Prof. Dr. Davut Karayel: "Türkiye tarımsal üretim gücünü salgında da gösterdi"

Prof. Dr. Davut Karayel:

Prof. Dr. Davut Karayel: "Türkiye tarımsal üretim gücünü salgında da gösterdi"

ANTALYA (AA) - ORHAN ÇIÇEK - Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Davut Karayel, Türkiye'nin tarimsal üretim açisindan gücünü yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgin sürecinde de gösterdigini belirterek, "Salginin farkli dalgalari olabilir, dünya baska salginlarla da karsi karsiya kalabilir. Onun için biz tarimdaki güçlü yapimizi korumak zorundayiz." dedi.

Karayel, AA muhabirine, yeni tip koronavirüs salgininin tarimi tüm dünyada ön plana çikardigini, Türkiye'nin tarimsal üretim açisindan dünyada lider ülkelerden biri oldugunu söyledi.

Toplam tarimsal hasilanin 52 milyar dolar seviyesinde oldugunu hatirlatan Karayel, "Bu degerle biz Avrupa'nin en büyük, dünyanin ise yedinci büyük tarim ekonomisine sahibiz. Yillik 18 milyar dolarlik tarimsal ürün ihracatimiz var. Bu baglamda Türkiye tarimsal üretim açisindan gücünü bu salginda da gösterdi. Herhangi bir sorun yasanmadan üretime devam etti, gida temini saglandi." diye konustu.

Salgin hastalik sürecinde birçok Avrupa ülkesinde tarimsal üretim açisindan sorunlar yasandigini, ürünlerin tarlada kaldigini vurgulayan Karayel, Türkiye'de çiftçilerin ise ara vermeden üretime devam ettigini bildirdi.

Dünyada "salginin farkli dalgalari olabilir" yönünde açiklamalarin yapildigina deginen Karayel, sunlari kaydetti:

"Onun için biz tarimdaki güçlü yapimizi korumak zorundayiz. Tarim açisindan Türkiye güçlü bir ülkedir ama bu gücü hem korumasi hem de gelistirmesi gerekiyor. Italya, Fransa ve Ispanya gibi ülkelerde tarim çok gelismis olmasina ragmen bu süreçte ciddi sorun yasadilar. Biz ise bir sorun yasamadik. Çünkü bizde aile isletmesi dedigimiz küçük isletmeler halen tarimda etkin. Bunlar salgin sürecinde üretime ara vermedi. Avrupa'da büyük isletmeler üretimde ve isçi bulmada sorun yasarken, bizim aile isletmelerimiz salgina ragmen üretime devam etti."

- "Ülkemiz bu alanda gücünü gösterdi"

Salgin sonrasinda aile isletmelerini korumak için gençlerin tarima ilgisini artirmak gerektigini anlatan Karayel, Türkiye'nin küresel tarim ticaretinin merkezinde bulundugunu belirtti.

Karayel, tarim ticaretinden daha fazla pay alabilmek için ciddi adimlar atmak, tarimi daha da güçlendirmek gerektigini belirterek, "O nedenle bir taraftan aile isletmelerini korurken bir taraftan da büyük isletmeleri muhafaza edip onlari, gelistirmemiz gerekiyor. Bu büyük isletmeler bizim küresel rekabetteki gücümüzü artiracaktir. Bu süreçte teknolojinin de önemi ortaya çikti. Insanlar teknolojik altyapinin gücüyle evlerinde kaldi. Ülkemiz bu alanda da gücünü gösterdi." ifadelerini kullandi.

Pandemi sonrasi tarimi akilli teknolojiye entegre etmek gerektigine isaret eden Karayel, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in talimatiyla konusunda uzman kisilerce olusturulan Tarim Politikalari Kurulunun tarimi güçlendirmek için çalismalar yapacagini aktardi.

- "Insanimiz tarimsal üretime yatkin"

Karayel, sürdürülebilir tarimsal üretimi saglamak gerektigini vurgulayarak, söyle devam etti:

"Her sartta, her kosulda tarimsal üretimi devam ettirecek altyapiyi kurmamiz gerekiyor. Biz gerçekten dünyada bu açidan sansli ülkelerden birisiyiz. Çünkü cografyamiz çok uygun. Insanimiz tarimsal üretime yatkin. Vatandasimiz, çiftçi olmasa dahi bir karis topragi olsa bile bu süreçte üretime devam etti, arazisini bos birakmadi. Bence Türkiye, bu süreçte saglik alaninda büyük bir basari elde etti. Ayni basariyi tarimsal üretimde de elde ettigini düsünüyorum. Çiftçimiz bu süreçte hassasiyetini gösterdi, üretimine hiçbir sekilde kesinti vermeden devam etti. Devletimiz de gerekli tedbirleri zamaninda aldi."



Politika 14.05.2020 11:33:07 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı