Peugeot konsept otomobillerini geliştiriyor

Peugeot konsept otomobillerini geliştiriyor

Peugeot konsept otomobillerini geliştiriyor

ISTANBUL (AA) - Peugeot, konsept otomobillerini, ileri seviyede dinamik olsalar da, eksiksiz bir deneyim sunmak için islevsel ve sürülebilir olacak sekilde gelistiriyor.

Peugeot açiklamasina göre, bir konsept otomobil Peugeot için sadece özgürce uygulanan bir tasarim denemesi anlamini tasimiyor. Konsept otomobiller, marka stratejisinin bir parçasini olusturuyor. Konsept otomobiller imaji güçlendiriyor, tasarim ve teknoloji bakimindan markanin vizyonunu uzun vadede besliyor ve ilham veriyor ayrica moda dünyasindaki kisiye özel dikimin karsiligini olusturuyor.

Konsept otomobilleri gerçekçi ölçeklerle sekillendiriliyor ve seri üretim otomobillerde uygulanabilir ekipmanlarla donatiyor.

Açiklamaya göre, 210 yillik geçmisiyle, konsept otomobiller Peugeot'nun DNA'sini besliyor. Konsept otomobil olarak kabul edilen ilk çalisma 1984'te ortaya çikti. Peugeot Quasar, marka, teknolojik mükemmelligi olusturmakla görevlendirdigi mühendislere ve tasarimcilara ilk kez herhangi bir endüstriyel kisitlama olmaksizin bir açik çek verdi.

O yillarda tasarimci olan Gerard Welter, Eric Berthet'in taslagina uygun olarak gövdeyi tasarladi. Gerard Welter, Peugeot 205'in tasariminin temel direklerinden biriydi ve 1998'den 2007'ye kadar markanin tasarim direktörü olarak görev yapti. O yillar için zamanin ötesinde olan iç mekani Paul Bracq tasarladi. Sasinin altyapisi tipki gerektiginde 600 HP’ye kadar güç üretebilen motor gibi 205 Turbo 16’dan alindi.

Diger birçok örnek gibi Goodwood Hiz Festivalinde tanitilan Peugeot Proxima, 680 HP gücünde bir çift turbo V6 motora sahipti. Benzer bir motorla donatilan Peugeot Oxya, 1988 yilinda Nardo hiz pistinde 350 km/s hiza ulasti.2010 yilinda Gilles Vidal’in atanmasiyla tasarimin yeni yönü de müjdelenmis oldu. SR1 konsepti, Peugeot tasariminda yeni bir dönemi baslatti.

2012 yilinda tanitilan Peugeot Onyx, bakir gibi hammaddelerin kullanimi veya logonun ön izgaradaki yeni konumunu gibi detaylarla markanin ilk tasarim manifestosu oldu. Onyx serisi bisiklet ve scooter konseptleriyle ayni zamanda markanin ilk kapsamli ulasim manifestosu da oldu.

Bunun disinda Peugeot Sport Engineering ile gelistirilen 308 R HYBRID veya 508 Peugeot Sport Engineered konseptleri gerçek bir marka manifestosu olarak marka tarihine geçti. Bunlarin ikincisi, 1999 yilinda 306 faz 2, 206 CC için 20Y veya ayni isimle yollara çikan coupe için Peugeot RCZ Concept örneginde oldugu gibi seri üretim bir otomobil için temel olusturdu.

- Bir konsept otomobilin ortaya çikma süreci

Açiklamaya göre, gelecege sekil vermek için, marka DNA'sini korurken diger yaratici sektörlerle de ilgilenmek çok önemli. Tasarimcilar yeni bir tasarim için yola çikarken öncelikle mimarlik, moda, sanat veya yeni ulasim sekilleri gibi çok çesitli alanlarda ortaya çikan trendleri gözden geçiriyor. Buradaki amaç gelecekteki müsterilere maksimum oranda fayda saglamak için otomotiv dünyasindan çikarak yeni beklentileri, diger alanlardaki ihtiyaçlari ve yeni toplumsal egilimleri tespit etmek olara öne çikiyor. Bu yaklasim dis-iç tasarim kadar yeni renkler, malzemeler veya sekilleri arastirmak için de uygulaniyor.

