Reyhanlı Barajı, Amik Ovası'ndaki tarım arazilerine bereket katacak

Reyhanlı Barajı, Amik Ovası

Reyhanlı Barajı, Amik Ovası'ndaki tarım arazilerine bereket katacak

HATAY (AA) - CEM GENCO - Dogu Akdeniz'in verimli topraklariyla öne çikan Amik Ovasi'nda, tarim arazilerinin sulanmasi ve taskinlarin önlenmesi amaciyla insa edilen Reyhanli Baraji, Hatayli üreticilerin yüzünü güldürecek.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in videokonferans yöntemiyle katildigi, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli ve diger ilgililerin de Hatay'dan istirak ettigi törenle dün açilisi yapilan Reyhanli Baraji'nda, 10 Ocak'tan itibaren tutulmaya baslanan suyun seviyesi her geçen gün artiyor.

Amik Ovasi'nda 585 bin 160 dekar arazinin sulanmasina imkan saglayan, 480 milyon metreküp su toplama hacmine sahip Reyhanli Baraji, birçok ürünün yetistirilebildigi verimli topraklara bereket katacak.

Baraj sayesinde 200 bin dönüm alan da taskinlardan korunacak.

- "Misir ve pamuk sulamasinda hiçbir sikinti yasanmadi"

Reyhanli Ziraat Odasi Baskani Semsettin Cüneydioglu, AA muhabirine, ilçenin genis ürün yelpazesine sahip oldugunu söyledi.

Reyhanli Baraji'nin bölge çiftçisi için öneminden bahseden Cüneydioglu, "Barajimiz özellikle yer alti su kaynaklarinin tükenmesini önleyecektir. Su anda barajda belli bir seviyede su tutuldu ve Afrin Çayi'ndan gelen suyun kontrollü sekilde çiftçilerimizin hizmetine sunulmasiyla bu yil misir ve pamuk sulamasinda hiçbir sikinti yasanmadi." dedi.

Cüneydioglu, barajla ilçe kirsalindaki 50 bin dönüm kurak arazinin suya kavustugunu vurgulayarak, "Reyhanli Baraji hem tarim arazilerinin sulanmasini saglayacak hem de daha önce yasanan su baskinlarinin önüne geçecek. Türkiye'de sayili projelerden birinin burada olmasindan dolayi mutluyuz. Baraj tam anlamiyla su doldugu anda ovamiz, çiftçimizin yüzünü güldürecek." diye konustu.

- Bölge çiftçisi memnun

Barajdan bir süredir sulama yapan çiftçilerden Hamdullah Umut Cemiloglu, Reyhanli Baraji'nin tarim arazilerinin sulanmasinda kendilerine büyük kolaylik sagladigini ifade etti.

Suriye sinirindaki Kusakli Mahallesi'ndeki 1200 dönüm arazisinde biber, pamuk, misir, fistik gibi ürünler yetistirdigini anlatan Cemiloglu, barajla maliyetlerinin düstügünü ve sulama imkani sayesinde verimin de arttigini aktardi.

Üreticilerden Ahmet Canci da arazilerini sulamak için 3 kilometre uzaktan yer alti borulariyla su getirdiklerini belirtti.

Su tasima islemlerinin kendilerine büyük maliyet olusturdugunu ancak bunun barajla düstügünü anlatan Canci, aylik 25 bin liralik elektrik faturasindan yüzde 75 tasarruf edecegini bildirdi.

Canci, Amik Ovasi'nda her türlü ürün ektiklerini belirterek, sunlari kaydetti:

"Ovada ürün yelpazesi genisledi. Reyhanli'da 600 dönüm arazide biber, fistik ve pamuk gibi ürünler ekiyorum. Arazilerimi sulamak için 3 kilometre uzakliktan yer alti borulariyla 500 metre derinlikten su çikariyoruz. Reyhanli Barajiyla yer alti su kaynaklari zenginlesecek ve bizler daha ucuz maliyetlerle arazilerimizi sulama imkanina kavusmus olacagiz."



Yurt Dünya 4.10.2020 11:41:27 0

İlginizi Çekebilir

1

Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Gazi Jandarma Üsteğmen Selahattin Erdem’i Evinde Ziyaret Etti

2

Kadirli’de Traktör Devrildi 4 Kişi Yaralandı

3

Tüdkiyeb Genel Başkanı Nihat Çelik, Bingöl’de Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Birlik Başkanlarıyla Bir Araya Geldi

4

Yalçın’dan Güral'a Plaket

5

Bahçe’de Deaşlı şahıs yakalandı

6

Osmaniye’de Özel Heyecanı

7

Müteahhitler Birliği’nden Etkinlik

8

Huzurevinde Nikah Töreni

9

‘Normal doğum en ideal ve sağlıklı yöntemdir’

10

Aksoy, kadınlarla bir araya geldi