Prefabrik modüler yapıların pazar payı artıyor

Prefabrik modüler yapıların pazar payı artıyor

Prefabrik modüler yapıların pazar payı artıyor

ISTANBUL (AA) - Prefabrik modüler yapilarin 2024 yilina kadar yüzde 4,6'lik yillik bilesik büyümeyle yaklasik 20 milyar dolarlik pazar payina ulasmasi bekleniyor.

Dorçe Prefabrik'ten yapilan açiklamaya göre, yeni tip koronavürüs (Kovid-19) salgini, birçok sektörde bazi degisim ve beraberinde birtakim yeniliklere yol açti.

Sektörel bazda incelendiginde, uzun yillardan beri "trend topic" konumunda olan ve dünyanin birçok yerinde yaygin olarak kullanilan "prefabrik modüler yapilar", pandemi süreci ile birlikte de müteahhitlik/insaat sektörünün parlayan yildizi haline geldi.

Geleneksel insaat tekniklerinin yerine, hazir yapi elemanlarinin sahada hizli montaji, çevre dostu ve dönüstürülebilir yapilar olmasiyla birlikte maliyet kontrolünün yapilabilmesi, zamandan tasarruf edilebilmesi, ham maddeye ulasimin güç oldugu zorlu cografyalarda geleneksel insaat metotlarinin is gücü maliyetlerinin yüksek olmasi sebeplerden dolayi prefabrik (ön-üretimli) modüler yapi sistemlerini ön plana çikardi.

Prefabrik modüler yapilar pazar payinin 2019'dan 2024'e kadar olan süreçte, yüzde 4,6'lik yillik bilesik büyümeyle 2024 yilinda 19,3 milyar dolara ulasmasi bekleniyor.

Öte yandan, Kovid-19 salgini dolayisiyla geleneksel insaat metotlarinin durma noktasina gelmesi ile, prefabrik modüler bina sistemlerinin tercih edilmesi su sebeplerden kaynaklaniyor:

"Geleneksel proje sahalarindaki isçi etkilesimine kiyasla, modüler yapi sistemlerinde, sahalarda sadece montaj ekiplerinin çalismasindan dolayi etkilesim daha azdir. Ayrica, modüler yapi sistemlerinin diger bir avantaji ise mesafeli ve kontrollü üretimin fabrika ortaminda gerçeklestirilmesi Kovid-19 risklerini en aza indirgemistir. Salgin kontrol altina alindikça devlet otoriteleri, insaat karar ve onaylarini veren ilgili bakanliklar, özel ve kamu firmalari vb. kurumlar, sosyal mesafe önlemlerini kademeli olarak kaldirmaya baslasa da büyük insan kalabaliklarina uzun bir süre daha izin verilmeyecek.

Bina modüllerinin üretimi için önceden imalat projeleri hazirlanabilir. Koronavirüs salgini sonrasi insaat faaliyetleri normale döndügünde, önceden imalat projeleri hazirlanan modüllerin daha kisa bir sürede imalati ve montaji kaybedilen sürelerin telafisini mümkün kiliyor."

40 yili askin tecrübesi ile Dorçe Prefabrik Yapi ve Insaat Ticaret Sanayi AS, kendi bünyesinde bulunan tecrübeli tasarim, mühendislik, Ar-Ge ve proje yönetim ekipleri ile her türlü ihtiyaci karsilamaya yönelik, çok yönlü kullanim alanlarina uygun tasarlanabilen prefabrik hafif çelik modüler ve ön-üretimli çelik konstrüksiyon bina sistemlerini 6 kitada 60 tan fazla ülkeye ihracat gerçeklestiriyor.


- "Gelismis ülkelerde modüler yapi sistemlerine birçok sektörde rastlaniyor"


Prefabrik modüler yapilar denildigi zaman akla ilk gelen genelde tek veya çift katli portatif (tasinabilen) kabinler, santiyelerde isçi yasam alanlari olarak kullanilan tek tip konteynerler, deprem, kitlesel yer degistirme hareketleri gibi dogal afetler ve acil durumlar sonrasi kurulan ve o anki ihtiyaçlari karsilamaya yönelik en basit donanimlara sahip binalar veya panel sistemli özel mülk olarak tasarlanan villalardir.

Hizli kentlesmenin yasandigi gelismekte olan ve Ingiltere, Avustralya, Kanada, ABD gibi gelismis ülkelerde modüler yapi sistemlerine birçok sektörde rastlaniyor.

Prefabrik modüler yapilar, gelisen teknolojilerle birlikte çok katli olarak, hastane, AVM, sosyal ve lüks konutlar, idari yapilar, oteller, yurtlar, okul, klinik gibi binalarin insasinda kullaniliyor.



Politika 23.09.2020 12:33:12 0

İlginizi Çekebilir

1

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı'da vatandaşla buluştu:

2

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Antalya'da iftar programında konuştu:

3

BBP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Çakır, Anamur'da partililerle buluştu

4

Cumhur İttifakı Kemer Belediye Başkan adayı Şeker, turizm projelerini anlattı:

5

ANSİAD 2024 yılı beşinci olağan toplantısı gerçekleştirildi

6

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener Isparta'da iftar programında konuştu:

7

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Kemer'de vatandaşlarla buluştu:

8

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, seçim çalışmalarını sürdürüyor

9

Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Manavgat'ta mitinge katıldı

10

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Adana'da iftar programına katıldı: