapıldı

8

Hatay'da evde çıkan yangın söndürüldü

9

Mersin’de otluk ve ağaçlık alanda çıkan yangın söndürüldü

10

Gazeteci Küçükkaya'nın annesi, denizde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti