Bugün 14 Kasım Dünya Diyabet Günü.
Şayet, diyabet hastasıysanız yukarıdaki cümle size ürkütücü gelebilir.
Nitekim, dünkü basın toplantısında da öyle oldu.
Osmaniye İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Boz, ?Ailenizde diyabet hastası varsa riskli gruptasınız? şeklinde konuşunca, iki gazeteci arkadaşımız, annelerinin şeker hastası olduğunu, ilk fırsatta tahlil yaptıracaklarını söylediler.
Başta karbonhidratlar olmak üzere yanlış beslenmenin de bu hastalığa neden olduğu belirtilince, bize ikram olarak sunulan tuzlu ve şekerli, bolca katkı maddeli oldukları renklerinden belli olan kuru pasta tabaklarına kuşkuyla baktık.
Sanki, ?İşte sizi bu tür yiyecekler hasta eder!? demek için konmuş gibiydiler.
Diyet uzmanı Dr. Esin Keskin, ?Yiyin yiyin? dedi, ?Bu pastaları sizler için hazırladım.?
Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Uzmanı Dr. Mehmet Koca da, ? Bu tür yiyecekler,
40 yaşında yetişkinler için de zararlı, 5 yaşındaki çocuklar için de.? dedi ?bu nedenle okul kantinlerini de sık sık denetliyoruz.?
Bugün, Dünya Diyabet Günü nedeniyle dünyanın 200?e yakın ülkesinde diyabet hastalığı konuşuluyor.
Bu yıl, diyabetle ilgili ana tema ?DİYABETTEN GELECEĞİNİZİ KORUYUN?
olarak belirlendi.
Osmaniye?de ve ilçelerinde de bir hafta boyu, obezite ve diyabet konulu standlar açılacak, eğitim çalışmaları yapılacak, konuyla ilgili paneller düzenlenecek.
İki gün boyu Park 328 AVM?de, saat 10:00-17:00 arası tahlil de yaptırabileceksiniz.
Diyet Uzmanı Esin Keskin, geçen yıl açtıkları standlarda, şeker hastası olduğundan habersiz yeni hastalar saptadıklarını ve tedavi gördüklerini hatırlattı. Dr. Keskin, diyabetin sıklıkla erişkinlerde ve obez (şişman) kişilerde görüldüğünü, kötü beslenmenin yanı sıra genetik bir yakınlığın da risk oluşturduğuna dikkat çekti.
Dr. Mehmet Koca, özellikle okul kantinlerindeki zararlı yiyeceklerin 5-6 yaşındaki çocuklar için risk oluşturduğunu, çocuk obezlerin hızla yayıldığını gözlemlediklerini anlattı.
Osmaniye İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz, diyabet hastalığı oluşumunu anlatırken, ? Diyabet hastası olmanızı büyük bir şanssızlık olarak görmeyin, diyabetik bir hasta olmasanız da sağlıklı bir yaşamdan yana olun. Önemli olan da hastalıktan çok hastalığı önleyici koruyucu önlemler almaktır.? diye konuştu.
Dr. Boz, yaşam tarzımızda yapacağımız küçük değişikliklerle daha sağlıklı ve uzun yaşamanın sırlarını yakalayacağımızı, örneğin günlük 30 dakikalık bir yürüyüşün çok etkili olacağını söyledi.
Artık daha bilinçli bir toplum olma yolunda bilişim olanaklarımız ve teknoloji sayesinde eskisinden daha donanımlı olduğumuzu, bunun da sevindirici bir gelişme olduğunu anlatan Dr. Boz, ?Biliyorsunuz, önümüzdeki günlerde toplumumuzun temel gıda maddesi olan ekmekteki tuz oranı ve katkı maddeleri azaltılacak, kepeği içinde tam buğday unu kullanılacak. Bu tür konulardaki çalışmalar da çok sevindirici. Hepinize daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum. Sağlıklı yaşayın diyabetten geleceğinizi koruyun.? diye konuştu.
Haber: Ali TIRAŞ (alitirash@yahoo.com)