Restoran müşterilerinin oranı ağustosta arttı

Restoran müşterilerinin oranı ağustosta arttı

Restoran müşterilerinin oranı ağustosta arttı

ISTANBUL (AA) - Metro Türkiye'nin arastirmasina göre, temmuzda yüzde 63 olan restoranlari ziyaret eden tüketicilerin orani agustosta yüzde 78'e çikti.

Metro Türkiye ile Nielsen is birligiyle gerçeklestirilen, otel ve restoran müsterilerinin Kovid-19 dönemindeki davranis ve beklentileri mercek altina alan tüketici arastirmasinin sonuçlari açiklandi.

Metro Türkiye'nin pandemi ve mutfaga dönüs sürecinde isletmelere müsterilerinin beklentilerini dogru bir sekilde anlamalarini saglamayi ve bu konularda aksiyon alabilmeleri için yol göstermeyi amaçladigi arastirma, Ankara, Istanbul ve Izmir'de 1.222 kisi ile gerçeklestirildi.

Arastirma sonuçlarina göre, temmuzda restoran ziyaret edenlerin orani yüzde 63 iken agustosta bu rakam yüzde 78'e çikti. Otel ziyaretlerinde en çok önem verilen konularin basinda yüzde 69 ile temizlik gelirken, tüketicilerin restoranlarda en dikkat ettigi uygulama ise yüzde 70 ile mesafeli oturma düzeni oldu.

Tüketicilerin, pandemi döneminde küçük isletmelere olan güvenini sürdürdügünü gösteren arastirmaya göre, küçük isletmelerin de içerisinde yer aldigi orta fiyat araligindaki restoranlarin tercih edilme orani yüzde 65, zincir restoranlarin ise yüzde 67 oldu. Ayrica tüketicilerin restoranlari tercih ederken sosyal medya hesaplarina bakma orani yüzde 26'dan yüzde 33'e yükselirken internet sitelerine bakilma orani ise yüzde 24'ten yüzde 29'a çikti.

- Restoranlarda en çok dikkat edilen konu mesafeli oturma


Arastirma sonuçlarina göre, restoranlara giden katilimcilar çogunlukla deneyimlerinden memnun kaldi ve en begendikleri önlem mesafeli oturma düzenlemeleri oldu.

Restoranlarda, agustosta sterilizasyon islemleri daha fazla önem kazandi. Ek olarak katilimcilar bu dönemde mesafeli oturma düzeni ve kalabalik ziyaretçi alinmamasi gibi önlemlerin olup olmadigina daha fazla dikkat etmeye basladi. En çok öne çikan önlemlerin basinda (temmuz yüzde 74, agustos yüzde 71) mesafeli oturma düzeni geldi.

Restoran müsterilerinin bireysel önlemlere verdigi önem de raporun dikkat çekici bir diger verisi oldu. Katilimcilarin mesafeli oturma disinda dikkat ettikleri baslica önlem çalisanlarin koruyucu malzemeler kullanmasi (temmuzda yüzde 64, agustosta yüzde 57) oldu. Bunu ziyaretçilere dezenfektan, maske ve eldiven verilmesi, disarida oturma seçenegi sunulmasi, temassiz ödeme ve teslimat seçenekleri takip etti.

Ayrica, pandemi özelinde çalisan ve ziyaretçilerin atesinin düzenli olarak ölçülmesi ve tek kullanimlik çatal biçak tercihi, müsterilerin önem verdikleri önemli diger noktalar oldu.


- Mahalledeki restoranlarin tercih edilme orani artti


Pandemi döneminde ortaya çikan diger bir önemli husus da tüketicilerin tanidik mekanlara duydugu güven oldu. Arastirmaya göre evlere yakin ve mahallede bilinen isletmeler eskiye göre daha fazla tercih ediliyor, diger yandan zincir restoranlarin kurumsalligina olan güven devam ediyor.

