Tarih: 13.10.2020 11:34

Sahte içkide kullanılan metil alkolün "7 mililitresi bile öldürücü olabilir" uyarısı

Facebook Twitter Linked-in

ANTALYA (AA) - LEVENT KISI - Acil Tip Uzmanlari Dernegi (ATUDER) Baskani Prof. Dr. Basar Cander, sahte içki dolayisiyla meydana gelen ölümlere metil alkolün neden oldugunu belirterek, "Metil alkol, 7 mililitre alimlarda dahi ölümcül olabilen çok agir zehirlenmeye yol açabilir." dedi.

Ayni zamanda Saglik Bilimleri Üniversitesi Ögretim Üyesi de olan Cander, AA muhabirine, son günlerde çok sayida ölüme yol açan sahte içki kaynakli zehirlenmelerin, etil alkol yerine tamamen veya karisim olarak metil alkol kullanilmasiyla olusan çok agir bir tablodan kaynaklandigini söyledi.

Metil alkolün (metanol) endüstriyel çözücü ve boya çikarici olduguna, fotokopi sivilarinda, ojelerde ve cam yikama sivilarinda yaygin kullanildigina isaret eden Cander, "Metin alkolün agizdan aliminda zehirlenme olur. Sürekli ve israrla solunursa veya cilde sürekli temasta da bulasabilir. Metil alkol, 7 mililitre alimlarda dahi ölümcül olabilen çok agir zehirlenmeye yol açabilir." dedi.

Cander, bu zehirlenmenin santral sinir sistemi, gastrointestinal sistem ve gözlerde etkili oldugunu kaydetti.

- "Öldürücü olma oranlari yüksek"

Metil alkol zehirlenmesinin üç safhasi oldugunu anlatan Cander, söyle devam etti:

"Birincisi 12-24 saat arasi 'erken dönem'. Bu dönemde bulgu vermez ve sanki normal alkol alinmis gibi hissettirir. Ikincisi 'sessiz dönem' ve 30 saate çikabilir. Bu dönemde suur açiktir ama görme sorunlari olur. Görme kaybi, bulanik görme, görme alaninin bozulmasi gibi. Üçüncü dönemde ise tüm sistemler etkilenmeye baslar. Bulanti, kusma, suur degisikligi ve suur kaybi ile koma görülebilir. Çok hizli emilerek vücuda hemen dagilir. Öldürücü olma oranlari yüksektir. Hasta tam iyilesse bile yüzde 25 hastada kalici körlük veya görme bozukluklari yapabilir. Sinir sitemini etkilediginden parkinson hastaligina dahi sebep olabilir, denge kayiplari yapar."

- "Hastalar en çok solunum yetmezliginden kaybedilir"

Metil alkol zehirlenmesinin tedavisinin kolay olmadigina deginen Cander, zehrin etkisini gidermek için antidot tedaviler yapildigini hastayi ayrica acil diyaliz ünitesine baglamak gerekebildigini aktardi.

Bu tür zehirlenmenin bütün organlarda yetmezlige neden oldugunu vurgulayan Cander "Solunum, kalp, akciger etkilenir. Hastalar en çok solunum yetmezliginden kaybedilir. Bu agir tablodan kurtulmak için bilinçli olmali ve koruma tedbirleriyle müeyyideler daha fazla uygulanmali. Adeta bir insana zehir veriyorsunuz ve onu zehirliyorsunuz. Sahte içki olaylari kasitli zehirleme olarak degerlendirilmeli." ifadelerini kullandi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —