Sahip çıktığı evsiz Rus çocuğa 28 yıldır babalık yapıyor

Sahip çıktığı evsiz Rus çocuğa 28 yıldır babalık yapıyor

Sahip çıktığı evsiz Rus çocuğa 28 yıldır babalık yapıyor

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Antalya'da yasayan Ahmet Büyüközdemir'in, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyetinde (KKTC) görev yaptigi sirada evini ve yüregini açtigi evsiz kalmis Rus Vladislav Nelbuyin ile iyilige ve sevgiye uzanan 28 yillik hikayesi insanin içini isitiyor.

Konya'nin Sarayönü ilçesinde dünyaya gelen 77 yasindaki Ahmet Büyüközdemir, küçük yasta annesini kaybetti. Babasinin da baska birisiyle evlenmesiyle dedesi Hüseyin'in yaninda büyüyen Büyüközdemir, vatani görevinin ardindan Samsun'a memur olarak atandi. Büyüközdemir'in 1974 Kibris Baris Harekati sonrasi tayininin KKTC'ye çikmasiyla burada göreve basladi.

KKTC'de yasayan Rus bir ailenin çocugu olup o yillarda 12 yasinda olan Vladislav Nelbuyin'in babasinin öldügünü ve kahvehanede yasadigini ögrenen Büyüközdemir, o günden sonra çocuga sadece evinin degil, yüreginin de kapilarini açti.

- Dügününe yardim etti, otomobil aldi, evinin tapusunu verdi

Sahip çiktigi ve Türkçe ögrettigi çocugun 18 yil boyunca her seyiyle ilgilenen Büyüközdemir, evlenmedigi ve çocugu olmadigi için Nelbuyin'i evladi gibi gördü.

Büyüközdemir'in kendisine yaklasimindan etkilenen Nelbuyin, bir süre sonra Müslüman oldu.

Herkes tarafindan sevilen bir çocuk haline gelen ve Büyüközdemir'in dedesi "Hüseyin"in adini da kullanan Nelbuyin, 10 yil önce evlenmeye karar verdi ve evden ayrildi.

Moldovali bir kizla hayatini birlestiren Nelbuyin'in dügünü için Kisinev'e giden Büyüközdemir, daha sonra Antalya'ya yerlesti.

Büyüközdemir, dügün yapmasi ve otomobil almasi için maddi yardimda bulundugu Nelbuyin'e, Antalya'da yasadigi evi de hediye etti.

Nelbuyin ve çocuklarini görmek için zaman zaman yurt disina giden Büyüközdemir, her yil Nelbuyin, esi ve 3 çocuguyla bir ay Antalya'da zaman geçiriyor.

Evlendikten sonra önce Moldova daha sonra Rusya'da yasamaya baslayan Nelbuyin ve ailesi, Büyüközdemir'i telefonla arayarak da olsa hiç yalniz birakmiyor.

- Hüseyin'i evlatlik edinmek istedi ancak yasalar izin vermedi

Büyüközdemir, AA muhabirine yaptigi açiklamada, anne ve baba sefkatinden uzak büyümenin üzüntüsünü yasadigini söyledi.

Kahvehanede gördügü kimsesiz çocugun da ayni duygulardan uzak büyümesine yüreginin el vermedigini anlatan Büyüközdemir, Nelbuyin'in mahzun bakislarina dayanamadigini dile getirdi.

Nelbuyin'in üzerine titredigini, hastalandiginda günlerce basinda uykusuz bekledigini anlatan Büyüközdemir, Nelbuyin'in "Hüseyin" ismini kullanmak istedigini duyunca çok duygulandigini ifade etti.

Büyüközdemir, birlikte çok güzel vakitlerinin geçtigini belirterek söyle konustu:

"O benim artik Hüseyin evladim oldu. Çok akilli bir çocuk çikti. Türkçeyi kisa sürede ögrendi, herkesle kaynasmaya basladi. Hüseyin'i evlatlik edinmek istedim ancak yasalar izin vermedi. Annesi de birkaç ay sonra bizi buldu ancak Hüseyin'in mutlulugunu görünce benimle kalmasina izin verdi. Ara ara bizi ziyarete geldi. Bana büyük saygi gösteriyor. Aramizdaki sevgi ve saygi 28 yildir hiç bozulmadi. Her gün görüntülü beni ariyor, halimi ve hatirimi soruyor. Hüseyin bana evlat, ben de ona baba oldum. Artik torunlarim bile var. Türkçe bilmiyorlar ama her yil Türkiye'ye geldiklerinde 'Ahmet dede' diye kosup bana sariliyorlar."

- "Sevginin dili, dini, irki olmaz"

Oglunun ve ailesinin yanina gelecegi günün hayaliyle yasadigini, yollarini gözledigini dile getiren Büyüközdemir, torunlarinin mutlulugu için ogluna hediye ettigi evi havuzlu aldigini söyledi.

Sevginin dili, dini, irki olmayacagini aktaran Büyüközdemir, "Ölene kadar onlarla sürekli irtibatta olacagim. Hüseyin'i çok sevdim ama çocuklarini gördügüm zaman çok baska duygular yasiyorum." dedi.

- Hayatini film senaryosuna benzetiyor

Hayatini bir film senaryosuna benzeten 40 yasindaki Vladislav Nelbuyin ise Büyüközdemir'den, iyilikten baska bir sey görmedigini söyledi.

Ahmet Büyüközdemir'in çocukluk ve gençlik yillarinda kendisini hep koruyup kolladigini anlatan Nelbuyin, "Onun sayesinde çocukluk ve gençlik yillarim çok güzel geçti. Bana hep dogruyu gösterdi. Çevremde gördügüm baba ve çocuk iliskilerinden daha öte bir sevgi bagimiz var. Ömrüm boyunca esim ve çocuklarimla her yil Antalya'ya gelerek onu hiç yalniz birakmayacagiz." ifadelerini kullandi.



Yurt Dünya 18.11.2020 12:11:58 0

İlginizi Çekebilir

1

Kahramanmaraş'ta depremzede 300 çocuk için sünnet şöleni düzenlendi

2

Antalya'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

3

Megisti-Kaş Yüzme Yarışı yapıldı

4

Hatay'da evde çıkan yangın söndürüldü

5

Mersin’de otluk ve ağaçlık alanda çıkan yangın söndürüldü

6

Gazeteci Küçükkaya'nın annesi, denizde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti

7

Hatay'da seyir halindeki araçta çıkan yangın söndürüldü

8

Hatay'daki Gölbaşı Gölü'nü su sümbülleri kapladı

9

Ispartalı çift koruyucu aileliğini üstlendikleri down sendromlu Gizem'in gelişimiyle mutlu oluyor

10

Çukurova'da aşırı sıcaklar hem ürünleri hem de mevsimlik işçileri olumsuz etkiliyor