ISTANBUL (AA) - Sabanci Vakfi’nin destekledigi “Çok Geç Olmadan Istanbul!” projesi ergenlere yönelik istismara, ögretmenler, okul idarecileri ve velilerle kalkan olacak.
Vakiftan yapilan açiklamaya göre, Sabanci Vakfi Hibe Programlari kapsaminda desteklenen Nirengi Dernegi’nin, “Çok Geç Olmadan Istanbul!” projesi ile ergen istismari, akran zorbaligi ve flört siddetine karsi etkin bir önleme ve müdahale mekanizmasi gelistirmeyi hedeflemek amaciyla Pozitif Gençlik Gelisimi egitimleri verildi.
Istanbul Il Milli Egitim Müdürlügü is birligiyle iki yildir yürütülen proje kapsaminda Istanbul’un 9 ilçesindeki 105 okulda verilen egitimlere, 3 bin 432 ögretmen (5.-12. Sinif), okul idarecisi, veli ve destek personeli katildi. Pozitif Gençlik Gelisimi egitimleri 4 farkli okul tipinde, ortaokul, anadolu lisesi, anadolu imam hatip lisesi, mesleki ve teknik anadolu liselerinde gerçeklestirildi.
Açiklamada görüslerine yer verilen Sabanci Vakfi Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, projenin çocuk ve ergeni merkeze alan bir yaklasim benimsemesinin önemini vurgulayarak, sunlari kaydetti:
“Sabanci Vakfi olarak toplumsal gelismenin saglanmasi için egitimi odagina alan projeleri desteklemeyi çok önemsiyoruz. Bu proje ile okulun sadece bir egitim ve ögretim yuvasi degil toplumun temelini sarsan sorunlarin erken müdahale ile önlenebilecegi bir alan oldugunu da görüyoruz. Ögretmen, okul idarecileri ve velilerin egitimlerle bilinçlendirilmesi ve güçlendirilmesi ergen istismari gibi bir konuda hayati önem tasiyor.
Sabanci Vakfi olarak Hibe Programlari kapsaminda destekledigimiz Nirengi Dernegi, okullarda ergen istismarini önleyici ve tespit edildigi takdirde dogru müdahalelerle süreci takip eden önemli bir mekanizmanin kurulmasini sagliyor. Bu proje ile ögretmenlerin toplumun en önemli sorunlarindan biri olan istismara karsi ne kadar kritik bir konumda olduklarini bir kez daha görüyor ve bu konumu güçlendirmek için yapilan çalismalarin bir parçasi olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.”
Nirengi Dernegi Direktörü ve Proje Koordinatörü Idil Türkmen Ayaydinli ise Pozitif Gençlik Gelisimi egitimlerinin önleme ve müdahalede kritik öneme sahip oldugunu aktararak, “Her türlü istismara karsi çocugun/gencin ailesi, okulu ve ait oldug?u toplulug?un birbiriyle bag?lantili oldug?u destekleyici bir c¸evre, pozitif bu¨yu¨me ve gelis¸me ic¸in elimizdeki en iyi temeli sunuyor. Güçlü pedagojik formasyona sahip ögretmenlerin hem istismar gerçeklesmeden, koruyucu önleyici asamada hem de istismar süphesi veya gerçeklesmesi halinde müdahale asamasinda rolleri çok önemli." ifadelerini kullandi.
Bununla birlikte, çocugun yüksek yarari için istismarin önlenmesinde ve istismar vakalarina dogru müdahalede ögretmenlerin de destegine ihtiyaç oldugunu aktaran Ayaydinli, "Pozitif Gençlik Gelisimi egitimleri ve içinde barindirdigi Standart Operasyon Prosedürü, ögretmen ve idarecilere tam olarak bu destegi sagliyor. Hedefimiz, Pozitif Gençlik Gelisimi programini Türkiye’nin her yerindeki ögretmenlere ve idarecilere ulastirarak siddet ve istismar döngüsünün kirilmasina katki saglamak.” degerlendirmesinde bulundu.
Proje ile ögretmen ve idarecilere istismar türleri ve isaretleri, dogru bilinen yanlislar, magdur bir gence nasil yaklasilmasi gerektigi ve cinsel istismar durumunda yasal süreçler hakkinda detayli bilgileri içeren egitimler veren dernek, pandemi döneminde yüz yüze faaliyetlerin durmasiyla birlikte egitimlerine online olarak devam etti.
Online egitimlere Türkiye’nin 70 ilinden, 56 farkli branstan ögretmenin, sosyal çalismaci ve alan ögrencilerinin katilimi ile 482 katilimciya Pozitif Gençlik Gelisimi egitimleri aktarildi.