Sabri Ülker Bilim Ödülü Doç. Dr. Elçin Ünal’a verildi

Sabri Ülker Bilim Ödülü Doç. Dr. Elçin Ünal’a verildi

Sabri Ülker Bilim Ödülü Doç. Dr. Elçin Ünal’a verildi

ISTANBUL (AA) - Sabri Ülker Vakfi’nin 10’uncu yili online olarak düzenlenen Sabri Ülker Bilim Ödülü töreninde kutlanirken, ödülün sahibi Türk bilim insani Doç. Dr. Elçin Ünal oldu.

Vakiftan yapilan açiklamaya göre, Türk gida sektörünün duayeni Sabri Ülker anisina, gida, beslenme ve saglik alanindaki bilgilerin topluma ulasmasina destek olmak amaciyla kurulan Sabri Ülker Vakfi’nin 10’uncu yili online olarak düzenlenen Sabri Ülker Bilim Ödülü töreninde kutlandi.

Prof. Dr. Gökhan Hotamisligil baskanligindaki jüri, toplum sagliginin gelecegine katki saglamak üzere genç bilim insanlarini destekleyen Sabri Ülker Bilim Ödülü’ne bu yil, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley (UC Berkeley) Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Elçin Ünal’i layik gördü.

Açiklamada görüslerine yer verilen Sabri Ülker Vakfi Baskani Talat Içöz, vakfin 10 yildir beslenme ve saglikli yasam alaninda dogru ve bilimsel bilgiyi toplumun her kesimine ulastirma hedefiyle çalistigini belirterek, “10 yil boyunca bu hedefe ulasmak için büyük bir motivasyon ve adanmislikla hizmet ettik. Çok degerli Bilim Kurulu Üyelerimiz, çok degerli çalisanlarimiz ve bu ugurda bir araya geldigimiz sayisiz paydasimizla birlikte çok gayret ettik. Onlarca farkli platformda gerçeklestirdigimiz yüzlerce faaliyet, akademik çevrelerden devlet kurumlarina, sivil toplumdan tüketici kesimlerine farkli alanlarda yanki buldu.” ifadelerini kullandi.

Saglikli bireylerden olusan saglikli nesillerin, Türkiye'nin gelecegini güvenceye alacak en büyük deger, en önemli yatirim oldugunu ifade eden Içöz, sunlari kaydetti:

“10 yil boyunca bu amaç dogrultusunda gayret sarf ettik. Bu çalismalarimizin önde gelenlerinden biri olarak Millî Egitim Bakanligi ile is birligi içinde Yemekte Denge Egitim Projesi ile ülkemizin her bölgesinden 6 milyonun üzerinde ögrenciye, ögretmene ve ebeveyne bu bilinci aktarmayi basardik. Bunun yani sira kurucumuzun adini tasiyan Harvard Üniversitesi’ndeki Sabri Ülker Metabolik Arastirmalar Merkezi, gurur duydugumuz diger is birliklerimizin basinda geliyor. Merkezimizde genetik ve metabolik hastaliklarin olusmasini önlemek için hem Türkiye’den hem dünyadan bilim insanlari pek çok arastirma yapiyor, dünya için, gelecegimiz için bilim dünyasinda yanki uyandiran çalismalar gerçeklestiriyor. Daha nice 10 yillarda Sabri Ülker Vakfi’nin bu çalisma anlayisini ayni heyecanla devam ettirmesini temenni ediyorum. Bu ugurda emek veren tüm arkadaslarimizi da gönülden tebrik ediyorum.”

Sabri Ülker Metabolik Arastirmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Gökhan Hotamisligil'e Harvard Üniversitesi’nde sürdürdügü çalismalarin 25’inci yili vesilesiyle törende kendisine tesekkür plaketi takdim edildi.

Prof. Dr. Hotamisligil, bilimde önemli asamalardan birinin kisilere yatirim yapmak oldugunu aktararak, “Sabri Ülker Bilim Ödülü bizim için çok önemli. Çünkü bu ödülle en parlak bilim insanlarimizi kariyerlerinin erken döneminden itibaren fark ederek onlara destek olmayi amaçliyoruz. Hayalimiz bundan 20 sene sonra uluslararasi bilim camiasina öncülük edecek, ülkemiz bilimi ve bilim insanlari için de önemli itici güç olacak Türk bilim insanlarina katkida bulunmak. Önceki senelerde bu ödülü alanlar, daha simdiden muazzam bir çizgide ilerliyorlar. Bu yil ödülü kazanan bilim insanimizi da yürekten kutluyorum.” degerlendirmesinde bulundu.


- "Vakfimizin 10 yila ulasmasindan çok mutluyuz"


Yildiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker ise Türk bilim insanini ve genç Türk bilim ögrencilerini uluslararasi alanda desteklemekle iftihar ettiklerini belirterek, sunlari kaydetti:

“10’uncu yilini kutlamaktan iftihar ettigimiz bu vakfi, babam Sabri Ülker’in adini yasatmak ve toplumumuza, Türk bilim dünyasina faydali olmasi gayesiyle kurduk. Sabri Bey, beslenme ve saglik konularina çok önem verirdi. Insanliga faydali isler yapmaya kendine siar edinmis biriydi. Kendisi türlü imkânsizliga ragmen gida kalitesi ve Ar-Ge için gereken tüm yatirimi yaparak ve uluslararasi uzmanlarla birlikte çalisarak Türkiye’de bu alanlarda öncü bir isim oldu. Simdi onun bu misyonunu Sabri Ülker Vakfi sürdürüyor.

