PORTAKAL ODUNUNU MANGAL KÖMÜRÜNE DÖNÜŞTÜRÜYORLAR

PORTAKAL ODUNUNU MANGAL KÖMÜRÜNE DÖNÜŞTÜRÜYORLAR

Osmaniye'de kiraladıkları arazide çalışan aile, satın aldıkları portakal odununu, özel yöntemle yakarak mangal kömürü haline getirip para kazanıyorlar. Zahmetli ve yoğun mesai isteyen işte gece gündüz çalışan işçiler, piramit şeklinde dizilen ve büyüklüğüne göre  15 ile 40 gün arasında içten içe yakılan odun parçalarından 5'te 1 oranında kömür elde ediyor.
Merkeze bağlı Dervişli Köyü E90 otoyolu civarında ki kiralanan arazide mangal kömürü işçisi olarak çalışan Yunus Aydın, verimden düşen portakal bahçelerini bulup kestiklerini belirterek, "Bizim söktüğümüz verimsiz portakal ağalarının yerine yenisi dikilmekte.  Söküp getirdiğimiz ağaçları ise biz burada doğrayıp çatarak yakıp mangal kömürüne dönüştürüp satıyoruz. Kökleri temizledikten sonra alt tabanı kuruyoruz. Üstüne ise beden ağaçlarını dizerek büyük bir ocak oluşturuyoruz. Üstünü ise saman ve toprak ile kapatıp içerisine ateş bırakıyoruz. Büyüklüğüne göre bu ocaklarımız 15 -20 gün yanıyor, bazen bir aydan fazlada sürebiliyor bu işlem." dedi.
Bu işi çocukluktan bu yana yaptığını belirten Aydın, kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte talebin de arttığını söyledi. Aydın, "Yaptığımız mangal kömürlerini taleplere göre Türkiye'nin tüm illerine göndermekteyiz. Fiyatlar ise alt tabandan gitmekte. Günlük ortalama 10-12 saat çalışıyoruz. Gece nöbetlerimiz oluyor. Çünkü saman yanarsa ateş alır o yüzden geceleri nöbet tutmaktayız. 15 gün yandıktan sonra ocağımızı muşamba  altında dinlendiriyoruz ve daha sonra  çuvallara koyarak satışa hazır hale getirip istenilen yerlere gönderiyoruz." dedi.
Doğma büyüme ailecek bu işin içinde olduğunu ve 7 yıldır da düzenli olarak çalıştığını söyleyen Özkan Aydın ise kömür yapımı için bölgede sadece portakal ağaçlarının kullanıldığını belirterek, "Portakal ağacı, mangalda daha güzel oluyor. Çıtırdama yapmaz ateş atmaz, ete zarar vermez o nedenle çok tercih edilmektedir. Diğer kömürler eti çabuk yakmaktadır." diye konuştu.
Kurumuş verimden düşmüş portakal ağaçlarının kullanıldığını söyleyen Özkan Aydın, "Meyve veren ağaçlar zaten kesilmez. Kurumuş, çürümüş meyve vermeyen ağaçları kesip kömür yapıyoruz. Havalar çok sıcak ama artık sıcak işlemiyor. Tepenin sıcağı kömürün sıcağı kadar değil, alıştık. Emeğimizin karşılığını mal giderse alıyoruz, gitmezse alamıyoruz. Bu işi ülkede yapan çok, dışarıdan da geliyor, birde korona virüs saldığının etkisi ile satışlarımız iyice düştü." dedi. 

 



Osmaniye 4.08.2020 00:35:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Şipal, gazetemizi ziyaret etti

2

Çukurova'nın Efes'i Kastabala

3

DP'li Enginyurt Osmaniye'ye Geliyor

4

Dörtyol'daki trafik kazasında ölen 6 kişi toprağa verildi

5

Bakan Tekin Düziçi'nde

6

Osmaniye'de Karaçay Deresi'nin kenarındaki toprak yol çöktü

7

Adana İl Tarım Müdürlüğünün Paylaştığı Adana Yer Fıstığı Görseline Osmaniye’den Tepki

8

Kaya, Ödül Törenine Katıldı

9

AK Parti’de Geleneksel Vefa İftarı

10

Jandarmadan Yaşlılar Günü Etkinliği