Özellikler belirlendikten sonra, Peugeot Dizayn Departmani tüm tasarimcilar arasinda bir yarisma baslatiyor. Bazilari, hafta sonlari da dahil olmak üzere, gece gündüz çalisarak prestijli yarismayi kazanmaya çalisiyor. Kisa liste belirlendikten sonra dijital modeller hazirlaniyor ve tasarimin hacimlerini ve genel dengesini görmek için ölçek bir model olusturuluyor. Markanin üst kademelerinde uzun saatler süren görüsmeler ve onay sürecinden sonra, belirlenen nitelikleri en çok karsilayan proje seçiliyor. Çok hassas bir dijital model tasarlamak için bir 3-Boyutlu dijitallestirme ve CAD asamasi gerçeklestiriliyor. Daha sonra yeni, daha ayrintili 1:1 ölçekli bir model olusturuluyor. Bu model detaylari, ince ayarlari, yüzeyleri düzeltmek ve konseptin son rengini belirlemek için kullaniliyor. Iç mekan için de ayni süreç uygulaniyor.

Proje daha sonra modelleme ve özel parçalarin üretimi için sektörün önde gelen sirketlerine emanet ediliyor. Onlar, bir tasarimcinin tüm isteklerini veya gereksinimlerini en ince ayrintisina kadar karsilayabiliyor.

Konsept otomobiller ayni zamanda kendi alanlarinda en gelismis KOBI'ler veya zanaatkarlarla ortakliklar kurma firsati da sunuyor.

- Fikir laboratuvari

Açiklamaya göre, konsept otomobiller, Peugeot'nun sinif atlama stratejisinde önemli bir rol oynuyor. Konsept otomobillerin teknolojik seviyesi ve gelismisligi seri üretim otomobilleri besliyor. Gelecekteki kullanim sekillerinin ortak bir vizyon etrafinda kesfedilmesini saglayan konsept otomobiller ayni zamanda Groupe PSA’nin farkli is kollarindaki yenilikçi çözümleri de bünyesinde barindiriyor.

Tasarim çalismalari belirli ürünlerin gövdesini olusturmada rol oynarken, ayni zamanda seri üretilen modellerin iç mekanlarini sekillendirme konusunda da katkida bulunuyor. Yenilikçi malzemeler veya yeni dijital ara yüzler üzerinde yapilan denemelerle olusturulan ve fiziksel ile dijitalin bir karisimi olan “phygital” her Peugeot modelinin sürüs deneyimini kolaylastirirken daha da ileriye tasiyor.

Her bir konsept otomobil, fikirler için gerçek bir laboratuvar görevi görüyor. Bazi konsept otomobiller zamanin çok ötesinde yeniliklerle tasarlaniyor ve donatiliyor. Her ne kadar bu konsept otomobiller seri üretime geçmese de belirli özellikler veya unsurlar seri üretim bir modelde uygulamaya alinabiliyor.





Yurt Dünya 25.07.2020 15:21:31 0

İlginizi Çekebilir

1

Kahramanmaraş'ta Çerkes sürgününün 160. yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi

2

Antalya'daki Çerkesler, 160. yılında soykırımı ve sürgünü andı

3

Mersin'deki kurultay yapay zeka ve sinyal işleme alanlarında öğrencilere bilimsel fırsatlar sundu

4

Eğirdir Gölü'nde bulunan el bombaları gölden temizlendi

5

Mersin'de devrilen traktörün altında kalan sürücü öldü

6

Burdur'da Afet ve İtfaiye Oyunları Yarışması düzenlendi

7

Antalya'da bir kişinin silahla öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınan 3 kişi adliyede

8

Samandağ'da larva ve uçkuna karşı ilaçlama yapıldı

9

Altınözü 2. Kitap Fuarı açıldı

10

Toroslar Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü kurdu