Ayrica, arastirmaya göre, kurumsal yerlerin riski daha fazla minimize edecegine inaniliyor. En fazla ziyaret edilen restoranlar yüzde 67 ile zincir restoranlar olurken, onu yüzde 65 ile küçük isletmelerin de içinde yer aldigi orta fiyat araligindaki restoranlar, yüzde 33 ile yüksek fiyatli restoranlar izledi.

Tüketicilerin, gidecekleri restoran sosyal medya hesaplarini incelemesinin orani dikkat çekerken, her üç kisiden biri ziyaret edecegi isletmenin sosyal medya hesabini kontrol etti. Temmuzda yüzde 26 olan bu oran, agustosta yüzde 33'e yükseldi. Internet sitelerine bakilma orani ise ayni sekilde artis göstererek yüzde 24'ten yüzde 29'a çikti.


- Otellerde en çok temizlige dikkat ediliyor


Oteller için agustosta en çok önem verilen tedbirler yüzde 69 ile temizlik, yüzde 53 ile otel odalarinda alinan önlemler, yüzde 47 ile otel restoranlarindaki tedbirler oldu.

Tüketicilerin dikkat ettigi diger önlemler ise yüzde 46 ile personel, yüzde 45 ile plaj, yüzde 44 ile giris, yüzde 41 ile havuz kenari, yüzde 37 ile resepsiyon ve lobi, yüzde 29 ile asansörler, yüzde 28 ile otele ulasim/otopark, yüzde 26 ile oda servisi ve ortak kullanim alanlari, yüzde 24 ile umumi tuvaletler, yüzde 23 ile koridorlar, yüzde 20 ile oyun alani seklinde siralandi.


- "Bu sonuçlara dayanarak ürün gelistirme çalismalarina devam ediyoruz"


Açiklamada arastirmaya iliskin degerlendirmeleri yer alan Metro Türkiye Pazarlama, Marka Yönetimi ve Iletisim Grup Müdürü Seçil Demiralp, bu arastirmadan önce müsterilerin beklentisine paralel sekilde hijyeni göz önünde bulundurarak hem oteller hem de restoranlar için ürün gamina yeni ürünler eklediklerini hatirlatti.

Bu arastirmadan da tüketici taleplerine ve beklentilerine dair sektörü çok yakindan ilgilendiren, isletmelere katki saglayacak önemli geri bildirimler elde ettiklerini kaydeden Demiralp, su ifadeleri kullandi:

"Bu sonuçlara dayanarak ürün gelistirme çalismalarina devam ediyoruz. Örnegin, tüketicilerin çok önem verdigi temizlik konusunda tek kullanimlik kullan-at ürünlere, yatak çarsafi & nevresim gibi tek kullanimlik kisiye özel ürünlere raflarimizda yer veriyoruz. Tüm bunlarin yani sira müsterilerimizin önümüzdeki sezona hazirlikli girmesine yardimci olacak ürünler için çalismalarimizi tamamladik. Kis dönemi yaklasirken restoranlarda açik ve kapali alanlarda kullanilabilecek ürünlere raflarimizda yer verecegiz."


- "Pandemiyle birlikte dijitallesmenin önemi artti"


Seçil Demiralp, dijitallesmenin artan önemine dikkati çekerek, pandemi döneminin hotel, restoran ve hazir yemek (HoReCa) sektöründe ayak sesleri bir süredir duyulan dijital devrimi hizlandirdigini bildirdi.

Hijyen ve sosyal mesafe konusunda artan hassasiyetin de etkisiyle, QR kod, online ödeme, temassiz teslimat ve rezervasyon gibi dijital çözümlere talebin arttigini anlatan Demiralp, su bilgileri verdi:

"Çok yeni, çok hizli, kisiye özel ve sürekli gelisen bir dijital çözüm sunma çagindayiz. Metro Türkiye olarak müsterilerimize onlarin da müsterisini anlayarak islerini en verimli hale getirebilmelerine katkida bulunmak için dijital çözümler sunuyoruz. Sektöre öncülük ettigimiz çalismalara ve sektörü daha da ileri tasiyan çözümlerimizi gelistirmeye devam edecegiz."



Politika 5.10.2020 14:32:36 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı