Reyhanlı Barajı "kuş cenneti" olma yolunda

Reyhanlı Barajı

Reyhanlı Barajı "kuş cenneti" olma yolunda

HATAY (AA) - CEM GENCO - Hatay'daki Reyhanli Baraji su depolama alani ve çevresinde daha önce varligi bilinmeyen 47 kus türünün görüntülenmesiyle bölgedeki kus çesidi sayisi 99'a çikti.

Amik Ovasi'nda yaklasik 600 bin dekar arazinin sulanmasina imkan saglayan 480 milyon metreküp su toplama hacmine sahip Reyhanli Baraji'nda kus türü tespit çalismalari sürüyor.

Subasi Kus ve Kelebek Gözlem Dernegi tarafindan yürütülen çalismalar kapsaminda daha önce bölgede varligi bilinmeyen 47 yeni kus türü görüntülenerek, tür sayisi 99'a ulasti.

Dernek Baskani Ali Atahan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Reyhanli Baraji'nda bir ay önce ilk yaptiklari gözlemin ardindan 47 yeni kus türünün daha tespit edildigini söyledi.

Barajdaki tespit edilen kus türünün 99'a yükseldigini ifade eden Atahan, bölgedeki kus türü sayisinin hizla arttigini, yil sonuna kadar 200'ü asacagini tahmin ettiklerini belirtti.

Atahan, Türkiye'deki kus türü sayisinin 485 oldugunu hatirlatarak, ''Bu rakamlara kiyasla, çok kisa sürede, Türkiye'deki tüm kus türlerinin yarisinin Reyhanli Baraj'indaki bu alanda barinacagini öngörüyoruz. Kuslarin bulundugu yer oldukça önemli, Türkiye'deki ana göç yollarinin üzerinde yer aliyor.'' dedi.

- ''Türkiye'deki kus gözlemcilerinin ugrak noktasi olmaya adaydir"

Reyhanli Baraji'nin göçmen kuslar için oldukça önemli bir konumda oldugunu aktaran Atahan, ''Avrupa ve Orta Asya üstünden gelen kuslarin Hatay üzerinde birlestigini ve buradan Güney Afrika'ya dogru yol aldiklarini biliyoruz. Burasi ülkemizde yasayan 3 yaliçapkini türünü de barindiran nadir alanlardan biri oldu. Izmir yaliçapkini ve 5 farkli ördek türü alani kullaniyor. Esas ördek yogunlugu kis aylarinda görülecektir. Alan barindirdigi kus türleri itibariyle Türkiye'deki kus gözlemcilerinin ugrak noktasi olmaya adaydir.'' diye konustu.

Atahan, bölgede son gözlemlerinde Izmir yaliçapkini, terek düdükçünü, Hazar sumrusu, ak çaylak, gökdogan ve alaca yaliçapkinini tespit ettiklerini ifade ederek, baraj bölgesinin göçmen kuslar için ideal bir dinlenme, beslenme ve üreme alani olarak da oldukça önemli bir yere sahip oldugunu vurguladi.

Reyhanli Baraji'nda yaklasik bir ay önceki kesifte, aralarinda ak pelikanlar, balikçilar, bahriler, kasikçilar ve sumrularin da bulundugu 52 türden kus gözlemlenmisti.





Yurt Dünya 19.08.2020 11:11:10 0

İlginizi Çekebilir

1

Kozan'da kursiyerlerin yaptığı çalışmalar sergilendi

2

Hatay'da sokaktaki hurdalarda başlayan yangın apartmana ve otomobile sıçradı

3

Mersin'de tırlardan hırsızlık yaparken yakalanan 2 zanlı tutuklandı

4

Mersin'de "müstehcen yayın" iddiasıyla yakalanan 10 zanlıdan 4'ü tutuklandı

5

Mersin'deki Kızkalesi'nde oteller, Kurban Bayramı tatilini yoğun geçirecek

6

Antalya Bilim Merkezi'nde çocuklar için etkinlik düzenlendi

7

Mersin'de eğlence mekanları denetlendi

8

Adana'da 8 ruhsatsız tabanca ve 93 silah parçası ele geçirildi

9

Mersin'de terör örgütü PKK/YPG operasyonunda 12 zanlı yakalandı

10

Adana'da öldürdükleri gencin cesedini ormana atan 3 zanlı tutuklandı