Saim Bugay’ın ‘Heykelin Sözü’ sergisi Kibele Sanat Galerisi’nde

Saim Bugay’ın ‘Heykelin Sözü’ sergisi Kibele Sanat Galerisi’nde

Saim Bugay’ın ‘Heykelin Sözü’ sergisi Kibele Sanat Galerisi’nde

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, heykeltıraş Saim Bugay’ın ‘Heykelin Sözü’ başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 19 Mart tarihine kadar ziyarete açık olacak.

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, 2008 yılında hayatını kaybeden heykeltıraş Saim Bugay’ın ‘Heykelin Sözü’ başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Yeni bir dil oluşturma arzusu taşıyan, kullandığı malzemeler ve yöntemlerinin çeşitliliğiyle bilinen heykeltıraş Bugay’ın eserleri Kibele Sanat Galerisi’nde ücretsiz izlenebilir.

Çok yönlü sanatçı Bugay’ın ‘Heykelin Sözü’ sergisinde sanatseverler, heykellerinin yanı sıra ahşap, metal, döküm, tel gibi materyallerden tasarlanan kuklalar, maskeler, el aletleri, oyuncak, biblo gibi farklı türde eserlerini görme imkânı bulacak.

Bir heykeli anlamak ve anlatmak için biçimden başka bir şeye gereksinim olmaması gerektiğini savunan Bugay, heykellerine isim bile koymaktan geri durmuş, altına iliştirilen metinlerin, yapılacak açıklamaların, heykelin başarısızlığına işaret ettiğini belirtmişti. Heykelin sözü neyse, anlatılan da bundan ibaret kalmalıydı. Bu düşüncesini, “Öyle bir heykel yapacaksın ki onu ben anlayacağım, altına yazmayacaksın!” sözleriyle ifade etmişti.

Heykelin çok daha fazla şey söyleyebilmesini, dilinin zenginleşmesini isteyen Bugay, bu yüzden de ilgisini takıdan kuklaya, sinemadan tiyatroya ve gölge oyununa kadar farklı alanlara yönlendirdi. Heykellerini hiçbir klişeye bağlı kalmadan, kuralları sadece kendisi koyarak yapan Bugay, izleyiciyi de o kuralları sezip oyuna katılmaya davet ederdi. Anlık, hesapsızca bir çalışma süreciydi bu İzleyici ise oyuna ortak olmadan, heykellerin sözlerini duyamayacaktı.

Saim Bugay’ın heykelleri oluşturma, onları hareketlendirme tutkusunu coşkulu bir maceraya benzeten Emre Zeytinoğlu, Saim Bugay’ın sanatını şu sözlerle anlattı: “Gerçekten zor bir iştir; heykeltıraş bir yandan kendi kimliğini savunmakta ve malzemeye hükmetmeye çalışmakta, diğer taraftan da malzemenin öyküsü ona karşı baskın bir kimlik dayatmaktadır. Yani o, malzemeyi biçimlendirirken, malzeme de onu biçimlendirmektedir: Neredeyse vahşi bir mücadele Yine de Saim Bugay, gücü elinde tutmaktan ve zanaata karşı verdiği o mücadeleden üstünlükle ayrılmaktan hiç vazgeçmek niyetinde değildir; asıl üretici ve öyküyü sonuca ulaştırıcı o olmalıdır. Sanatçı kavramını öyle tanımlamaktadır çünkü”

“Ben ne yapıyorum ya da neyi gösteriyorum, onu fark edebiliyor musun?” gibi heykelin bir dizi soru sormasını isteyen Saim Bugay’ın “Heykeli yapıyoruz; neredeyse hep aynı pozlarda. Mızrağı kaldırmış, duran bir figür, neden mızrağı fırlatmıyor ya da ne zaman fırlatacak? Bu soruları da sormak gerekiyor” sözleriyle izleyiciyi heykelle mücadelesinde soru sormaya zorladığını görmek mümkün.

Yapılan açıklamaya göre, usta heykeltıraş Saim Bugay’ın ‘Heykelin Sözü’ başlıklı sergisi, 19 Mart’a kadar İstanbul Levent’teki İş Kuleleri’nde bulunan Kibele Sanat Galerisi’nde her gün 09.00 - 19.00 saatlerinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Konser ve etkinlik günlerinde sergi, 20.30’a kadar ziyarete açık.


Güncel 13.01.2023 11:05:28 0

İlginizi Çekebilir

1

Osmaniye’de cayrokopter destekli trafik ve asayiş denetimi

2

Çağşak’ta ağız ve diş sağlığı etkinliği

3

Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Salih Bahçeli İlkokulunu Ziyaret Etti

4

Gıda Toptancıları Derneğinden, Emniyet Müdürü’ne Ziyaret

5

DEAŞ Üyesi Bahçe’de Yakalandı

6

Osmaniye İyi Parti'den Ziyaret

7

Kadirli’de zabıta denetimleri sürüyor

8

Apple’dan Beklenen Devrim: Yeni Nesil iPhone Modelleri

9

Mahkumları Topluma Kazandırmak İçin Proje Hazırlandı

10

Olcar’ın gezileri sürüyor