ISTANBUL (AA) - Medicana International Istanbul Hastanesi Alerji Ve Immünoloji Uzmani Prof. Dr. Ali Sengül, "Son yillarda alerji hastaliklarinin görülme sikligi artti. Baktigimiz zaman alerji her yas grubunda görülebilir. Genetik yatkinliktan söz edilebilir. Ortaya çikmasinda çevresel faktörlerin etkisi de söz konusudur. Her insanda alerjiden en fazla etkilenen doku ve organlar farklilik gösterir." uyarisinda bulundu.
Medicana açiklamasina göre, Sengül, yazin artan alerji hastaliklari ve tedavi türleri hakkinda bilgi verdi.
Canlilarin kendi vücut dokulari disindaki maddelere karsi kendilerini savunan ve adina bagisiklik sistemi denilen karmasik yapilari bulundugunu aktaran Sengül, "Dünyadaki en gelismis canli olan insanlardaki bagisiklik sistemi çok karmasik bir yapiya sahiptir. Bizleri mikroplardan ve yabancilasmis tümör hücrelerinden koruyan bagisiklik sistemimiz, bazen gereksiz ve asiri tepkiler verebilir. Iste, alerji dedigimiz durum, çevredeki bazi maddelere karsi insanlarin bagisiklik sisteminin asiri tepki olusturmasiyla, kendi dokularina da zarar vermesi ile ortaya çikan bir tablodur." bilgilerini verdi.
- "Hastaligin görülme dönemleri de degisir"
Alerjiye yol açan bu maddelere alerjen adi verildigini ifade eden Sengül, ev tozu akarlari, polenler, böcek zehirleri, küfler, evcil hayvanlarin salgi ve dokulari, yiyecekler ile bazi ilaçlarin en sik rastlanan alerjenlerden oldugunu belirtti.
Sengül, sunlari kaydetti:
"Son yillarda alerji hastaliklarinin görülme sikligi artti. Baktigimiz zaman alerji her yas grubunda görülebilir. Genetik yatkinliktan söz edilebilir. Ortaya çikmasinda çevresel faktörlerin etkisi de söz konusudur. Her insanda alerjiden en fazla etkilenen doku ve organlar farklilik gösterir. Ayni alerjen bazi insanlarda nezleye, bazilarinda astima, bazilarinda ise ürtiker (kurdesen) dedigimiz tablolara yol açabilir. Alerji belirtileri de bu sebeple kisiden kisiye farklilik gösterir.
Alerjik rinit, karsilasilan alerjenlere verilen asiri tepki ile burun ve gözlerde daha belirgin olmak üzere, üst solunum yollarinda iltihabi reaksiyonlarin ortaya çikmasina verilen addir. Saman nezlesi olarak da bilinir. Her yasta görülebilir. Alerjik rinitli hastalarda görülen baslica belirtiler burun akintisi, kasintisi, tikanikligi ile hapsirma, geniz akintisi ve kasintisidir. Bunlara çogu zaman gözlerde sulanma, kasinti, kizariklik ve isiga bakamama da eslik eder. Bu durumda alerjik konjuktivit de söz konusudur. Alerjenin türüne göre, hastaligin görülme dönemleri de degisir. Örnegin, ev tozu alerjilerinde sikayetler yil boyunca görülebilirken, polen alerjilerinde sikayetler bahar dönemlerinde yogunlasir ve hastaliga da bahar nezlesi adi verilir. Alerjik nezle tek basina görülebildigi gibi, bazen astim tablosuyla birlikte de görülebilir."
- "Antikorlar solunum yollarina giren alerjenlere karsi savas açarlar"
Sengül, alerjenlere verilen asiri tepkimenin solunum yollarini hedef aldigi alerji türünün astim olarak isimlendirildigini ifade ederek, "Tipki polen alerjisinde oldugu gibi alerjiye yol açan antikorlar solunum yollarina giren alerjenlere
karsi savas açarlar. Bunun sonucunda solunum yollarinda spazm ve iltihabi reaksiyonlar olusur. Hava yollari daraldigindan solunum sikintisi ortaya çikar, öksürük ve hirilti olusur. Astim hafiften agira degisik siddetlerde olabilir. Bazen sadece geçmeyen gece öksürügü veya egzersizle baslayan öksürük seklinde kendini gösterirken, bazen de hayati tehdit eden solunum yetmezligi ile sonuçlanabilir." diye devam etti.