Tüm bu bilimsel arastirmalarin toplum sagligi, çocuklarimiz ve sonraki kusaklarin sagligi için üzerimize düsen bir sorumluluk olduguna inaniyoruz. Bu yüzden bu çalismalari hep destekledik, gelecekte de desteklemeye devam edecegiz. Ne mutlu bizlere ki, Sabri Ülker Bilim Ödülü genç bilim insanlarinin yolunu aydinlatmayi sürdürecek. Vakfimizin 10 yila ulasmasindan çok mutluyuz. Degerli çalismalari için bilim kurulumuza, vakif çalisanlarina ve vakfimizi destekleyen tüm kurum ve kisilere tesekkür ederiz.”

Sabri Ülker Vakfi Genel Müdürü Begüm Mutus’un kazanani takdim etmesiyle devam eden dijital törene ABD’den canli baglantiyla katilan Sabri Ülker Bilim Ödülü’nün sahibi Doç. Dr. Elçin Ünal, “Sabri Ülker Bilim Ödülü’ne layik görülmekten büyük onur duydum. Bu ödül, bilimsel çalismalarimda yalniz olmadigimi hatirlatmasi açisindan benim için çok degerli. Basta Sabri Ülker Bilim Ödülü Jürisi olmak üzere herkese sükranlarimi sunuyorum. Umuyorum ki ben de çalismalarimla diger arastirmalara ve buluslara katkida bulunabilirim.” ifadelerini kullandi.

Bilimsel kariyerini mayoz bölünme ve yaslanmanin iliskileri üzerine kuran Doç. Dr. Elçin Ünal, hücrelerde yaslanma sonucunda biriken hasarlarin dogal yollarla nasil tedavi edilebilecegini arastiriyor. Ünal ve ekibinin temel amaci, hücresel yaslanmayi anlayip geriye çevirmeyi basarmak. Lisedeki bir ögretmeninden ilham alarak Bilkent Üniversitesi’nde Moleküler Biyoloji ve Genetik okuyan Ünal, ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nde doktorasini yaparken mayoz bölünme üzerine odaklanmaya basladi.

Doktora sonrasi dünyanin en iyi üniversitelerinden biri olan MIT’te mayoz bölünme konusuna agirlik veren Ünal, sahadaki birçok arastirmaci, “yaslanmanin mayoz bölünme üzerine etkisini” arastirirken, bunun tersini yaparak “mayoz bölünmenin yaslanma üzerine etkisini” arastirmaya karar verdi.

Mayotik farklilasmanin ilkelerini tanimlamayi hedefleyen Ünal, 2014’te UC Berkeley’de Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü’ne katildi ve yenilikçi arastirmalarini burada kendi adiyla kurdugu laboratuvarda devam ettirdi.

Beslenme stili, egzersiz, uyku düzeni, sigara, alkol kullanimi ve stres gibi etkenlerin hem hücre hem de organizma yaslanmasini etkiledigini belirten Ünal, “Yaslanma sonucunda hücrelerde protein kalite kontrolü ve organel fonksiyonlarinda düsüs gözlenir. Vücudumuzdaki üreme hücreleri bu hasarlari dogal olarak etkisiz hale getirebiliyor. Eger üreme hücrelerinin bunu nasil basardigini anlayabilirsek, diger hücrelere de bu mekanizmalari uygulayabiliriz. Yaslanma, kanser ya da Alzheimer gibi çok degisik tipteki hastaliklarin birinci risk faktörü. Eger yaslilik sonucunda ortaya çikan hasarlari hücre seviyesinde tedavi edebilirsek, degisik tipteki hastaliklarin ortaya çikma sansini da azaltabiliriz.” degerlendirmesinde bulundu.

Tören, önceki yillarda ödüle layik görülen, UCLA Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Erbay, Rockefeller Üniversitesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kivanç Birsoy, Massachusetts Institute of Technology (MIT) Kanser Arastirmalari Enstitüsü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Yilmaz ve Koç Üniversitesi Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Önder’in bilim dünyasindaki son gelismeleri degerlendirmesiyle son buldu.




Yurt Dünya 23.10.2020 15:03:22 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'da caretta carettalar yumurta bırakmaya başladı

2

GÜNCELLEME - Hatay'da cami önünde silahlı saldırı sonucu öldürülen imamın cenazesi toprağa verildi

3

Hatay Valiliği, depremlerde yetim ve öksüz kalan çocuklar için proje başlattı

4

İskenderun'da asayiş uygulamalarında yakalanan 19 şüpheliden 13'ü tutuklandı

5

Hatay'da devrilen traktörün altında kalan sürücü öldü

6

Hatay'da uyuşturucu operasyonunda yakalanan zanlı tutuklandı

7

Adana'da yolcunun kapısı açık seyreden otobüsten düşerek yaralandığı kazada şoför serbest bırakıldı

8

Burdur'dan 3 proje TÜBİTAK Orta Okul Öğrencileri Araştırma Yarışması'nda derece aldı

9

Antalya'da ruhsatsız güzellik merkezi hakkında işlem başlatıldı

10

Serik Belediye Başkanı Kumbul, muhtarlarla bir araya geldi