Rus Anastasia'dan carettalar için "yaşam" nöbeti

Rus Anastasia

Rus Anastasia'dan carettalar için "yaşam" nöbeti

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecini izole bir bölgede geçirmek için ailesiyle Antalya'ya gelen Rus Anastasia Kolyada, iki aydir caretta carettalarin gönüllü koruyuculugunu yapiyor.

Kolyada, Kovid-19 sürecini izole bir bölgede tatil yaparak geçirmek istedi. Esi ve 2 çocuguyla mart ayinda Kemer ilçesindeki Çirali Turizm Bölgesi'ne gelen Kolyada, sahilde yürüyüs yaparken caretta carettalarin yuvalarini tespit eden Çirali Kiyi Koruma Komisyonu üyeleriyle tanisti.

Nesli tükenme tehdidi altindaki carettalari korumak için yapilan çalismalardan etkilenen Kolyada, bir süre sonra gönüllü olarak komisyonda görev yapmaya basladi.

Her gece sabaha kadar carettalarin denizden çikarak sahilde yuva yapmalarini takip eden Kolyada, deniz canlilarinin markalama islemini yapti, yuvalari koruma altina alma çalismalarina katildi.

Bölgede carettalarin "Rus annesi' olarak taninan Kolyada'ya, çalismalari dolayisiyla komisyon tarafindan plaket verildi.

- Ilk yuvadan çikan yavrulari görünce duygulandi

Kolyada, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Çirali'da 7 yil önce tatil yaptiklarini, bölgeden çok etkilendiklerini söyledi. Karantina dönemini güzel ve korunakli bir yerde geçirmek amaciyla Çirali'ya geldiklerini belirten Kolyada, tatilleri süresince Likya yolunda yürüyüs yaptiklarini, sahilde güzel vakit geçirdiklerini dile getirdi.

Carettalarin sahile yumurtladigini ögrenince "Belki ben de onlar için bir seyler yapabilirim?" düsüncesiyle gönüllü olarak çalismalara katildigini vurgulayan Kolyada, söyle konustu:

"Matematik ögretmeniyim. Hep canlilara yardim etmek için çaba gösterdim. Iki aydir da gece gündüz burada carettalarin neslini sürdürmesi için görev yapmanin gururunu yasiyorum. Çok mutluyum. Buradan ayrilmak benim için çok zor olacak. Gelecek yillarda da gelerek carettalari korumak için çaba gösterecegim. Emeklerimin ardindan ilk yuvadan çikan yavrulari görünce duygulandim. Benim için bir çocugu büyütmek, dogum yaptirmak gibi bir sey oldu. Anne carettalarin çikislarini gördüm, yumurta birakmalarina taniklik ettim. O yumurtalari gözümüz gibi koruduk. Simdi de denize ulasmalarini sagladik. Çok mutluyum."

Çirali Kiyi Koruma Komisyonu Baskani Erdal Elginöz, Çirali'nin dogal haliyle gelecek yillara tasinmasini saglamak, bölgenin simgelerinden olan carettalari korumak için çalistiklarini kaydetti.

Bu çalismalara yaklasik iki aydir Kolyada'nin da eslik ettigini anlatan Elginöz, "Anastasia sabahlara kadar bizimle sahilde çalisma yapti. Süreci basindan sonuna kadar ögrendi. Yabanci bir turistin bu kadar fedakarca görev yapmasi, bizleri de çok mutlu etti. Deniz kaplumbagalari buradaki gönüllüleri büyük bir aile haline getiriyor. Hep iyi insanlar görev yapiyor. Insallah gelecekte de Kolyada ile burada çalismak isteriz." ifadelerini kullandi.




Yurt Dünya 22.07.2020 11:14:49 0

İlginizi Çekebilir

1

Mersin'de ehliyet sınavı için kopya düzeneği hazırlayan 5 şüpheli tutuklandı

2

Mersin'de 7 hırsızlık olayına karışan zanlı tutuklandı

3

Antalya'da geleceğin trendleri geleneksel lezzetlerle menüye taşındı

4

Trafik haftası etkinlikleri kapsamında sürücüler bilgilendirildi

5

Mersin'de karısını tabancayla öldüren kişi intihar etti

6

Adana'da takla atan otomobildeki 3 kişi yaralandı

7

Adana'da Vakıflar Haftası dolayısıyla program düzenlendi

8

Hatay'da seyir halindeki otomobilde çıkan yangın söndürüldü

9

Antalya'da Sovyetler Birliği'nin 9 Mayıs Zafer'i kutlandı

10

Antalya'da "Yeşil Enerji Sistemleri ve Entegre Teknolojiler" paneli düzenlendi