Peugeot ve Total “Le Mans Hypercar” geliştiriyor

Peugeot ve Total “Le Mans Hypercar” geliştiriyor

Peugeot ve Total “Le Mans Hypercar” geliştiriyor

ISTANBUL (AA) - Peugeot ve Total, 88. 24 Saat Le Mans yarisi kapsaminda Le Mans Hypercar (LMH) projesine start veriyor.

Peugeot'dan yapilan açiklamaya göre, ileri seviyede dayaniklilik kategorisi için yeni bir dönemin habercisi olan söz konusu proje, ayni zamanda iki sirketin enerji geçis sürecini de gözler önüne seriyor.

LMH kategorisi, belirli bir aerodinamik serbestlik sunan birkaç kriter tarafindan belirlendi. Bu, Peugeot Design'in destegiyle markanin estetik detayini projeye entegre etme imkani sunuyor. Proje bir süre önce basladi.

24 saatlik Le Mans 2020 çerçevesinde, eskizlerin taslagi hazirlandi, tasarimin ilk konseptleri ortaya çikarildi ve boyut açisindan gerekli temel unsurlar olusturuldu.

Peugeot, Total ile birlikte elektrikli bir hibrit hiper otomobil gelistirmeye basladi. Uygulanan ikonik tasarim "Neo Performance" olarak adlandiriliyor. Yaris otomobili 500 kW güce ve dört tekerlekten çekise sahip olacak.

Genel yapi, aerodinamik konsept ve motor mimarisi için çesitli çalisma asamalari basladiktan sonra, sira elektrik mimarisi ve ardindan hibrit sistemin uygulama konseptine geliyor. Tüm Peugeot Sport teknik departmanlari projenin gelistirme sürecine dahil ediliyor.

Peugeot Sport, Peugeot Sport Engineered tarafindan gelistirilen yüksek performansli hibrit yol otomobili yeni Peugeot 508 ile devreye alinan çözümü kullaniyor.

Peugeot Üst Yöneticisi (CEO) Jean-Philippe Imparato, sunlari kaydetti:

“Bu kategori, seri üretim otomobillerimizdeki nitelik ve teknolojiler dahil tüm sirketi ve tüm varliklarimizi bir araya getiriyor. Peugeot, yeni döneme basliyor. Dayaniklilik yarisina geri dönüyoruz, çünkü yakit ile elektrigi motorsporlari dünyasinda bir arada kullanarak farkli ve yeni deneyimler kazanabiliriz. Peugeot Sport kimligini degistiriyor ve elektrikli yüksek performansli araçlar ile yoluna devam ediyor. Bu yeni yaklasimin ilk örnegini Peugeot Sport Engineered imzasini tasiyan ve 360 beygir gücü, dört tekerlekten çekis ve 46 gr C02 gibi degerlere sahip olan 508 modeli gözler önüne seriyor. Bu dayaniklilik yarisi, kendimizi enerji geçis sürecine tamamen entegre etmemizi sagliyor.

Le Mans, otomobil dünyasinin kutsal kasesi. Bu kazanani belirleyen önemli bir yaris ve bizim için üç galibiyet anlamina geliyor. Ama ayni zamanda Total ile 25 yillik is birligimizi kutladigimiz ter, gözyasi ve heyecan firtinasiyla dolu inanilmaz bir takim ruhu anlamina da geliyor.”

Total Strateji/Pazarlama ve Arastirma Direktörü Philippe Montanteme, Peugeot ve Total arasinda 25 yillik köklü bir is birligi bulundugunu aktararak, "Ayrica motorsporlarinda da köklü bir geçmise sahibiz. DNA'miza kazinan rekabetçi yaklasimimiz, ayni zamanda ilgili markalarimiz için gerçek bir teknik atölye niteligini tasiyor. Bu atölyede birlikte çalisarak performans ve verimliligi artirmak üzere gelistirmis oldugumuz teknolojileri binek otomobillere aktariyor ve müsterilerimizin kullanimina sunuyoruz. ‘Le Mans Hypercar’ projesi bize, tek tedarikçi olarak tüm rakipler için yüksek verimlilik seviyesine sahip yakit veya hibrit araçlar için özel olarak tasarlanmis madeni yaglar gibi yenilikçi çözümler gelistirme olanagi sagliyor. Ayrica Total ve Saft'in Peugeot ile birlikte yeni batarya çözümleri üzerinde çalisma olanagi da sunuyor. Sektördeki öncü konumunu koruyan Total tüm ulasim gereksinimine çözüm üreten çok enerjili bir sirket. ‘Le Mans Hypercar’ bunu mükemmel bir sekilde temsil ediyor.” degerlendirmesinde bulundu.

Peugeot Sport WEC Programi Teknik Direktör Olivier Jansonnie ise sunlari kaydetti:

“Araç, yönetmeliklerin geregi olarak bir elektromotorla donatilacak, ön aksta maksimum 200 kW güce sahip olacak ve dört tekerlekten çekisli olacak. Toplam güç üretimi iki aks arasinda dagitilacak ve yüzde 100 termal iki tekerlekten çekisli bir otomobilin (500 kW veya yaklasik 680 HP) gücü ile ayni olacak. LMP1 ile karsilastirildiginda otomobil yol otomobilleriyle uyumlu olacak sekilde biraz daha agir olacak. Ayrica daha uzun (5 metre altinda 4,65 m) ve daha genis (2 metre altinda 1, 90 m) olacak.

Buradaki yaklasim farkli, çünkü bir performans dengesi gerektiriyor (BoP: Balance of Performance). Evet belli sinirlamalari var, ancak ayni zamanda, belirli bir aerodinamik verimlilik asilmadigi sürece gelistirme asamasinda özellikle genel görünümle ilgili birçok teknik olasilik için alan da birakiyor. Bu, BOP'un bir parçasi olarak 1: 1 ölçekli rüzgar tünelinde ölçülüyor. Su ana kadar aerodinamik konseptin bir kismini teyit ettik, motor iskeletine karar verdik ve hibrit sistemin islevselligini ve temel tasarimini belirledik. 2022’deki dayaniklilik yarisi öncesinde; konsept sürecinde, prototip üretiminde ve üretim hattinda ve pistteki onaya kadar önümüzde çok asamali bir süreç var.”

Peugeot Tasarim Direktörü Matthias Hossann, yeni Le Mans Hypercar kategorisinin, spor departmani ve tasarim ekiplerinin is birligi açisindan benzeri görülmemis tarihi bir firsat sundugunu belirterek, "Yönetmelikler, Peugeot'nun gelecege yönelik vizyonu olan elektrikli neo-performans yaris otomobili gereksinimlerine ve arzusuna tam olarak cevap veriyor. Otomobillerin görünümünü sadece rüzgar tüneli belirlemeyecek. Performans ve görünümü birlestiren benzersiz, ikonik bir ürün yaratmak için özel bir alana sahip olacagiz. Sunulan dinamik ortamdan en iyi sekilde yararlanmayi planliyoruz ve bu proje için çok heyecanliyiz. Su an arastirma ve fikir asamasindan ön proje asamasina geçmis durumdayiz." ifadelerini kullandi.

Hossann, neyin mümkün oldugundan ve neye izin verilmediginden emin olmak için Peugeot Sport ekipleriyle farkli olasiliklari tartistiklarini aktararak, "Projenin geri kalani iki ekip arasinda yakin is birligi içinde yürütülecek. Bu eskizler, odaklanmamiz gereken önemli bölümleri belirlememize yardimci olan ilk tasarim taslaklari. Üç pençe izi ve renkler, hiper aracimizda uygulamak istedigimiz semboller. Isik imzasi, seri üretim araçlarimizda bulunan ve yaris dünyasinda güçlendirmek istedigimiz kimligin bir parçasini olusturuyor.” degerlendirmesinde bulundu.




Yurt Dünya 18.09.2020 20:06:20 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da SEUP "Kariyer ve Mesleki Eğitim Günleri" başladı

2

Mersin Valisi Pehlivan, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nı inceledi

3

Türk sinemasının usta isimleri "Tur Rehberi" filminde bir araya geldi

4

40 yıllık arazi paylaşma sorunu arabuluculukla 1 ayda çözüldü

5

Osmaniye'de asayiş uygulamalarında yakalanan 6 şüpheli tutuklandı

6

Bitlisli öğrenciler tiyatro yarışmasında Türkiye birincisi oldu

7

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, yapımı devam eden deprem konutlarını inceledi

8

Depremzede yüksek lisans öğrencileri akademik hayallerinden vazgeçmedi

9

Adana'da sulama kanalında kaybolan gencin cesedine ulaşıldı

10

Adana'da bir ev çıkan yangında hasar gördü